Johdanto
Kokeessa potilaalle annetaan deksametasonia (DXM), synteettistä glukokortikoidia, joka estää hypofyysin ACTH-eritystä. Vastetta mitataan määrittämällä plasman kortisolipitoisuus deksametasoniannoksen jälkeen.
Indikaatiot
Hyperkortisolismin seulonta.
Potilaan esivalmistelu
Näytteenottoa varten tulee varata aika ensisijaisesti klo 8. Näytteenotto voi tapahtua myös klo 7 – 9 välillä, mutta ei enää klo 9 jälkeen, sillä edellisenä iltana klo 23 otetun deksametasoniannoksen vaikutus alkaa mennä ohitse aiheuttaen riskin kokeen virhetulkinnalle kortisolipitoisuuden jo noustua. Näytteet muita laboratoriokokeita varten otetaan erillisellä käynnillä ennen DXM-kokeen aloittamista, koska deksametasoni vaikuttaa elimistön säätelyjärjestelmiin useiden päivien ajan. Mikäli muut kokeet täytyisi ohjelmoida vasta kokeen jälkeisesti, otetaan ne aikaisintaan 2 vrk:n kuluttua ja mieluiten välissä 3 vrk.
Vältettävä kortisolitasoon häiritsevästi vaikuttavia tekijöitä (ks. Virhelähteet). Kortisolitasoa nostavat mm. ACTH, stressi, vaikeat vammat, postoperatiiviset tilat, hypoglykemia, asidoosi, vaikeat infektiot ja fyysinen rasitus.
Huom. Lääke tai lääkeresepti annetaan tilaavan hoitoyksikön toimesta. Laboratorio ei anna lääkkeitä.
Näyteastia
Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml
Näyte
1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte säilyy eroteltuna jääkaappilämpötilassa 7 vrk, minkä sisällä lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Näytteenottoa edeltävän päivän iltana klo 23 potilas ottaa suun kautta deksametasoniannoksen 1.5 mg tai 1 mg (lapset 1 mg/1.73 m2). Näyte otetaan seuraavana aamuna klo 8 (klo 7 – 9).
Tulos valmiina
Yhden arkipäivän kuluessa
Tulkinta
Kortisoli laskee kokeessa normaalisti ainakin alle pitoisuuden 80 nmol/l, useimmiten tasolle alle 50 nmol/l. Cushingin oireyhtymässä laskua ei tapahdu tai se on hyvin vähäistä.
Virhelähteet
Potilaalle annettu hydrokortisoni, metyyliprednisoloni, prednisoni ja prednisoloni voivat virheellisesti nostaa mitattua kortisolipitoisuutta. Prednisolonia muodostuu lisäksi mataboliatuotteena esim. budesonidista. Myös glukokortikoideja sisältävät paikallisvoiteet ja muut kortikosteroidivalmisteet saattavat häiritä määritystä. Lisäksi tulee välttää deksametasonin tehoa heikentäviä lääkeaineita, kuten barbituraatteja, fenytoiinia ja rifampisiinia. Myös hypertyreoosi heikentää deksametasonin tehoa nopeuttamalla sen metaboliaa.
Depressiotiloissa kortisolin eritys on kiihtynyt ja herkkyys deksametasonijarrutukselle vähentynyt.
Estrogeenit nostavat kortisolin kuljettajaproteiinin (CBG) pitoisuutta ja DXM-kokeessa tulee usein virheellisen korkea tulos, joka saattaa johtaa turhiin jatkotutkimuksiin ja Cushing-epäilyyn. Estrogeenia käyttävillä naisilla tulee tutkia Sa-Korsol ja dU-Kors-V, jos epäillään hyperkortisolismia.
Lisätiedot
Pyyntö tehdään näytteenottopäivälle.
Kortisolin perustason määritystä varten otetaan tarvittaessa kortisolinäyte erikseen (2128 P -Korsol).