Tulosta

Tutkimus:
AMIKASIINI

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
17.8.2022

3000 • S -AMI

Johdanto

Amikasiini on aminoglykosideihin kuuluva bakterisidinen antibiootti, jolla on myös hermolihasliitosta salpaavia ominaisuuksia. Amikasiini erittyy muuttumattomana virtsaan. Eliminaation puoliintumisaika on noin 2 tuntia, mutta pitenee munuaisten vajaatoiminnassa.

Indikaatiot

Amikasiinihoidon seuranta.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, Päijät-Hämeen keskussairaalassa ja  Keski-Suomen keskussairaalassa tulos on käytettävissä näytteenottopäivää seuraavana aamupäivänä, kun pyyntö tehdään aamukierrolle. Suositellaan näytteenoton ajoittamista arkipäivälle. Mikäli tulos tarvitaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa seuraavana aamupäivänä, pyydetään ottamaan etukäteen yhteyttä Fimlabin asiakasneuvontaan. Muissa organisaatioissa vastausviive on 2-3 arkipäivää.

HUOM! Näytteen kiireellisyydestä tulee ilmoittaa laboratorioon.

Potilaan esivalmistelu

Minimipitoisuutta varten näyte otetaan 1-15 minuuttia ennen lääkeinfuusiota ja huippupitoisuutta varten 15 minuutin kuluttua infuusion loppumisesta.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1-2 ml (vähintään 1 ml) seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy 2-3 vuorokautta jääkaapissa. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Fluoresenssipolarisaatioon perustuva immunologinen määritys (FPIA).

Tulos valmiina

2-3 arkipäivän kuluessa. Tays, KHKS ja KSKS: kts. Lähete/tutkimuksen tilaaminen.

Viiteväli

Minimipitoisuus:

1 annos vuorokaudessa, alle 5 mg/l.
2-3 annosta vuorokaudessa, alle 10 mg/l.

Tulkinta

Minimipitoisuus määritetään vähintään kerran viikossa ja jos se on liian korkea, harvennetaan amikasiinin annosväliä tai pienennetään annosta. Minimipitoisuuden määrittäminen on aiheellista, mikäli estimoitu glomerulussuodosnopeus (Pt-GFRe) laskee viitealueen alapuolelle.

Haittavaikutusriski lisääntyy minimipitoisuuden ylittäessä 5-10 mg/l. Pitkäaikainen suuriannoksinen hoito, yhteiskäyttö muiden munuaistoksisten aineiden kanssa (esim. muut aminoglykosidit, amfoterisiini B, tulehduskipulääkkeet, sisplatiini ja vankomysiini), munuaisten vajaatoiminta sekä elimistön kuivuminen lisäävät haittavaikutusriskiä (munuais- ja sisäkorvatoksisuus).

Huippupitoisuudelle ei löydy kirjallisuudesta vakiintunutta tavoitetasoa. Annosteltaessa amikasiinia kerran vuorokaudessa huippupitoisuudet ovat olleet luokkaa 40 mg/l. Huippupitoisuus/MIC -suhde yli 8 on liitetty parempaan mikrobiologiseen tehoon. Huippupitoisuuden määrittäminen ei ole normaalisti tarpeen.