Tulosta

Tutkimus:
HELICOBACTER PYLORI, ANTIGEENI

Luokitus:
Mikrobiologia

Päivitetty:
29.1.2024

3952 • F -HepyAg

Johdanto

H. pylori -antigeenitesti ulosteesta vastaa tuloksiltaan urea-hengitystestiä. Se osoittaa bakteerin senhetkisen olemassaolon elimistössä. Testi tehdään tavallisesta ulostenäytteestä. Testiä voidaan käyttää H. pylori -infektion primääridiagnostiikassa sekä häätöhoidon onnistumisen tutkimisessa.

Indikaatiot

H. pylori -infektion osoittaminen. H. pylori -häätöhoidon onnistumisen testaus.

Näyteastia

Steriili tai tehdaspuhdas tiivis purkki, jonka halkaisija on vähintään 3,5 cm (ns. lusikkapurkki ei käy). 

Näyte

Noin ruokalusikallinen ulostetta steriilissä tai tehdaspuhtaassa tiiviissä purkissa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Tutkimukseen tulostuu kaksi tarraa, joista molemmat liimataan samaan näytepurkkiin. Näytepurkki pakataan sulkupussiin. Näyte säilytetään ja kuljetetaan jääkaappilämpötilassa, mikäli näyte on perillä 2 vrk kuluessa näytteenotosta. Muussa tapauksessa näyte pakastetaan ja kuljetetaan pakastettuna. Säilytys- ja kuljetuslämpötila on huomioitava erityisesti loppuviikosta otetuissa näytteissä ja arkipyhien yhteydessä. Näyte säilyy jääkaappilämpötilassa 3 vrk. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Menetelmä

Antigeeniosoitus entsyymi-immunologisella menetelmällä.

Tekotiheys

Arkipäivisin

Tulos valmiina

Viikon kuluessa

Viiteväli

Negatiivinen.

Tulkinta

Positiivinen tulos tarkoittaa ulosteessa olevan Helicobacter pylori– antigeenia ja osoittaa näin ollen bakteerin olemassaolon elimistössä.

Virhelähteet

Koska testi mittaa ulosteesta bakteeriperäisiä rakenteita voivat tilat, joissa bakteerimäärä on vähentynyt, antaa vääriä negatiivisia tuloksia. Testiä ei suositella käytettäväksi, jos antibioottilääkitystä, protonipumppuinhibiittoreita tai vismuttivalmisteita on käytetty kahden viikon sisällä ennen suun­niteltua näytteenottoa. Jos testiä käytetään häätöhoidon kontrol­lointiin, suositellaan näytteiden ottamista aikaisintaan neljän viikon kuluttua hoidon lopettamisesta johtuen bakteerirakenteiden erittymisestä ulosteeseen vielä viikkoja hoidon lopettamisen jälkeen.