Tulosta

Tutkimus:
LAMELLAARIKAPPALEET, LAPSIVESI

Luokitus:
Hematologia

Päivitetty:
24.4.2023

6399 • Am-Lamel

Johdanto

Keuhkojen alveolien pinnalla on pintajännitystä vähentävää ainetta, surfaktanttia, joka muodostuu pääasiassa fosfolipideistä. Sikiön keuhkojen kypsyessä surfaktanttifosfolipidien määrä lapsivedessä lisääntyy. 35.-36. raskausviikolla sikiön keuhkojen katsotaan olevan tässä suhteessa kypsät. Lamellaarikappaleet ovat surfaktantin varastomuoto.

Indikaatiot

Sikiön keuhkojen kypsyysasteen ja vastasyntyneen RDS-riskin arviointi.

Näyteastia

Säilöntäaineeton muoviputki

Näyte

5 ml lapsivettä säilöntäaineettomaan muoviputkeen. (Ehdoton minimimäärä on 1 ml). Näyte on toimitettava välittömästi laboratorioon.
Ei sovellu hajautettuun näytteenottoon.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte sentrifugoidaan heti laboratoriossa 500 x g, 3 min ja supernatantti erotellaan puhtaaseen muoviputkeen. 
Näyte säilyy 3 vrk jääkaappilämpötilassa. Näyte ei saa jäätyä.

Menetelmä

Partikkelien laskenta automaatilla.

Tulos valmiina

Samana päivänä.

Viiteväli

 

  Am-Lamel
Kypsät keuhkot  32xE9/l tai enemmän

 

Tulkinta

Sikiön keuhkot ovat todennäköisesti kypsät kun lamellaarikappaleiden määrä on 32xE9/l tai enemmän. Diabeetikkoäidellä käytetään samoja raja-arvoja.

Tulkintaraja riippuu käytetystä menetelmästä ja laitteesta. Käytössä oleva raja-arvo perustuu Helsingin yliopistossa tehtyyn opinnäytetyöhön (Kirves 2013), TAYSin aiempaan kokemukseen sekä laitteiden välisiin tasovertailuihin.

Hyvin niukka lapsiveden määrä vääristää tuloksia ylöspäin ja hyvin runsas lapsiveden määrä vääristää tuloksia alaspäin. Verikontaminaatio (yli 1%) voi pienentää tulosta ja mekoniumkontaminaatio suurentaa tulosta. Surfaktanttituotantoa voivat lisätä äidin diabetes, malnutritio, toksemia, eteisistukka sekä ennenaikainen sikiökalvojen puhkeaminen.

Virhelähteet

Verikontaminaatio (yli 1%) voi pienentää tulosta ja mekoniumkontaminaatio suurentaa tulosta.