Tulosta

Tutkimus:
KROMOGRANIINI A

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
23.1.2024

4504 • fS-CgA

Johdanto

Kromograniini A on varastoproteiini, jota tuottavat lähinnä endokriiniset ja neuroendokriiniset solut. Sitä esiintyy lisäksi mm. immuunijärjestelmän soluissa, epiteelisoluissa sekä ääreishermoston neuroneissa.  Kohonneeet arvot voivat liittyä  neuroendokriiniseen kasvaimeen mutta myös useat hyvänlaatuiset tilat nostavat pitoisuutta.

Indikaatiot

Karsinoidituumorien ja neuroendokriinisten kasvainten diagnostiikka sekä hoidon seuranta. Feokromosytooman diagnostiikka.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Näytteen pikainen pakastamistarve on huomioitava toimipisteohjauksessa.

Potilaan esivalmistelu

Suun kautta otettavissa happosalpaajalääkityksessä tulee pitää vähintään kahden viikon tauko ennen kromograniini A:n määrittämistä. Suositellaan paastonäytettä, mutta näyte voidaan ottaa myös ilman paastoa. Jos potilas ei ole paastonnut, lisätään asiasta huomautus näytepyyntötarraan tai koodina järjestelmään.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml, ei geeliä

Näyte

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytettä seisotetaan 1(-2) h huoneenlämmössä, kunnes seerumi saadaan eroteltua. Näyte tulee pakastaa kolmen tunnin sisällä näytteenotosta ja lähettää pakastettuna.

Menetelmä

Aikaerotteinen immunofluorometria (TR-IFMA), TRACE (Time Resolved Amplified Cryptate Emission)

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Viiteväli

alle 2.1 nmol/l

Tulkinta

Kohonneita arvoja tavataan karsinoidituumorien ja neuroendokriinisten tuumorien yhteydessä mutta myös muissa sairauksissa kuten munuaisten, maksan ja sydämen vajaatoiminta, primaarinen lisäkilpirauhasen hyperplasia, kilpirauhasen C-solujen hyperplasia, atrofinen gastriitti, feokromosytooma, von Hippel-Lindaun tauti, tyypin 2 multippeli endokriininen neoplasia (MEN2) ja neurofibromatoosi. Myös stressireaktio ja happosalpaajalääkitys voivat nostaa pitoisuutta.

Virhelähteet

Somatostatiini ja sen analogit saattavat madaltaa pitoisuutta. Tulkinnassa on lisäksi otettava huomioon, että stressireaktio, atrofinen gastriitti ja happosalpaajalääkitys sekä munuaisten, maksan ja sydämen vajaatoiminta voivat nostaa kromograniini A:n pitoisuutta.

Lisätiedot

Yksikkömuunnoskerroin: µg/l x 0.0204= nmol/l