Tulosta

Tutkimus:
LUUN HISTOLOGINEN TUTKIMUS

Luokitus:
Patologia

Päivitetty:
12.3.2024

4060 • Bo-PAD

Tiedustelut

Kanta-Häme:
Histologian laboratorio p. 03 629 2148
Näytepyynnöt ja -vastaukset ammattilaisille, toimisto p. 03 629 2146

Pirkanmaa:
Histologian laboratorio p. 03 311 76549
Näytepyynnöt ja -vastaukset ammattilaisille, toimisto p. 041 7316 325

Pohjanmaa:
Histologian laboratorio p. 06 213 2582
Näytepyynnöt ja -vastaukset ammattilaisille, toimisto p. 06 213 2581

Päijät-Häme:
Histologian laboratorio p. 03 819 2439
Näytepyynnöt ja -vastaukset ammattilaisille, toimisto p. 041 731 8838

Indikaatiot

Luutuumorit, luun tulehdukselliset sairaudet ja muut luun patologiset prosessit. Harvinaisia luun aineenvaihduntatautia, esim. osteomalasiaa, renaalista osteodystrofiaa ym. epäiltäessä on pyydettävä luun histomorfometrista tutkimusta, ks. lisätiedot-kohta.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Tutkimuspyynnöstä tulee ilmetä näytteenottoindikaatio ja kysymyksenasettelu, keskeiset tiedot anamneesista, statuksesta, mahdollisista laboratoriolöydöksistä sekä leikkaukseen liittyvät havainnot. Röntgenologinen löydös on ehdottomasti mainittava. Kliininen diagnoosi on myös lähetteessä mainittava.  Aina on ilmoitettava tarkasti, minkä luun alueelta näyte on otettu ja mitä luun osaa näyte edustaa.

Näyteastia

10% puskuroitua formaliinia sisältävä tiiviskantinen näyteastia. Formaliinia tulee olla näyteastiassa noin vähintään kolminkertainen määrä näytteeseen nähden.

Tarvikkeita voi tilata materiaalit@fimlab.fi. Keskussairaaloissa tarvikkeita voi noutaa patologian laboratoriosta.

Näyte

Patologisen luuprosessin alueelta esim. kauhausnäytteitä, luuporabiopsioita tai pieniä kokonaisia tuumoreita. Näytteen edustavuuteen on kiinnitettävä huomiota. Sellaiset luukasvainnäytteet, joissa erityisesti pyritään kasvaimen radikaaliin poistoon, on lähetettävä luu- ja pehmytkudoksen laajana leikkauspreparaattina (6145 Bo-PAD-4).

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Formaliinifiksoidut näytteet säilytetään ja toimitetaan laboratorioon huoneenlämpötilassa.

Fiksaatio

10% puskuroitu formaliini.

Menetelmä

Dekalsifikaatio, parafiinivalu ja tavanomaiset histologiset leikkeet.

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Tulos valmiina

14 vuorokauden kuluessa. Jos tutkimukselle tulee jatkotutkimuksia, mahdolliset jatkotutkimukset pidentävät vastausaikaa keskimäärin kahden vuorokauden ajan.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan lausunto ja histologinen diagnoosi. Luotettavan tulkinnan edellytyksinä on hyvä lähete ja edustava näyte. Kauhausnäytteissä materiaalin runsaus helpottaa tulkintaa. Luutuumoreiden diagnostiikassa röntgenlausunto on oltava tiedossa.

Virhelähteet

Osa dekalsifikaatiomenetelmistä tekee immunovärjäysten käytön mahdottomaksi tai epäluotettavaksi ja morfologia muutenkin kärsii dekalsifikaatiosta. Riittävän suuri ja edustava näyte on morfologisessa tulkinnassa tärkeä.

Lisätiedot

Luun histomorfometrinen tutkimus on vaativa tutkimus, jonka vastausaika on 6-8 viikkoa. Fimlab hankkii tämän tutkimuksen alihankintana Itä-Suomen yliopistosta, joka on pitkään profiloitunut alan kliinisen palvelun tarjoajana. Tutkimusta käytetään luun aineenvaihduntasairauksia epäiltäessä Bo-PAD-tutkimuksen lisänä, joten näytemateriaalia on oltava riittävästi.