Tulosta

Tutkimus:
KORIONGONADOTROPIINI

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
3.2.2022

6403 • P -hCG

Johdanto

Koriongonadotropiini (hCG) on trofoblastien tuottama dimeerirakenteinen glykoproteiinihormoni. Hormonia erittyy trofoblasteista hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisestä lähtien. Raskauden lisäksi hCG-pitoisuus kohoaa trofoblastikasvainten yhteydessä. Myös eräisiin munasarja- ja kivestuumoreihin sekä lasten germinoomiin voi liittyä hCG-tuottoa.

Indikaatiot

Raskauden toteaminen. Raskaushäiriöiden, erityisesti kohdunulkoisen raskauden ja rypäleraskauden diagnostiikka ja seuranta.

Hyvän- ja pahanlaatuisten trofoblastikasvainten erotusdiagnostiikassa käytetään plasman hCG-kokonaispitoisuuden ohella tutkimusta 5095 S -hCG-B-V (Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Keski-Suomi) tai tutkimusta 6505 S -hCG-B-V (Päijät-Häme), joka mittaa koriongonadotropiinin vapaata beeta-alayksikköä.

Näyteastia

Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy päivän huoneenlämmössä ja 2-3 vrk jääkaappilämpötilassa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Näytteen saa pakastaa vain kerran.

Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli se varmasti saadaan perille näytteenottopäivänä. Lähetys kylmälähetyksenä, jos näyte perillä viimeistään 3 vrk:n kuluessa näytteenotosta, muutoin pakastelähetys.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA). Menetelmä mittaa intaktin hCG:n ja hCG:n vapaan β-alayksikön, kalibrointi WHO 4th IS 75/589.

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

naiset, alle 50 v  ≤ 1 U/l
naiset, ≥ 50 v ≤ 7 U/l
   
miehet ≤ 2 U/l

Tulkinta

Raskauden yhteydessä plasmassa voidaan todeta hCG:ta yleensä viimeistään noin 10 päivän kuluttua hedelmöityksestä. Reagenssivalmistajan mukaan hCG-pitoisuus vaihtelee kolmannella raskausviikolla välillä 6 – 71 U/l (mediaani 18 U/l). Raskausepäilyssä herkkyysrajan 5 U/l niukasti ylittävät tulokset tulee uusia muutaman päivän kuluttua raskauden varmistamiseksi. Raskaudenaikainen hCG on korkeimmillaan 7. – 12. raskausviikon aikana, jolloin pitoisuudet ovat yleensä suuruusluokkaa 10 000 – 100 000 U/l.

Alkuraskauden komplikaatiossa ja kohdunulkoisessa raskaudessa hCG-tuotto on normaalia alhaisempaa. Rypäleraskauden yhteydessä hCG-pitoisuus on korkeampi kuin raskauden kesto edellyttäisi. Hoidetun potilaan negatiivisen hCG-tuloksen muuttuminen uudelleen positiiviseksi osoittaa elävän trofoblastikudoksen olemassaoloa ja ennakoi taudin relapsivaihetta.