Tulosta

Tutkimus:
SUKUPUOLIHORMONEJA SITOVA GLOBULIINI

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
26.5.2021

2737 • S -SHBG

Johdanto

Sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG) on tärkein testosteronin ja estradiolin kuljetusproteiini plasmassa. SHBG-pitoisuus lisääntyy estrogeenien ja vähenee androgeenien vaikutuksesta. Naisilla arvot ovat korkeammat kuin miehillä. Proteiinin pitoisuuden vaihdellessa testosteronin ja estradiolin vapaiden fraktioiden pitoisuudet eivät välttämättä muutu.

Indikaatiot

Naiset: hyperandrogenismin sekä fertiliteetti- ja kuukautishäiriöiden selvittely.

Miehet: hypogonadismin ja andropaussin diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy huoneenlämmössä 5 vrk ja jääkaappilämpötilassa viikon, minkä sisällä lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Arkipäivisin samana päivänä.

Viiteväli

naiset       
20 – 49 v 32 – 128 nmol/l
≥ 50 v 27 – 128 nmol/l
miehet  
20 – 49 v 18 – 54 nmol/l
≥ 50 v 21 – 77 nmol/l

Tulkinta

Naisilla tavataan alhaisia arvoja hyperandrogenismiin ja obesiteettiin liittyen. Raskaus ja estrogeenihoito kohottavat SHBG-tasoa.

Miehillä pitoisuudet kohoavat normaalisti iän myötä ja androgeenivaikutuksen vähentyessä. Hypogonadismissa tavataan joskus korkeita SHBG-pitoisuuksia yhdessä normaalin testosteronipitoisuuden kanssa, jolloin vapaan testosteronin pitoisuus on kuitenkin alentunut.

Hypertyreoosi nostaa ja hypotyreoosi laskee SHBG-pitoisuutta. Sitomiskapasiteetti saattaa kohota myös psyykenlääkkeiden vaikutuksesta.