Tulosta

Tutkimus:
ESTRONI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
4.2.2022

1375 • S -E1

Johdanto

Huomattava osa seerumin estronista on peräisin lisämunuaisen kuorikerroksesta. Lisäksi sitä syntetisoituu munasarjoissa ja kiveksissä. Perifeerisissä kudoksissa estronia muodostuu androgeenimetabolian lopputuotteena. Vanhoilla henkilöillä seerumin estronipitoisuus kuvaa lähinnä lisämunuaisen androgeenien muuttumista estroniksi perifeerisissä kudoksissa. Lihavuus lisää estronipitoisuuksia, koska rasvakudoksessa tapahtuu perifeeristä estronisynteesiä. Lisämunuaisperäinen estronituotto noudattaa kortisolin vuorokausivaihtelua.

Indikaatiot

Postmenopausaalisten vuotojen etiologian selvittely. Munasarja- ja lisämunuaistuumoridiagnostiikka. Miehillä gynekomastiassa estradiolimääritystä täydentävänä lisätutkimuksena tuumorin poissulkemiseksi. Hypogonadismin selvittely lapsilla.

Potilaan esivalmistelu

Mikäli halutaan tutkia potilaan estronipitoisuuden perustasoa, on hormonilääkitystä vältettävä kuukauden ajan ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml, ei geeliputki

Näyte

1 ml seerumia, vain kirkas seerumi käy

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy jääkaapissa vuorokauden. Näytettä ei saa pitää huoneenlämmössä pois lukien sentrifugointi, jonka ei tarvitse tapahtua kylmässä. Lähetys kylmälähetyksenä, mikäli näyte on perillä analysoivassa laboratoriossa näytteenottopäivänä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Radioimmunologinen (RIA)

Tulos valmiina

Viikon kuluessa näytteen saapumisesta alihankintalaboratorioon.

Viiteväli

Naiset    
follikkelivaihe 144 – 487       pmol/l
ovulaatiovaihe 260 – 913 pmol/l
luteaalivaihe 200 – 663 pmol/l
ehkäisyhoidon aikana 178 – 856 pmol/l
     
postmenopaussi ilman hormonikorvaushoitoa   132 – 357 pmol/l
postmenopaussi estrogeenikorvaushoidolla 190 – 1684 pmol/l
     
Miehet 144 – 377  pmol/l

Tulkinta

Estronipitoisuudet ovat matalia hypogonadismissa ja siihen liittyvässä primaarisessa ja sekundaarisessa amenorreassa.

Postmenopausaalisissa verenvuototapauksissa todetaan usein korkeita estronipitoisuuksia. Lisääntynyt estronituotto voi tällöin johtua lihavilla naisilla androstendionin lisääntyneestä muuttumisesta estroniksi rasvakudoksessa. Syynä voi olla myös androstendionin tuoton lisääntyminen tai estronia tuottava kasvain. Korkeat estradioli- ja estroniarvot miehillä gynekomastian yhteydessä viittaavat lisämunuais- tai kiveskasvaimeen.

Virhelähteet

Näyte ei saa olla hemolyyttinen, ikteerinen tai lipeeminen.