Tulosta

Tutkimus:
TROMBOPLASTIINIAIKA, INR-TULOSTUS

Luokitus:
Hemostaasi- ja trombosyyttitutkimukset, Kemia

Päivitetty:
25.10.2023

4520 • P -TT-INR

Tekopaikat: 24/7-tutkimuksena Tampereella, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Lahdessa ja Vaasassa; laboratorion aukioloaikoina Pietarsaaressa, Vammalassa, Valkeakoskella, Jämsässä ja pääkaupunkiseudun hemostaasilaboratoriossa

Johdanto

Tromboplastiiniaika mittaa maksaperäisten K-vitamiinista riippuvien hyytymistekijöiden II, VII ja X osuutta hyytymistapahtumassa, minkä vuoksi se soveltuu oraalisen antikoagulanttihoidon seuraamiseen. Tulos ilmaistaan käyttäen INR-lukua (International Normalized Ratio). INR-luku saadaan kaavasta:

tromboplastiini_inr

INR:n käyttö mahdollistaa diagnoosikohtaisen antikoagulanttihoidon kohdentamisen sekä tulosten vertailun käytetystä menetelmästä ja reagenssierästä riippumatta.

Tutkimuksen nimi on monissa maissa prothrombin time (protrombiiniaika).

Indikaatiot

Oraalisen antikoagulanttihoidon seuranta.

Näyteastia

Na-sitraattiputki (hyytymisputki) 5/3,5 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy erottelemattomana vuorokauden ja plasmana 3 vrk huoneenlämmössä. Lähetys huoneenlämmössä. Ei jääkaappisäilytystä.

Menetelmä

Sitraattipuskurilla laimennettuun ja esilämmitettyyn plasmanäytteeseen lisätään tromboplastiinia ja määritetään hyytymiseen kulunut aika.

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

P -TT-INR viitealue 0.9 – 1.2 

Tulostaso > 8 vastataan YLI 8

Tulostaso < 0,7 vastataan ALLE 0.7 (Pohjanmaa: < 0,8 vastataan ALLE 0.8)

Tulkinta

P -TT-INR hoitoalue  
Laskimotromboosin profylaksia ja hoito    2.0 – 3.0
Systeemisen embolisaation esto 2.0 – 3.0
Mekaaninen keinoläppä 2.5 – 3.5

INR-tulos suurenee antikoagulanttivaikutuksen lisääntyessä.

Antikoagulanttihoitoon liittyvät vuotoriskit lisääntyvät voimakkaasti, kun INR on yli 4.0. Hoidon seurannassa käytetään American Heart Associationin (AHA) suosituksia.

Virhelähteet

Antikoagulanttihoidossa olevan potilaan INR-arvo laskee seuraavien lääkkeiden vaikutuksesta: K-vitamiini, kortikosteroidit, barbituraatit, antihistamiinit, diureetit, digoksiini, griseofulviini, oraaliset kontraseptiivit, ksantiinit (mm. kofeiini).

Lisätiedot

Perinnöllisen verenvuototaipumuksen, muiden hankinnaisten vuototaipumusten ja maksasairauksien tutkimiseen käytetään tutkimusta 1731 P -TT.