Tulosta

Tutkimus:
TROMBOSYYTTIVASTA-AINEET, TYYPITYS
näytä tutkimukset

Luokitus:
Hematologia, Hemostaasi- ja trombosyyttitutkimukset

Käyttöönottopäivä:
21.9.2021

2796 • B -TAb-Ty

2796 • B -TAb-Ty

Johdanto

Trombosyyttien pinnalla on veriryhmärakenteiden kaltaisia trombosyyttispesifisiä alloantigeenejä, joille voi muodostua vasta-aineita verensiirron tai raskauden yhteydessä. Myös autoimmuunitrombosytopeniassa vasta-aineet voivat reagoida spesifisesti erilaisten solukalvon proteiinien kanssa (esim. GPIIbIIIa tai GPIbIX). Mikäli HPA-vasta-aineita todetaan, tehdään myös B -Trombosyyttien alloantigeenityypitys, DNA-tutkimus (KL 4277, tutkitaan SPR Veripalvelussa), joka laskutetaan erikseen. Tulokset toimitetaan SPR Veripalveluun erikoisverivalmisteiden toimitusten mahdollistamiseksi.

Kyseessä on jatkotutkimus, joka on tarkoitus tehdä vain, jos HLA-vasta-aineet eivät selitä trombosyyttien huonoa siirtovastetta tai jos siirtovaste on huono HLA-tyypitetyillä trombosyyteillä. Tutkimus sisältää trombosyyttien auto- ja HPA-vasta-ainetutkimukset.

Tiedustelut

Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393, avoinna ma-pe 8 – 18.

Kiireettömät tiedustelut: hemostaasilaboratorio@fimlab.fi

Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Indikaatiot

Huonojen trombosyyttisiirtovasteiden syyn selvittelyn jatkotutkimus silloin, kun HLA-vasta-aineet eivät selitä trombosyyttien huonoa siirtovastetta tai HLA-tyypitetyilllä trombosyyteillä ei saada vastetta.

Epäily verensiirron aiheuttamasta posttransfuusiopurppurasta (PTP).

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Sähköinen tutkimuspyyntö tai Trombosyyttitutkimus-lähete.

 

Näytteitä voidaan ottaa ainoastaan maanantaisin ja keskiviikkoisin ja näytteiden tulee olla perillä Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa samana päivänä klo 18 mennessä tai tiistaina ja torstaina klo 8-9. Muista päivistä tulee sopia erikseen (veloitetaan näytteenkäsittelymaksu). Näytteitä ei voi ottaa ennen arkipyhiä.

Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä näytteitä voidaan ottaa ainoastaan maanantaisin ja keskiviikkoisin ennen klo 9. Hoitoyksikkö ilmoittaa tutkimuksen tilaamisesta viimeistään edellisenä päivänä Tampereella Lähteviin näytteisiin, p. 03 311 76487, Hämeenlinnassa p.  03 629 2256 ja Lahdessa p. (044 440) 6123 (näytteiden lajittelu ja lähetys).

Potilaan esivalmistelu

Näytteitä voi ottaa maanantaisin ja keskiviikkoisin (ei ennen arkipyhiä) ja näytteen tulee olla Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa näytteenottoa seuraavana päivänä klo 9 mennessä.

Näyteastia

Aikuiset: Seerumiputki 5/4 ml ja EDTA-putki (K2) 7/6 ml x 4 tai EDTA-putki (K2) 10/9 ml x 3

Lapset: Seerumiputki 5/4 ml ja EDTA-putki (K2) 7/6 ml x 2 (vastasyntyneet EDTA-putki 5/2 ml x 1)

Näyte

1 ml seerumia ja 3 x 9 ml tai 4 x 6 ml EDTA-verta. 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys ja kuljetus huoneenlämmössä (17-24 °C). Kylmänä vuodenaikana näytteet tulee pakata niin, että ne pysyvät huoneenlämpöisinä. Näytteiden tulee olla laboratoriossa samana päivänä klo 18 mennessä tai näytteenottoa seuraavana päivänä klo 8-9. Näytteitä ei oteta vastaan arkipyhinä.

Lähetysosoite: Fimlab / Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio, Vernissakatu 1, 01300 Vantaa

Menetelmä

Glykoproteiinispesifiset ELISA-menetelmät.

DNA-tutkimus (HPA-genotyypitys, tehdään alihankintana SPR Veripalvelun kudostyyppilaboratoriossa).

Tulos valmiina

Kolmen viikon kuluessa. Erikseen sovittaessa ja kiireellisissä tapauksissa tärkeimmät tutkimukset viikossa. Kiireellisissä tapauksissa suositellaan yhteydenottoa Fimlabin Trombosyyttitutkimusten lääkäriin (p. 044 472 8393).

Tulkinta

Lausunto