Tulosta

Tutkimus:
NEURONISPESIFINEN ENOLAASI

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
17.4.2024

3434 • S -NSE

Johdanto

NSE on glykolyyttinen entsyymi, jota esiintyy pieniä määriä normaaleissa kudoksissa. Pienisoluisessa keuhkosyövässä, neuroblastoomassa ja neuroendokriinisissä kasvaimissa NSE-pitoisuus nousee kasvainkudoksessa ja seerumissa. Kohonneita arvoja voidaan todeta myös muiden kasvainten, aivoinfarktin, aivoverenvuodon ja tulehduksellisten aivosairauksien yhteydessä.

Indikaatiot

Pienisoluisen keuhkosyövän, neuroblastooman ja neuroendokriinisten kasvainten diagnostiikka sekä hoidon seuranta. Aivovaurioiden laajuuden arviointi. 

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Päijät-Häme:

Hoitoyksikön tulee ilmoittaa näytteen kiireellisyydestä laboratorioon p. 041 731 3775 (lajittelu 7:00-15:00) tai päivystävälle laboratoriohoitajalle p. 041 731 6292 (15:00-7:00). 

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 mlPDF::SIVUNVAIHTO

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia. Plasma ei sovellu määritykseen. Näyte ei saa olla hemolyyttinen.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte on sentrifugoitava mahdollisimman nopeasti ja viimeistään 1 tunnin kuluessa. Eroteltu näyte säilyy huoneenlämmössä 2 vrk ja jääkaappilämpötilassa 5 vrk. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. Näytteen saa pakastaa vain kerran.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

alle 17 µg/l

Tulkinta

Pitoisuus on suurentunut pienisoluisen keuhkosyövän yhteydessä (80 – 90 % potilaista) ja vielä useammin neuroblastoomissa korreloiden yleensä hyvin taudin levinneisyyteen ja hoitovasteeseen. Myös suurissa aivovaurioissa S -NSE on selvästi koholla.

Virhelähteet

Hemolyyttisestä näytteestä mitattu pitoisuus on virheellisen korkea. Mikäli näytteessä todetaan hemolyysiä, vastaukseen liitetään häiriövaikutuksesta varoittava huomautus.