Tulosta

Tutkimus:
ESTRADIOLI

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
30.4.2024

1366 • S -E2

Johdanto

Estradioli on tärkein estrogeeni fertiili-ikäisillä naisilla, jotka eivät ole raskaana. Estradiolia syntetisoituu gonadotropiinien vaikutuksesta pääasiassa munasarjoissa. Lisäksi estradiolia muodostuu lisämunuaiskuoressa ja raskauden aikana istukassa. Miehillä estradiolia syntetisoituu pieniä määriä kiveksissä ja lisämunuaiskuoressa. Verenkierrossa estradiolista on suurin osa sitoutunut kantajaproteiineihin.

Indikaatiot

Amenorrean ja infertiliteetin etiologian selvittely. Ovulaation induktion seuranta. Miehillä estrogeenivaikutuksen selvittely gynekomastiassa. 

Ennenaikaisen ja viivästyneen puberteetin diagnostiikassa sekä anoreksiapotilaiden, miesten ja postmenopausaalisten naisten matalien estradiolipitoisuuksien selvittelyssä käytetään herkempää nestekromatografia-tandem-massaspektrometristä tutkimusta 20823 S -EstdioL.

Ristireagoinnista johtuen tutkimusta 1366 S -E2 ei tule käyttää estradiolipitoisuuksien seurantaan postmenopausaalisilla rintasyöpäpotilailla, joita hoidetaan fulvestrantilla. Korvaava tutkimus on 20823 S -EstdioL, jossa ei vastaavaa häiriövaikutusta ilmene.

Potilaan esivalmistelu

Jos mahdollisen hormonihoidon vaikutus halutaan eliminoida, tulee lääkitys lopettaa viimeistään kuukautta ennen näytteenottoa.PDF::SIVUNVAIHTO

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan lähettää huoneenlämmössä, mikäli se saadaan varmasti toimitetuksi perille näytteenottopäivänä. Muutoin näyte säilytetään jääkaapissa ja lähetetään kylmässä analysoitavaksi 2 vrk:n kuluessa näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Tutkimus tehdään arkipäivisin ma-pe.

Viiteväli

Naiset    follikkelivaihe  0.10 – 0.57 nmol/l
  ovulaatiovaihe  0.18 – 1.15 nmol/l
  luteaalivaihe  0.12 – 1.09 nmol/l
  postmenopaussi   alle 0.18 nmol/l
     
Miehet    alle 0.19 nmol/l

Tulkinta

Naisilla estradiolipitoisuus muuttuu kuukautiskierron mukaan. Alkukierrosta pitoisuus on matala saavuttaen huippunsa juuri ennen ovulaatiota, jonka jälkeen se taas laskee. Anovulatorisessa kierrossa taso on matala ja pitoisuuden kohoaminen jää ovulaation puuttuessa pois. Postmenopausaalisilla naisilla estronin merkitys tärkeimpänä estrogeeninä korostuu, kun estradiolipitoisuus pienenee.

Estradiolipitoisuus on matala primaarisessa ja sekundaarisessa amenorreassa, joihin liittyy hypogonadismi.

Eräät munasarjojen ja kivesten kasvaimet voivat erittää estradiolia.

Virhelähteet

Fulvestranttihoidon aikana voidaan saada virheellisen korkeita estradiolipitoisuuksia.