Tulosta

Tutkimus:
KROMOGRANIINI A

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
19.11.2021

4504 • fS-CgA

Johdanto

Kromograniinit ovat peptidirakenteisia prohormoneja. Kromograniinit esiintyy endokriinisissa ja neuroendokriinisissa kudoksissa sekä keskushermostossa ja perifeerisessä hermostossa. Pitoisuudet vaihtelevat kudostyypistä riippuen. Kohonneita arvoja esiintyy karsinoidituumoreissa, endokriinisissä, neuroendokriinisissä ja neuronaalisissa tuumoreissa.

Indikaatiot

Karsinoidituumorien ja neuroendokriinisten kasvainten diagnostiikka sekä hoidon seuranta.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Näytettä voidaan kanta-hämeen alueella ottaa vain Kanta-Hämeen keskussairaalan laboratoriossa ja Riihimäen sairaalan laboratoriossa, näytteen pikaisen pakastamisen vuoksi.

Potilaan esivalmistelu

Suun kautta otettavissa happosalpaajalääkityksessä tulee pitää vähintään kahden viikon tauko ennen kromograniini A:n määrittämistä. Suositellaan paastonäytettä, mutta näyte voidaan ottaa myös ilman paastoa. Jos potilas ei ole paastonnut, lisätään asiasta huomautus näytepyyntötarraan tai koodina järjestelmään.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml, kylmänäytteenotto. Ei geeliputkeen.

Näyte

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Kylmäsentrifugointi. Näyte tulee pakastaa kolmen tunnin sisällä erottelusta, pakastamiseen asti kylmäsäilytys ja -kuljetus. Lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Aikaerotteinen immunofluorometria (TR-IFMA), TRACE (Time Resolved Amplified Cryptate Emission).

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Viiteväli

alle 2.1 nmol/l

Tulkinta

Kohonneita arvoja tavataan karsinoidituumorien ja neuroendokriinisten tuumorien lisäksi myös seuraavissa tiloissa: primaarinen lisäkilpirauhasen hyperplasia, kilpirauhasen C-solujen hyperplasia, GI-kanavan enterokromaffiinisolujen hyperplasia, feokromosytooma, von Hippel-Lindaun tauti, tyypin 2 multippeli endokriininen neoplasia (MEN2) ja neurofibromatoosi. 

Virhelähteet

Somatostatiini ja sen analogit saattavat madaltaa pitoisuutta. Tulkinnassa on lisäksi otettava huomioon, että stressireaktio, atrofinen gastriitti ja happosalpaajalääkitys sekä munuaisten, maksan ja sydämen vajaatoiminta voivat nostaa kromograniini A:n pitoisuutta.

Lisätiedot

Yksikkömuunnoskerroin: µg/l x 0.0204= nmol/l