Tulosta

Tutkimus:
SUKUPUOLIHORMONEJA SITOVA GLOBULIINI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
13.4.2018

2737 • S -SHBG

Johdanto

Sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG) on tärkein testosteronin ja estradiolin kuljetusproteiini plasmassa. SHBG:n konsentraatio lisääntyy estrogeenien ja vähenee androgeenien vaikutuksesta. Naisilla arvot ovat korkeammat kuin miehillä. Proteiinin pitoisuuden vaihdellessa testosteronin ja estradiolin vapaiden fraktioiden pitoisuudet eivät välttämättä muutu.

Indikaatiot

Naiset: hyperandrogenismin sekä fertiliteetti- ja kuukautishäiriöiden selvittely.

Miehet: hypogonadismin ja andropaussin diagnostiikka.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy jääkaappilämpötilassa enintään 3 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Immunokemiluminometrinen (CMIA)

Tulos valmiina

Kolmen arkipäivän kuluessa.

Viiteväli

naiset: 20 – 155 nmol/l

miehet: 14 -71 nmol/l

Tulkinta

Naisilla tavataan alhaisia arvoja hyperandrogenismiin ja obesiteettiin liittyen. Raskaus ja estrogeenihoito kohottavat SHBG-tasoa.

Miehillä pitoisuudet kohoavat normaalisti iän myötä ja androgeenivaikutuksen vähentyessä. Hypogonadismissa tavataan joskus korkeita SHBG-arvoja yhdessä normaalin testosteronipitoisuuden kanssa, jolloin vapaan testosteronin pitoisuus on kuitenkin alentunut.

Hypertyreoosi kohottaa ja hypotyreoosi alentaa SHBG-arvoja. Sitomiskapasiteetti saattaa kohota myös psyykenlääkkeiden vaikutuksesta.