Tulosta

Tutkimus:
PROKOLLAGEENI III, AMINOTERMINAALINEN PROPEPTIDI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
15.2.2022

3682 • S -PIIINP

Johdanto

Luustoa ja rustoa lukuunottamatta tyypin III kollageenia esiintyy runsaasti sidekudoksessa. Prokollageenin aminoterminaalista propeptidia (PIIINP) vapautuu verenkiertoon tyypin III kollageenin biosynteesin yhteydessä sekä kollageenisäikeiden kasvuun liittyen ja kollageenin hajotessa. PIIINP:n pitoisuus seerumissa kasvaa sairauksissa, joissa pehmytkudoksen muodostuminen tai tyypin III kollageenin aineenvaihdunta on kiihtynyt.

Indikaatiot

Diagnostiikka ja seuranta sairauksissa, joissa pehmytkudosten kollageenisynteesi ja metabolia ovat kiihtyneet (maksafibroosi, maksakirroosi, myelofibroosi, maksa-, rinta- ja munasarjasyöpä). Hoitovasteen arviointi kasvuhormonilääkitystä saavilla lapsipotilailla.

Potilaan esivalmistelu

Näyte suositellaan otettavaksi vuorokausivaihtelusta johtuen aamulla (klo 8 – 10).

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml, geelitön

Näyte

1 ml seerumia. Hemolyysi häiritsee määritystä.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy huoneenlämmössä enintään 4 tuntia ja jääkaapissa 3 vrk, jolloin lähetys kylmälähetyksenä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen määritys (ELISA)

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa.

Viiteväli

alle 8.1 µg/l

Lapsille ei ole erillisiä viitearvoja.

Tulkinta

Seerumin PIIINP:n pitoisuuden nousu kuvaa sidekudoksen muodostumisen ja aineenvaihdunnan voimakkuutta. Maksafibroosissa ja -kirroosissa vallitseva aktiivinen tulehdusprosessi suurentaa seerumin PIIINP-pitoisuutta, samoin se voi kohota maksan endoteelisolujen vaurion yhteydessä esim. akuutissa hepatiitissa. Primaarisessa biliaarisessa kirroosissa korkea PIIINP-pitoisuus merkitsee huonoa ennustetta. 

PIIINP-taso nousee usein myös maligneissa kasvaimissa (mm. luun ja pehmytkudosten sarkoomat, multippeli myelooma sekä maksa-, rinta- ja munasarjasyövät), myelofibroosissa sekä polysytemia verassa, joka on muuttumassa myeloiseksi metaplasiaksi.

Alle kahden vuoden ikäisillä lapsilla PIIINP-pitoisuudet ovat korkeita, johtuen syntymän jälkeisestä pehmytkudosten kasvusta ja tyypin III kollageenin kiihtyneestä aineenvaihdunnasta.

Lasten kasvuhormonihoidon aikana kohoava PIIINP-taso indikoi hyvää hoitovastetta.

Virhelähteet

Hemolyysi (Hb > 10 g/l) häiritsee määritystä.