Tulosta

Tutkimus:
PROKOLLAGEENI I , AMINOTERMINAALINEN PROPEPTIDI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
15.2.2022

4496 • S -PINP

Johdanto

Prokollageeni I:n aminoterminaalinen propeptidi (PINP) vapautuu tyypin I kollageenin rakentumisen yhteydessä. Seerumin PINP- pitoisuus on tyypin I kollageenin synteesinopeutta kuvaava luun muodostumisen mittari. Koska luun destruktiota ja uudismuodostusta tapahtuu samanaikaisesti, seerumin PINP:n pitoisuus on samalla myös luun hajoamista kuvaava mittari.

Indikaatiot

Diagnostiikka ja seuranta tiloissa, joihin liittyy kiihtynyt tai hidastunut luun ”turn-over” (esim. postmenopausaalinen estrogeeni- tai bisfosfonaattihoito, luuta muodostavat metastaasit esim. rintasyövässä, eri osteoporoosimuodot, kasvun seuranta lyhytkasvuisilla lapsilla).

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia. 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy 5 vrk jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä mikäli näyte on perillä vuorokauden kuluessa näytteenotosta alihankintalaboratoriossa, muutoin kylmälähetys. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Noin viikon kuluessa.

Viiteväli

15 – 59 µg/l

Lapsille ei ilmoiteta enää erillisiä viitearvoja, mutta on hyvä huomioida, että lapsilla ja nuorilla normaalit arvot ovat kasvun seurauksena moninkertaiset.                            

Tulkinta

Seerumin PINP-pitoisuuden määritystä voi käyttää todetun osteoporoosin lääkehoidon seurantaan. Tutkimus ei sovellu osteoporoosin diagnosointikäyttöön.