Tulosta

Tutkimus:
E-VITAMIINI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
9.12.2022

3169 • fS-E-Vit

Johdanto

Rasvaliukoisten vitamiinien saanti häiriintyy hyvin vähärasvaisen ravinnon takia sekä suoliston imeytymishäiriöissä ja maksataudeissa.

E-vitamiini (alfa-tokoferoli) on rasvaliukoinen vitamiini ja elimistön tärkeimpiä antioksidantteja. E-vitamiini suojaa solukalvojen yhdisteitä, erityisesti monityydyttämättömiä rasvahappoja radikaalien aiheuttamalta hapettumiselta (lipidiperoksidaation esto). Se estää myös LDL-hiukkasten hapettumista ja voi suojata kudoksia raskasmetallien toksisuudelta.

Indikaatiot

Ravitsemustilan seuranta erityisesti suoliston ja maksan sairauksissa. E-vitamiinin puutteen osoittaminen.

Potilaan esivalmistelu

12 tunnin paasto ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml, valolta suojaus

Näyte

1 ml paastoseerumia valolta suojatussa putkessa. Lapsipotilaalta miniminäytemäärä on 0,3 ml paastoseerumia valolta suojattuna.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy 3 vrk jääkaapissa, lähetetys huoneenlämmössä valolta suojattuna. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografinen määritys (HPLC)

Tulos valmiina

Noin viikon kuluttua.

Viiteväli

1 – 6 v 7 – 21 μmol/l
7 – 12 v 10 – 21 μmol/l
13 – 19 v     13 – 24 μmol/l
yli 19 v 12 – 37 μmol/l

Tulkinta

Aikuisilla alentuneet arvot saattavat johtua mahasuolikanavan sairaudesta, pitkään jatkuneesta letkuruokinnasta tai rasvojen imeytymishäiriöstä. Kohonneita arvoja esiintyy familiaalisessa hyperkolesterolemiassa. Lapsilla alhaisiin arvoihin saattaa liittyä lihas- ja hermotoiminnan häiriöitä.

Lasten ja nuorten E-vitamiinipitoisuudet ovat matalammat kuin aikuisilla.

Lisätiedot

Alihankintalaboratoriossa akkreditoitu tutkimusmenetelmä käytössä.