Tulosta

Tutkimus:
SCHISTOSOMA (KVAL), virtsasta
näytä tutkimukset

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

1936 • U -Schi-O

1936 • U -Schi-O

Johdanto

Skistosomiaasin aiheuttajia ovat Schistosoma-imumadot. Näistä Schistosoma haematobium on bilhartsioosin aiheuttaja. Sen madot ovat virtsarakkoa ympäröivissä laskimoissa, ja sen munat erittyvät virtsaan.

Schistosoma mansoni ja S. japonicum -lajeilla munat erittyvät ulosteeseen. Infektio saadaan madon cercariavaiheen tunkeutuessa ihon läpi kahlattaessa tai uitaessa makeassa vedessä endeemisellä alueella (S. haematobium: Afrikka ja Lähi-itä; S. mansoni: Afrikka, Lähi-itä, Keski- ja Etelä-Amerikka; S. japonicum: Itä- ja Kaakkois-Aasia). Tutkimusta käytetään S. haematobium -infektiota epäiltäessä.

Indikaatiot

Schistosoma-infektion epäily.

Potilaan esivalmistelu

Keskipäivän aikoihin otettu näyte on suositeltavin, koska munien eritys virtsaan on silloin maksimissaan. Ruumiillinen rasitus, esim. rappusissa juokseminen tai kyykistyminen parikymmentä kertaa kiihdyttää munien erittymistä virtsaan.

Potilaan tulisi olla virtsaamatta vähintään 4 tuntia ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Tehdaspuhdas virtsankeräysastia

Näyte

Näytteenä käytetään päivävirtsanäytettä (klo 10:00-14:00 aikaan otettu), joka on ollut rakossa vähintään neljä tuntia. Näytteen ei tarvitse olla puhtaasti laskettua virtsaa.

Näytteeksi otetaan 100 -200 ml loppuvirtsaa (etenkin viimeiset virtsapisarat, joissa munien tiheys on suurin).

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Virtsamäärä jaetaan kahteen tai useampaan esim. 50 ml:n Falcon-putkeen. Putket sentrifugoidaan (10 min, 700 x g, huoneenlämmössä). Sentrifugoinnin jälkeen kaadetaan varovasti päällimmäinen virtsa putkista pois ja jätetään pohjalle sakka. Sakat yhdistetään ja sakan päälle lisätään kertakäyttöpipetillä muutama tippa 10% formaliinia.
Käsitelty näyte säilytetään jääkaapissa ja voidaan lähettää huoneenlämpöisenä alihankintalaboratorioon. Näyte ei saa jäätyä.

Alueen toimipisteistä (Pirkanmaa) koko näytteen voi lähettää Tampereen keskuslaboratorion Näytekäsittelyyn sentrifugoitavaksi. 

Menetelmä

Mikroskopointi konsentroidusta näytteestä.

Tulos valmiina

3 työpäivän kuluessa

Viiteväli

Negatiivinen

Tulkinta

Löydöksistä annetaan lausunto. Munia löytyy virtsasta vasta n. 3 kk:n kuluttua altistuksesta.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
1936 | U -Schi-O Ei
1936 | U -Schi-O Ei