Johdanto
TSH-reseptoria (TSHR) stimuloivat vasta-aineet (TSAb, thyroid stimulating anti-bodies) kiinnittyvät kilpirauhasen epiteelisolujen reseptoriin, aktivoivat sen ja indusoivat solut tuottamaan ylimäärin kilpirauhashormoneja. Potilaille kehittyy hypertyreoosi (Basedowin tauti eli Graves’in tauti). Vasta-aineita voidaan osoittaa aktiivissa Basedowin taudissa yli 90 %:lla potilaista.
Jotkut TSH-reseptoriin sitoutuvista vasta-aineista inhiboivat reseptorin toimintaa (TBAb, thyroid blocking antibody) ja voivat aiheuttaa atrofisen autoimmuunityreoidiitin ja hypotyreoosin. Osa sitoutuvista vasta-aineista on vaikutuksiltaan neutraaleja. Mikään diagnostiikassa yleisesti käytetyistä TSH-reseptorivasta-aineiden tutkimusmenetelmistä ei erota vaikutuksiltaan erilaisia vasta-aineita toisistaan.
Vasta-aineiden seuranta on erityisen tärkeää raskauden aikaisen hypertyreoosin hoidossa. Eksoftalmus-oireyhtymässä koholla olevat vasta-aineet voivat olla ensimmäinen ja ainoa viite Basedowin taudista, sillä silmäoireet voivat alkaa ennen hypertyreoosia.
Indikaatiot
Hypertyreoosihoidon seuranta erityisesti potilailla, joilla taudin aikaisemmassa vaiheessa on ollut kilpirauhasta stimuloivia vasta-aineita. Eksoftalmus-oireyhtymän ja hypertyreoosin erotusdiagnostiikka.
Näyteastia
Seerumiputki 5/4 ml tai seerumigeeliputki 5/4 ml
Näyte
1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte säilyy 1 – 2 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Fluoroentsyymi-immunologinen menetelmä.
Tekotiheys
Arkipäivisin.
Tulos valmiina
Viiden arkipäivän kuluessa.
Viiteväli
normaali | alle 2.9 | IU/l |
raja-arvo | 2.9 – 3.3 | IU/l |
kohonnut | yli 3.3 | IU/l |
Tulkinta
Tyreoideaa stimuloivat vasta-aineet ovat aktiivisessa Basedowin taudissa lähes aina suurentuneet. Mikäli hypertyreoosia hoidetaan lääkkein, pienentyvä vasta-ainetaso on ennusteellisesti hyvä merkki. Suurentunut tai suureneva vasta-ainetaso taas viittaa lääkehoidon epäonnistumiseen ja taudin paluuseen hoidon jälkeen. Äidin kilpirauhasvasta-aineet läpäisevät istukan ja voivat vaikuttaa myös sikiön kilpirauhaseen. Tyreoideaa stimuloivat vasta-aineet voivat aiheuttaa sikiölle hypertyreoosin, vaikka äiti olisi eutyreoottinen, jos vasta-ainepitoisuus on vahvasti positiivinen. Joskus inhiboivat vasta-aineet voivat aiheuttaa neonataalisen hypotyreoosin. Niinpä TSHRAb-positiivisen äidin sikiötä on seurattava huolellisesti, vaikka äiti olisi hoidettu eutyreoosiin.
Epäselvissä silmäoireissa korkea TSHRAb-pitoisuus viittaa Basedowin tautiin. Vasta-ainetasoa käytetään myös ennustamaan silmäoireiden hoidon onnistumista.