Tulosta

Tutkimus:
HELICOBACTER PYLORI, IgG VASTA-AINEET
näytä tutkimukset

Luokitus:
Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
14.6.2021

3954 • S -HepyAbG

3954 • S -HepyAbG

Johdanto

Helicobacter pylori eli helikobakteeri on gram-negatiivinen sauvabakteeri, jota esiintyy mahan ja pohjukaissuolen limakalvolla. Se aiheuttaa ylävatsavaivoja (dyspepsia) ja pohjukaissuolihaavoja, sekä lisää mahasyövän riskiä. Helikobakteeri-infektio voidaan todeta joko gastroskopian yhteydessä tai muilla testeillä, joista yleisimpiä ovat nykyään ulosteen antigeeni- ja seerumin vasta-ainetestit.

Gastriitti- ja ulkuspotilailla voidaan todeta kohonneita helikobakteerin vasta-ainetasoja, jotka korreloivat bakteerin kantajuuteen. Vasta-ainetaso laskee helikobakteerin hävitessä elimistöstä. Laskevaa vasta-aineiden tasoa voidaan pitää merkkinä onnistuneesta helikobakteerin eradikaatiosta ja uudelleen nousevaa vasta-ainetasoa merkkinä reinfektiosta.

Indikaatiot

Helikobakteeri-infektion toteaminen ja häätähoidon onnistumisen seuranta.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4ml

Näyte

1 ml seerumia. Vasta-ainetason muutoksen toteaminen edellyttää kahden seeruminäytteen tutkimisen 4 – 6 kk:n välein.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Seerumi tulee erotella näytteenottopäivänä. Seeruminäyte säilyy 4 vrk jääkaappilämpötilassa, kuljetus huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys (ja tällöin kuljetus) pakastettuna.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen määritys.

Tulos valmiina

Arkipäivisin 5 vrk:n kuluessa näytteen saapumisesta.

Viiteväli

ALLE 0.80 Index

Reaktiivisiin tuloksiin liitetään lausunto.

Tulkinta

Positiivinen vasta-ainetulos (YLI 0.90 Index; 0.80-0.90 Index on raja-arvolöydös, jonka kliininen merkitys on epävarma) viittaa helikobakteeri-infektioon, mikäli potilas ei ole saanut häätöhoitoa. Häätähoidon onnistumisen arviointi perustuu merkittävän vasta-ainetason laskun (40-60%) toteamiseen. Vasta-aineet voivat hoidon jälkeen jäädä kohonneelle tasolle.

Virhelähteet

Vaikka näytteen selvällä lipeemisyydellä, hemolyyttisyydellä tai ikteerisyydellä ei ole todettu olevan vaikutusta testituloksiin, tälläisistä näytteistä ei suositella määritystä tehtäväksi.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
3954 | S -HepyAbG Ei
3954 | S -HepyAbG Ei