Tulosta

Tutkimus:
KORTISOLI, VAPAA, vuorokausivirtsa

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
14.3.2024

2130 • dU-Kors-V

Johdanto

Kortisoli metaboloituu maksassa johdannaisiksi, jotka erittyvät virtsaan glukuronidikonjugaatteina ja vain pieni osa erittyy virtsaan vapaana. Vuorokausivirtsan vapaan kortisolin määritys on erittäin luotettava koe lisämunuaisen kuorikerroksen hyperfunktion diagnostiikassa, koska esimerkiksi lyhytaikaisen stressin ja vuorokaudenajan vaihtelut eivät tule esiin.

Indikaatiot

Cushingin oireyhtymän diagnostiikka.

Potilaan esivalmistelu

Lääkityksen tauottamisesta tulee sopia hoitavan yksikön kanssa. 

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki, 10 ml

Näyte

10 ml vuorokausivirtsaa. Säilöntäaineita ei saa lisätä. Astia säilytetään keräyksen ajan kylmässä. Vuorokausivirtsa sekoitetaan, tilavuus mitataan ja merkitään myös putkeen.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte toimitetaan alihankintalaboratorioon huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa 2-3vrk. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna. 

Menetelmä

Massaspektrometrinen (MS)

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viiteväli

30 – 145 nmol

Sairaalapotilailla arvot voivat olla huomattavasti korkeampia.

Alin vastattava tulos on 3 nmol/l. Määritysmenetelmän mittausepävarmuus on n. +/-11 %.

Tulkinta

Tutkimus kuvaa kortisolin tuotantoa yhdessä plasman tai syljen kortisolin kanssa ja soveltuu hyvin Cushingin oireyhtymän diagnostiikkaan, koska lyhytaikainen stressi ja seerumin kortisolipitoisuuden vuorokausivaihtelu eivät vaikuta virtsa-arvoihin. Plasman kortisolia sitovan proteiinin, transkortiinin taso ei häiritse virtsamääritystä. Voimakas munuaisten vajaatoiminta vähentää kortisolin eritystä. Raskauden aikana vapaan kortisolin eritys lisääntyy. 

Deksametasonijarrutuskokeen yhteydessä voidaan määrittää myös dU-Kors-V.

Virhelähteet

Näytettä ei kannata ottaa, mikäli veristä vuotoa tulee näytteen sekaan esim. leikkauksen jälkitilan jälkeen. Vuoto aiheuttaa virheellisen korkean tuloksen.