Tulosta

Tutkimus:
MAKSAN HISTOLOGINEN TUTKIMUS

Luokitus:
Patologia

Käyttöönottopäivä:
8.6.2020

4064 • Lr-PAD

Tiedustelut

Pirkanmaa:
Tekniset ohjeet: Fimlabin Pirkanmaan keskuslaboratorio, histologian laboratorio, puh. (03) 311 75153
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Fimlabin Pirkanmaan keskuslaboratorio, patologian toimisto, puh. (03) 311 76559

Kanta-Häme:
Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio, puh. (03) 629 2148
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Patologian toimisto, puh. (03) 629 2146

Päijät-Häme:
Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio, puh. (03) 819 2439
Näytepyynnöt ja -vastaukset: Patologian toimisto, puh. 044 719 5452

Indikaatiot

Maksan diffuusin parenkyymitaudin selvittely. Nimikkeeseen kuuluvat myös erilaisista fokaalisista maksaleesioista otetut suunnatut biopsianäytteet.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Tutkimuspyynnöstä tulee ilmetä näytteenottoindikaatio ja kysymyksenasettelu, keskeiset tiedot anamneesista, statuksesta, laboratoriolöydöksistä ja potilaan käyttämät lääkkeet. Jos tiedossa on maksatoksisille aineille altistuminen, siitä on hyvä mainita. Lähete- tai työdiagnoosi on mainittava. Tarvittaessa tehdään elektronimikroskoopista tutkimusta varten tutkimuspyyntö 4052 Ts-PAD-EM.

Näyteastia

10% puskuroitua formaliinia sisältävä tiiviskorkkinen näyteastia histologiseen tutkimukseen. Elektronimikroskopiaan tuleva näyte fiksoidaan 2 % glutaraldehydillä. Tuore kudos NaCl-kostutetussa harsotaitoksessa (rasvavärjäykset).

Tarvikkeita voi tilata materiaalit@fimlab.fi. Keskussairaaloissa tarvikkeita voi noutaa patologian laboratoriosta.

Näyte

Maksan kudoslieriö. Erityistapauksissa voidaan tarvita pala tuoretta kudosta (esim. rasvavärjäykset). Jos tarvitaan elektronimikroskooppista tutkimusta, kudoslieriön molemmista päistä otetaan 1 mm:n pituiset palat elektronimikroskooppista tutkimusta varten 2% glutaraldehydiin.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Fiksoimaton kudos on lähettävä välittömästi patologian laboratorioon. Fiksoidut näytteet säilytetään ja toimitetaan laboratorioon huoneenlämpötilassa.

Fiksaatio

10 % puskuroitu formaliini. EM-tutkimus 2 % glutaraldehydi. 2 % glutaraldehydi säilyy vain viikon +4 °C:ssa. Yli viikon vanhaa fiksatiivia ei saa käyttää. Tuorenäytettä rasvavärjäyksiin.

Menetelmä

Parafiinitekniikka, erityisvärjäykset ja tarvittaessa elektronimikroskopia (4052, Ts-PAD-EM). Elektronimikroskopia on hyödyllinen tietyissä kertymäsairauksissa.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa näytteen saapumisesta. Jos on päädytty elekronimikroskopiaan, EM-tutkimuksen analyysiaika on viikkoja.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto ja histologinen diagnoosi. Tulkinnassa neulanäytteessä voidaan tunnistaa maksan parenkyymisairauksia ja hyvänlaatuisia leesioita. Maligneissa kasvaimissa tunnistetaan useimmiten luotettavasti maksan primaarikasvaimet ja maksametastaasien lähtöelin.

Virhelähteet

Multippeleissa maksaleesioissa kyse voi joskus olla eri prosesseista eri kohdissa, jolloin voi olla hyödyksi ottaa useampia neulanäytteitä.