Tiedustelut
Molekyylibiologian laboratorio 03-311 76151
Indikaatiot
Papilloomavirusinfektiot genitaalialueella ja mahdollisesti muilla limakalvoilla ja iholla. Varmistustestinä lievien Papa-löydösten yhteydessä ja esiasteen hoidon jälkeisessä seurannassa.
Seulonta HPV -näytteelle tutkimusnimike on 6446 -HPVSeul.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
ATK- pyyntö, lähetetiedot kirjataan lisätietokenttään. Mikäli ATK pyyntöä ei ole mahdollista tehdä, täytetään mikrobiologian yleislähete.
Tutkimus on tilattavissa myös ilman lääkärin lähetettä Fimlab OmaLabra palelussa https://www.fimlab.fi/oma_terveys
Potilaan esivalmistelu
Näytteenotto tapahtuu yleensä poliklinikkakäynnin tai PAPA-näytteenoton yhteydessä.
Jos naisilta halutaan ottaa ainoastaan näyte -HPVNhO Papillomavirus, nukleiinihappo (kval) -tutkimukseen, varataan tässäkin tapauksessa aika PAPA-näytteenottoon.
Tieto niistä Fimlab Laboratoriot Oy:n toimipisteistä, joissa on mahdollisuus PAPA-näytteenottoon, löytyy Fimlab Laboratoriot Oy:n internetsivuilta http://www.fimlab.fi/
Näyteastia
Roche Cell Collection Medium
Näyte
Näyte otetaan mahdollisen PAPA-näytteen jälkeen, ennen mahdollisia penslauksia.
Naisilta otetaan solunäyte kohdunnapukasta Roche Cell Collection näyteastiaan. Näyteastioiden mukana toimitettu HPV-harjastikku työnnetään kohdunkaulakanavaan kevyesti painaen niin, että harjastikun kaikki sivusuuntaiset harjat ovat kosketuksissa kohdunsuun limakalvoa vasten. Harjastikkua pyöritetään vähintään yksi täysi ympyrä. Näytteenoton jälkeen, harjastikkua sekoitetaan voimakkaasti näytenesteessä ja painetaan astian pohjaan solujen irrottamiseksi. Tämän jälkeen harja poistetaan astiasta.
Mikäli Harjastikkua ei ole saatavilla tai asiakas on raskaana, näyte voidaan ottaa myös Papa-näytteenotossa käytettävällä nk. hemipäisellä harjalla, kuten papa-harjanäyte.
SULJE PURKKI TIIVIISTI!
Näyte on mahdollista ottaa myös esim. vaginasta, muilta limakalvoilta tai näkyvästä leesiosta pyytävän lääkärin harkinnan mukaan.
Tutkimus voidaan tehdä myös miehen uretranäytteestä, jolloin näyte tulee ottaa pienipäisellä nukkatikulla (ei sisälly HPV-näyteastia toimitukseen, mutta löytyy esimerkiksi Roche Dual Swap CT/NG näytteenottopaketista).
Muilla kuin näyteastian mukana tulleilla harjoilla tai tikuilla otetut näytteet laitetaan myös Roche Cell Collection näyteastiaan pyörittelemällä ja painelemalla näytteenottovälinettä astian nesteessä, jotta kaikki kerätyt solut saadaan mahdollisimman hyvin irtoamaan. Näytteenottovälinettä ei jätetä näyteastiaan.
Menetelmä sisältää sisäisen kontrollin, joka kertoo jos näytteessee ei ole ollut riittävästi soluja.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte säilyy kuljetuspurkissa huoneenlämmössä 3 kuukautta.
Menetelmä
PCR-monistusmenetelmä, joka tunnistaa 14 korkean riskin HPV-genotyyppiä (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68).
Genotyypit 16 ja 18 se tunnistaa erilleen muista genotyypeistä.
Mikäli halutaan laajempi genotyypitys tai/ja myös matalan riskin genotyypit tulee pyytää tutkimus 6444 -TsHPNHhO Papilloomavirus, genotyypin määritys.
Tulos valmiina
Tutkimus suoritetaan vähintään kerran viikossa.
Tulkinta
Normaalisti negatiivinen. Tutkimustulos vastataan lausuntomuotoisena. Osoitettavissa oleva HPV-nukleiinihappo viittaa korkean riskin HPV-genotyypin infektioon. Genotyypit 16 ja 18 tunnistetaan erilleen muista genotyypeistä. Positiiviset HPV-seulontanäytteet ohjautuvat solututkimukseen, joiden osalta lopulliseen vastaukseen liitetään lisäksi patologin kliininen tulkinta ja suositus.
Virhelähteet
Koska miehen genitaaleista irtoaa huonosti soluja, oireettomien miesten negatiiviseen HPV-löydökseen tulee suhtautua varauksellisesti.
Näytteet tulee ottaa aina ennen mahdollisia penslaushoitoja.
Lisätiedot
Huomioitavaa: HPV infektio on nuorilla alle 30-vuotiailla naisilla hyvin yleinen. Suurin osa HPV infektioista paranee itsestään.