Tulosta

Tutkimus:
DENGUE VIRUS, VASTA-AINEET
näytä tutkimukset

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Päivitetty:
26.5.2021

3520 • S -DengAb

osatutkimukset S -DengAbG ja S -DengAbM

1836 • Li-DengAb

Indikaatiot

Oleskelu Euroopan ulkopuolella dengue-alueella, etenkin Kaakkois-Aasiassa ja Karibianmeren ympäristössä. Dengue-oireet: kuume, lihassäryt, päänsärky, lymfadenitis, joskus ihottuma.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

ATK-pyyntö ja lisäksi yleislähete, johon tulee ehdottomasti kirjata sairastumispäivä, matkustustiedot, sekä rokotustiedot (Japanin enkefaliitti-, keltakuume- ja TBE-rokotukset).

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml seerumia. Tarvittaessa II-näyte 8 – 14 vrk:n kuluttua.

1-2 ml likvoria. Mikäli tutkimus tehdään likvorista, on välttämätöntä tutkia samanaikaisesti myös seeruminäyte.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys jääkaappilämpötilassa 2 vrk. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Immunofluoresenssi (IF), antigeenina denguevirus 3. Tarvittaessa (ilman eri pyyntöä) tutkitaan myös IgM- luokan vasta-aineet entsyymi-immunomenetelmällä (EIA).

Tulos valmiina

Noin viikon kuluessa.

Tulkinta

Positiivinen IgM tai nelinkertainen titterinnousu I- ja II- näytteen välillä on diagnostinen, korkea titteri on vahvasti viitteellinen löydös. Dengue kuuluu flaviviruksiin, joiden väliset ristireaktiot ovat hyvin yleisiä. Tämän vuoksi serologialla voidaan antaa vain vastaus ”jokin flavivirusinfektio”. Kuitenkin korkea dengue-titteri viittaa vahvasti denqueinfektioon.
Vasta-aineita on todettavissa viimeistään viikon kuluttua sairastumisesta. Dengueviruksia on neljää tyyppiä (DENV 1-4) ja sekundaariseen, toisen denguevirustyypin aiheuttamaan infektioon voi liittyä vakavampia verenvuoto- ja shokkioireita. Sekundaari-infektioissa IgM-vaste voi jäädä heikoksi, IgG-vasta-ainetason ollessa korkea mahdollisesti jo I-näytteessä.