Tulosta

Tutkimus:
TROMBOSYYTTIVASTA-AINEET, TYYPITYS

Luokitus:
Hematologia, Hemostaasi- ja trombosyyttitutkimukset

Päivitetty:
2.1.2023

2796 • B -TAb-Ty

Johdanto

Trombosyyttien pinnalla on veriryhmärakenteiden kaltaisia trombosyyttispesifisiä alloantigeenejä (HPA, human platelet alloantigen), joita kohtaan voi muodostua vasta-aineita verensiirron tai raskauden yhteydessä. Myös autoimmuunitrombosytopeniassa vasta-aineet voivat reagoida spesifisesti erilaisten solukalvon proteiinien kanssa (esim. GPIIbIIIa tai GPIbIX). Mikäli HPA-vasta-aineita todetaan, tehdään myös B -Trombosyyttien alloantigeenityypitys, DNA-tutkimus (KL 4277, tutkitaan SPR Veripalvelussa), joka laskutetaan erikseen. Tulokset toimitetaan SPR Veripalveluun erikoisverivalmisteiden toimitusten mahdollistamiseksi.

Kyseessä on jatkotutkimus, joka on tarkoitus tehdä vain, jos HLA-vasta-aineet eivät selitä trombosyyttien huonoa siirtovastetta tai jos siirtovaste on huono myös HLA-tyypitetyillä trombosyyteillä. Tutkimus sisältää trombosyyttien auto- ja HPA-vasta-ainetutkimukset.

Tiedustelut

Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393, avoinna ma-pe 8 – 18
Kiireettömät tiedustelut: hemostaasilaboratorio@fimlab.fi
Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Indikaatiot

Trombosyyttien huonojen siirtovasteiden syyn selvittelyn jatkotutkimus silloin, kun HLA-vasta-aineet eivät selitä trombosyyttien huonoa siirtovastetta tai HLA-tyypitetyilllä trombosyyteillä ei saada vastetta.

Epäily verensiirron aiheuttamasta posttransfuusiopurppurasta (PTP).

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Sähköinen pyyntö tai Trombosyyttitutkimus-lähete.

 

Näytteitä voidaan ottaa ainoastaan maanantaisin ja keskiviikkoisin ja niiden tulee olla perillä Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratoriossa samana päivänä klo 18 mennessä tai seuraavana päivänä klo 8-9 välillä. Muista päivistä tulee sopia erikseen (veloitetaan näytteenkäsittelymaksu). Näytteitä ei voi ottaa ennen arkipyhiä.

Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla näytteitä voidaan ottaa ainoastaan maanantaisin ja keskiviikkoisin ennen klo 9. Hoitoyksikkö ilmoittaa tutkimuksen tilaamisesta viimeistään edellisenä päivänä Tampereella Lähteviin näytteisiin, p. 03 311 76487, Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä asiakaspalveluun p.  03 311 77800Lahdessa p. 041 731 3775 (näytteiden lajittelu ja lähetys) ja Vaasassa p. 06-213 2523.

Näyteastia

Aikuiset: Seerumiputki 5/4 ml ja EDTA-putki (K2) 7/6 ml x 4 tai EDTA-putki (K2) 10/9 ml x 3

Lapset: Seerumiputki 5/4 ml ja EDTA-putki (K2) 7/6 ml x 2 (vastasyntyneet EDTA-putki 5/2 ml x 1)

Näyte

1 ml seerumia ja 3 x 9 ml tai 4 x 6 ml EDTA-verta. 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys ja kuljetus huoneenlämmössä (17-24 °C). Kylmänä vuodenaikana näytteet tulee pakata niin, että ne pysyvät huoneenlämpöisinä. Näytteiden tulee olla laboratoriossa samana päivänä klo 18 mennessä tai näytteenottoa seuraavana päivänä klo 8-9. Näytteitä ei oteta vastaan arkipyhinä. Mikäli näyte lähetetään postitse, pyydä klo 9 jakelua.

Lähetysosoite: Fimlab / Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio, Vernissakatu 1, 01300 Vantaa

Menetelmä

Glykoproteiinispesifiset ELISA-menetelmät.

DNA-tutkimus (HPA-genotyypitys, tehdään alihankintana SPR Veripalvelun kudostyyppilaboratoriossa).

Tulos valmiina

Kolmen viikon kuluessa. Erikseen sovittaessa ja kiireellisissä tapauksissa tärkeimmät tutkimukset viikossa. Kiireellisissä tapauksissa suositellaan yhteydenottoa Fimlabin Trombosyyttilaboratorion lääkäriin (p. 044 472 8393).

Tulkinta

Lausunto