Tulosta

Tutkimus:
HELICOBACTER PYLORI, ANTIGEENI
näytä tutkimukset

Luokitus:
Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
14.6.2021

3952 • F -HepyAg

3952 • F -HepyAg

Johdanto

H. pylori -antigeenitesti ulosteesta vastaa tuloksiltaan urea-hengitystestiä. Se osoittaa bakteerin senhetkisen olemassaolon elimistössä. Testi tehdään tavallisesta ulostenäytteestä. Testiä voidaan käyttää H. pylori -infektion primääridiagnostiikassa sekä häätöhoidon onnistumisen tutkimisessa.

Indikaatiot

H. pylori -infektion osoittaminen. H. pylori -häätöhoidon onnistumisen testaus.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Mikrobiologian tutkimuspyyntö tai yleislähete.

Näyteastia

Steriili tai tehdaspuhdas tiivis purkki, jonka halkaisija on vähintään 3,5 cm (ns. lusikkapurkki ei käy). Tarkoitukseen sopivia heliko-uloste -näyteastioita on tilattavissa Fimlabista osoitteesta materiaalit@fimlab.fi.

Näyte

Noin ruokalusikallinen ulostetta steriilissä tai tehdaspuhtaassa tiiviissä purkissa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Tutkimukseen tulostuu kaksi tarraa, joista molemmat liimataan samaan näytepurkkiin. Näytepurkki pakataan sulkupussiin. Näyte säilytetään ja kuljetetaan jääkaappilämpötilassa. Näyte säilyy jääkaappilämpötilassa 3 vrk. Pidempiaikainen säliytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Antigeeniosoitus entsyymi-immunologisella menetelmällä.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Viiteväli

Negatiivinen.

Tulkinta

Positiivinen tulos tarkoittaa ulosteessa olevan Helicobacter pylori– antigeenia ja osoittaa näin ollen bakteerin olemassaolon elimistössä.

Virhelähteet

Koska testi mittaa ulosteesta bakteeriperäisiä rakenteita voivat tilat, joissa bakteerimäärä on vähentynyt, antaa vääriä negatiivisia tuloksia. Testiä ei suositella käytettäväksi, jos antibioottilääkitystä, protonipumppuinhibiittoreita tai vismuttivalmisteita on käytetty kahden viikon sisällä ennen suun­niteltua näytteenottoa. Jos testiä käytetään häätöhoidon kontrol­lointiin, suositellaan näytteiden ottamista aikaisintaan neljän viikon kuluttua hoidon lopettamisesta johtuen bakteerirakenteiden erittymisestä ulosteeseen vielä viikkoja hoidon lopettamisen jälkeen.