Tulosta

Tutkimus:
CA12-5 ANTIGEENI

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
23.9.2021

6364 • P -CA12-5

Johdanto

CA12-5 antigeeni on naisten genitaalialueella ja sikiön epiteliaalisissa kudoksissa esiintyvä solukalvojen glykoproteiini. CA12-5 antigeenin tuottoa esiintyy myös epiteliaalisissa munasarjasyövissä ja kohdun runko-osan syövissä, jolloin sitä vapautuu myös potilaan verenkiertoon.

Indikaatiot

Munasarjasyövän diagnostiikka ja hoidon seuranta. Muiden gynekologisten syöpien diagnostiikka ja hoidon seuranta, erityisesti kliinisissä ongelmatapauksissa.

Näyteastia

Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy eroteltuna jääkaappilämpötilassa 5 vrk, minkä sisällä lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Tehdään päivittäin.

Viiteväli

Alle 35 kU/l

Tulkinta

CA12-5 on koholla n. 70 – 90 %:lla epiteliaalista munasarjasyöpää sairastavista potilaista. Useimmin pitoisuudet kohoavat serooseissa karsinoomissa ja laajalle levinneissä, III – IV levinneisyysasteen munasarjasyövissä. Korkea plasmapitoisuus ennen hoitoa viittaa huonoon ennusteeseen. Mikäli potilaalla on todettu kohonnut CA12-5, seurannassa tapahtuvat pitoisuusmuutokset vastaavat kliinistä taudinkulkua yli 90 %:sti.

CA12-5 saattaa nousta myös eräissä muissa syöpätyypeissä (muut gynekologiset maligniteetit, ruoansulatuskanavan syövät sekä rinta-, eturauhas-, keuhko- ja haimasyövät). Kohdunrungon syövän seurannassa määrityksestä voi olla myös kliinistä hyötyä. CA12-5 antigeeni on varsin epäspesifinen syöpämerkkiaine, koska antigeenia tavataan normaalisti sisägenitaalialueella. Kohonneita (100 – 200 kU/l) pitoisuuksia tavataan myös vaikeissa gynekologisissa infektioissa, endometrioosissa, maksakirroosissa, peritoniitissa ja muissa intra-abdominaalisissa tulehdusprosesseissa.