Tulosta

Tutkimus:
TROMBOSYYTTIVASTA-AINEET, TYYPITYS

Luokitus:
Hematologia, Hemostaasi- ja trombosyyttitutkimukset

Käyttöönottopäivä:
22.1.2020

2796 • B -TAb-Ty

Johdanto

Trombosyyttien pinnalla on veriryhmärakenteiden kaltaisia trombosyyttispesifisiä alloantigeenejä, joille voi muodostua vasta-aineita verensiirron tai raskauden yhteydessä. Myös autoimmuunitrombosytopeniassa vasta-aineet voivat reagoida spesifisesti erilaisten solukalvon proteiinien kanssa (esim. GPIIbIIIa tai GPIbIX). Mikäli HPA-vasta-aineita todetaan, tehdään myös B -Trombosyyttien alloantigeenityypitys, DNA-tutkmus (KL 4277), joka laskutetaan erikseen. Tulokset toimitetaan SPR Veripalveluun erikoisverivalmisteiden toimitusten mahdollistamiseksi. Tarvittaessa Veripalvelusta toimitetaan tutkittavaa varten erikoissverikortti.

Kyseessä on jatkotutkimus, joka on tarkoitus tehdä vain, jos HLA-vasta-aineet eivät selitä trombosyyttien huonoa siirtovaastetta tai jos siirtovaste on huono HLA-tyypitetyillä trombosyyteillä. Tutkimus sisältää trombosyyttien auto- ja HPA-vasta-ainetutkimukset.

Tiedustelut

Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393, avoinna ma-pe 8 – 18.

Kiireettömät tiedustelut: hemostaasilaboratorio@fimlab.fi

Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Indikaatiot

Huonojen trombosyyttisiirtovasteiden syyn selvittelyn jatkotutkimus silloin, kun HLA-vasta-aineet eivät selitä trombosyyttien huonoa siirtovastetta.

Epäily verensiirron aiheuttamasta posttransfuusiopurppurasta (PTP).

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Näytteiden tulee olla laboratoriossa tiistaina ja torstaina (ei arkipyhinä) klo 9 mennessä. Muista päivistä tulee sopia erikseen (veloitetaan näytteenkäsittelymaksu).

Tutkimus tilataan ensisijaisesti sähköisesti ja toissijaisesti Trombosyyttitutkimus-lähetteellä.

Tampereella tutkimuksesta hoitoyksikön on ilmoitettava tutkimuksesta viimeistään edellisenä päivänä Lähteviin näytteisiin, p. 03 311 76487 ja Hämeenlinnassa numeroon p. 03 6292256. 

Potilaan esivalmistelu

Näytteitä saa ottaa maanantaisin ja keskiviikkoisin (ei ennen arkipyhiä) ja näytteen tulee olla Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa näytteenottoa seuraavana päivänä klo 9 mennessä.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml ja EDTA-putki (K2) 7/6 ml x 4 tai EDTA-putki (K2) 10/10 ml x 3

Näyte

1 ml seerumia ja 3 x 10 ml (tai 4 x 7 ml) EDTA-verta. 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys ja kuljetus huoneenlämmössä. Kylmänä vuodenaikana näytteet tulee pakata niin, että ne pysyvät huoneenlämpöisinä. Näytteiden tulee olla Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa näytteenottoa seuraavana päivänä klo 9 mennessä. Näytteitä ei voida vastaanottaa arkipyhinä.

Lähetysosoite:

Fimlab

Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio

Vernissakatu 1

01300 Vantaa

Menetelmä

Glykoproteiinispesifiset ELISA-menetelmät.

DNA-tutkimus (HPA-genotyypitys, tehdään alihankintana SPR Veripalvelun kudostyyppilaboratoriossa).

Tulos valmiina

Kolmen viikon kuluessa. Erikseen sovittaessa ja kiireellisissä tapauksissa tärkeimmät tutkimukset viikossa. Kiireellisissä tapauksissa suositellaan yhteydenottoa Fimlabin Trombosyyttitutkimusten lääkäriin (p. 044 472 8393).

Tulkinta

Lausunto