Tulosta

Tutkimus:
PLASMODIUM (KVAL)
näytä tutkimukset

Luokitus:
Hematologia, Mikrobiologia

Päivitetty:
29.8.2022

2315 • B -Plas-O

9645 • B -PlasJtk

Laboratorio tekee pyynnön tarvittaessa

Johdanto

Tutkimuksen tarkoitus on osoittaa mahdollinen malariainfektio sively- ja paksupisaravalmisteesta. Ensimmäisestä näytteestä tehdään ilman erillistä pyyntöä myös malariapikatesti.

Indikaatiot

Malariaepäily. Kuumeilu endeemiseltä alueelta tulleella.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

ATK-pyyntö ja vastataan ohjelman esittämiin kysymyksiin. TAYS:n ulkopuolelta tulevien näytteiden mukana tulee olla lähete, josta käy ilmi, missä tartunta on mahdollisesti saatu, oireet sekä lääkitys. Pyyntöihin tulee kirjata myös pyytävän yksikön puhelinnumero.

Näyteastia

Sivelyvalmiste:  kapillaariverestä tehtyjä Sysmex SP-slides laseja (4 kpl)

Paksupisaravalmiste: kapillaariverestä tehtyjä Sysmex SP-slides laseja  (4 kpl)

Pikatesti: Aikuiset: EDTA-putki (K2) 5/3 ml tai EDTA-Microtainerputki 0,5 ml

Näyte

Kapillaariverestä tehdään välittömästi (4 kpl) sivelyvalmisteita ja  (4 kpl)  paksupisaravalmisteita. Objektilaseina käytetään Sysmex SP-Slides -laseja, joissa on katkaistut kulmat

Paksupisaravalmiste: iso pisara verta otetaan objektilasille (Sysmex SP-Slides) ja sitä sekoitetaan lasisauvalla  tai objektilasin reunalla neliön muotoiselle alueelle (n. 2 x 2 cm) fibriiniverkon hajoittamiseksi noin 30 sekuntia. Veren paksuus on sopiva, kun siitä näkyy sanomalehden teksti juuri ja juuri läpi. Näytteet on kuivatettava hyvin. Paksupisaravalmisteita ei saa kiinnittää!

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Hyvin kuivatetut sivelyvalmisteet ja paksupisaravalmisteet säilyvät viikkoja, lähetys huoneenlämmössä.

Pikatestinäyte , EDTA-veri, säilytys jääkaappilämpötilassa 3 vrk, lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

MGG-värjäys sivelyvalmisteesta ja Fieldsin värjäys paksupisaravalmisteesta. Pikatesti: OptiMAL-IT Individual Rapid Malaria Test.

Tulos valmiina

Päivystystutkimus. Näytteitä on otettava useita kertoja (esim. 3-4 kertaa) 4-6 tunnin välein ja aina myös kuumepiikkien aikana, koska parasiittien määrä vaihtelee huomattavasti eri vuorokauden aikoina.

Näytteestä tehdään aina sekä paksupisara- että sivelyvalmiste, mutta vain sivelyvalmiste värjätään heti MGG-värjäyksellä. Ensimmäisestä näytteestä tehdään myös automaattisesti pikatesti (B -Plas-P). Mikäli potilaan ensimmäisestä tutkitusta sivelyvalmisteesta ei löydetä malariaparasiittejä (ja pikatesti on negatiivinen), seuraavat samasta potilaasta päivystysaikana otetut näytteet tutkitaan vasta seuraavana päivänä. Mikäli ensimmäisestä näytteestä löytyy malariaparasiittejä tai pikatesti on positiviinen, tutkitaan kaikki potilaan näytteet päivystyksenä heti näytteen saavuttua laboratorioon. Paksupisaravalmiste värjätään ja tutkitaan aina vasta seuraavana arkipäivänä.

Jos potilaasta on tuore positiivinen pikatestitulos, laboratorio ei tee uutta pikatestia joka näytteestä (testi tarkoitettu ensisijaisesti diagnostiikkaan, ei hoidonseurantaan). Tällöin vastataan ”Tutkimusta ei tehdä”, H58.

Kaikista positiivisista tai epäselvistä näytteistä tehdään laboratoriosta käsin jatkotutkimuspyyntö (B -PlasJtk) ja näytteet lähetetään tutkittaviksi HUSLAB:n Parasitologian yksikköön. Myös esimerkiksi näyte, jossa pikatesti on toistetusti positiivinen ja sivelyvalmiste negatiivinen, lähetetään varmistukseen. Vastaukset näille näytteille näkyvät B -PlasJtk jatkotutkimuksen kohdalla.

Tulkinta

Sively- ja paksupisaravalmiste: Normaalisti parasiitteja ei valmisteessa havaita. Parasiitit näkyvät rengasrakenteina punasolujen sisällä. Infektoituneiden punasolujen %-osuudesta esitetään arvio. Malariakantojen tyypitys varmistetaan HUSLAB:n Parasitologian yksikössä.

Pikatesti:Positiivisia vastauksia on kolme erilaista:

1) P. falciparum antigeeni positiivinen.

2) Pan-malaria antigeeni positiivinen. Tulos viittaa P. ovale tai P. malariae tai P. vivax infektioon.

3) Sekä P. f. että pan-malaria antigeeni positiivinen. Tulos viittaa ensisijaisesti P. falciparum infektioon.  Sekainfektio on mahdollinen.  

 

Soitettavat hälyttävät tulokset

Kaikki positiiviset tulokset soitetaan tilaajalle.