Johdanto
CA12-5 antigeeni on naisten genitaalialueella ja sikiön epiteliaalisissa kudoksissa esiintyvä solukalvojen glykoproteiini. CA12-5 antigeenin tuottoa esiintyy myös epiteliaalisissa munasarjasyövissä ja kohdun runko-osan syövissä, jolloin sitä vapautuu myös potilaan verenkiertoon.
Indikaatiot
Munasarjasyövän diagnostiikka ja hoidon seuranta. Muiden gynekologisten syöpien diagnostiikka ja hoidon seuranta, erityisesti kliinisissä ongelmatapauksissa.
Näyteastia
Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml
Näyte
1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte säilyy eroteltuna jääkaappilämpötilassa 5 vrk, minkä sisällä lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)
Tulos valmiina
Tehdään päivittäin.
Viiteväli
Alle 35 kU/l
Tulkinta
CA12-5 on koholla n. 70 – 90 %:lla epiteliaalista munasarjasyöpää sairastavista potilaista. Useimmin pitoisuudet kohoavat serooseissa karsinoomissa ja laajalle levinneissä, III – IV levinneisyysasteen munasarjasyövissä. Korkea plasmapitoisuus ennen hoitoa viittaa huonoon ennusteeseen. Mikäli potilaalla on todettu kohonnut CA12-5, seurannassa tapahtuvat pitoisuusmuutokset vastaavat kliinistä taudinkulkua yli 90 %:sti.
CA12-5 saattaa nousta myös eräissä muissa syöpätyypeissä (muut gynekologiset maligniteetit, ruoansulatuskanavan syövät sekä rinta-, eturauhas-, keuhko- ja haimasyövät). Kohdunrungon syövän seurannassa määrityksestä voi olla myös kliinistä hyötyä. CA12-5 antigeeni on varsin epäspesifinen syöpämerkkiaine, koska antigeenia tavataan normaalisti sisägenitaalialueella. Kohonneita (100 – 200 kU/l) pitoisuuksia tavataan myös vaikeissa gynekologisissa infektioissa, endometrioosissa, maksakirroosissa, peritoniitissa ja muissa intra-abdominaalisissa tulehdusprosesseissa.