Indikaatiot
Oleskelu Euroopan ulkopuolella dengue-alueella, etenkin Kaakkois-Aasiassa ja Karibianmeren ympäristössä. Dengue-oireet: kuume, lihassäryt, päänsärky, lymfadenitis, joskus ihottuma.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
ATK-pyyntö ja lisäksi yleislähete, johon tulee ehdottomasti kirjata sairastumispäivä, matkustustiedot, sekä rokotustiedot (Japanin enkefaliitti-, keltakuume- ja TBE-rokotukset).
Näyteastia
Seerumigeeliputki 5/4 ml
Näyte
1 ml seerumia. Tarvittaessa II-näyte 8 – 14 vrk:n kuluttua.
1-2 ml likvoria. Mikäli tutkimus tehdään likvorista, on välttämätöntä tutkia samanaikaisesti myös seeruminäyte.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Säilytys jääkaappilämpötilassa 2 vrk. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Immunofluoresenssi (IF), antigeenina denguevirus 3. Tarvittaessa (ilman eri pyyntöä) tutkitaan myös IgM- luokan vasta-aineet entsyymi-immunomenetelmällä (EIA).
Tulos valmiina
Noin viikon kuluessa.
Tulkinta
Positiivinen IgM tai nelinkertainen titterinnousu I- ja II- näytteen välillä on diagnostinen, korkea titteri on vahvasti viitteellinen löydös. Dengue kuuluu flaviviruksiin, joiden väliset ristireaktiot ovat hyvin yleisiä. Tämän vuoksi serologialla voidaan antaa vain vastaus ”jokin flavivirusinfektio”. Kuitenkin korkea dengue-titteri viittaa vahvasti denqueinfektioon.
Vasta-aineita on todettavissa viimeistään viikon kuluttua sairastumisesta. Dengueviruksia on neljää tyyppiä (DENV 1-4) ja sekundaariseen, toisen denguevirustyypin aiheuttamaan infektioon voi liittyä vakavampia verenvuoto- ja shokkioireita. Sekundaari-infektioissa IgM-vaste voi jäädä heikoksi, IgG-vasta-ainetason ollessa korkea mahdollisesti jo I-näytteessä.