Tulosta

Tutkimus:
NEURONISPESIFINEN ENOLAASI
näytä tutkimukset

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
16.2.2023

3434 • S -NSE

3434 • S -NSE

Johdanto

NSE on glykolyyttinen entsyymi, jota esiintyy pieniä määriä normaaleissa kudoksissa. Pienisoluisessa keuhkosyövässä, neuroblastoomassa ja neuroendokriinisissä kasvaimissa NSE-pitoisuus nousee kasvainkudoksessa ja seerumissa. Kohonneita arvoja voidaan todeta myös muiden kasvainten, aivoinfarktin, aivoverenvuodon ja tulehduksellisten aivosairauksien yhteydessä.

Indikaatiot

Pienisoluisen keuhkosyövän, neuroblastooman ja neuroendokriinisten kasvainten diagnostiikka sekä hoidon seuranta. Aivovaurioiden laajuuden arviointi. 

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Päijät-Häme:

Hoitoyksikön tulee ilmoittaa näytteen kiireellisyydestä laboratorioon p. 041 731 3775 (lajittelu ja näytteiden lähetys) tai päivystävä laboratoriohoitaja p. 044 719 5428. Mikäli vastaus halutaan näytteenottopäivän aikana, tulee näyte lähettää pikarahtina (tai taksilla).

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia. Plasma ei sovellu määritykseen. Näyte ei saa olla hemolyyttinen.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte on sentrifugoitava mahdollisimman nopeasti ja viimeistään 1 tunnin kuluessa. Eroteltu näyte säilyy huoneenlämmössä 2 vrk ja jääkaappilämpötilassa 5 vrk. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. Näytteen saa pakastaa vain kerran.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

alle 17 µg/l

Tulkinta

Pitoisuus on suurentunut pienisoluisen keuhkosyövän yhteydessä (80 – 90 % potilaista) ja vielä useammin neuroblastoomissa korreloiden yleensä hyvin taudin levinneisyyteen ja hoitovasteeseen. Myös suurissa aivovaurioissa S -NSE on selvästi koholla.

Virhelähteet

Hemolyyttisestä näytteestä mitattu pitoisuus on virheellisen korkea. Mikäli näytteessä todetaan hemolyysiä, vastaukseen liitetään häiriövaikutuksesta varoittava huomautus.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
3434 | S -NSE Ei
3434 | S -NSE Ei