Johdanto
Keuhkojen alveolien pinnalla on pintajännitystä vähentävää ainetta, surfaktanttia, joka muodostuu pääasiassa fosfolipideistä. Sikiön keuhkojen kypsyessä surfaktanttifosfolipidien määrä lapsivedessä lisääntyy. 35.-36. raskausviikolla sikiön keuhkojen katsotaan olevan tässä suhteessa kypsät. Lamellaarikappaleet ovat surfaktantin varastomuoto.
Indikaatiot
Sikiön keuhkojen kypsyysasteen ja vastasyntyneen RDS-riskin arviointi.
Näyteastia
Säilöntäaineeton muoviputki
Näyte
5 ml lapsivettä säilöntäaineettomaan muoviputkeen. (Ehdoton minimimäärä on 1 ml). Näyte on toimitettava välittömästi laboratorioon.
Ei sovellu hajautettuun näytteenottoon.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte sentrifugoidaan heti laboratoriossa 500 x g, 3 min ja supernatantti erotellaan puhtaaseen muoviputkeen.
Näyte säilyy 3 vrk jääkaappilämpötilassa. Näyte ei saa jäätyä.
Menetelmä
Partikkelien laskenta automaatilla.
Tulos valmiina
Samana päivänä.
Viiteväli
Am-Lamel | |
Kypsät keuhkot | 32xE9/l tai enemmän |
Tulkinta
Sikiön keuhkot ovat todennäköisesti kypsät kun lamellaarikappaleiden määrä on 32xE9/l tai enemmän. Diabeetikkoäidellä käytetään samoja raja-arvoja.
Tulkintaraja riippuu käytetystä menetelmästä ja laitteesta. Käytössä oleva raja-arvo perustuu Helsingin yliopistossa tehtyyn opinnäytetyöhön (Kirves 2013), TAYSin aiempaan kokemukseen sekä laitteiden välisiin tasovertailuihin.
Hyvin niukka lapsiveden määrä vääristää tuloksia ylöspäin ja hyvin runsas lapsiveden määrä vääristää tuloksia alaspäin. Verikontaminaatio (yli 1%) voi pienentää tulosta ja mekoniumkontaminaatio suurentaa tulosta. Surfaktanttituotantoa voivat lisätä äidin diabetes, malnutritio, toksemia, eteisistukka sekä ennenaikainen sikiökalvojen puhkeaminen.
Virhelähteet
Verikontaminaatio (yli 1%) voi pienentää tulosta ja mekoniumkontaminaatio suurentaa tulosta.