Tulosta

Tutkimus:
HERPES SIMPLEX VIRUS, VASTA-AINEET

Luokitus:
Mikrobiologia

Päivitetty:
29.1.2024

1615 • S -HSVAb

Johdanto

HSV:n aiheuttama infektio on yleinen, ja se tarttuu lähinnä suun ja genitaalialueiden limakalvokontaktin kautta. HSV-1 aiheuttaa perinteisesti primaari-infektiona huuliherpeksen ja HSV-2 genitaaliherpeksen, joskin eri virustyyppien aiheuttamat taudinkuvat ovat nykyisin sekoittuneet. Primaari-infektion jälkeen virus voi ajoittain reaktivoitua, ja aiheuttaa yleensä primaaritautia lievemmän taudinkuvan. HSV aiheuttaa myös meningiittinä tai enkefaliittina, ja se voi tarttua synnytyksen yhteydessä virusta erittävästä äidistä lapseen, ja aiheuttaa vakavan taudin.

Indikaatiot

Tuoreen Herpes simplex -virus (HSV) primaari-infektion toteaminen kertanäytteestä. Sairastetun infektion/immuniteetin selvittäminen. Uusinta-infektioissa ja reaktivaatioissa IgM-vaste voi olla vaihteleva. Tällöin suositellaan ensisijaisesti HSV nukleiinihapon osoitustestiä esim. rakkulanesteestä. Keskushermostoinfektioissa on HSV- nukleiinihappo-osoitus on niin ikään ensisijainen tutkimus (Li-HSVNhO). 

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4ml

Näyte

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy viikon jääkaappilämpötilassa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Voidaan lähettää huoneenlämmössä.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen määritys IgG- ja IgM-luokan vasta-aineille.

Tekotiheys

Kerran viikossa

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa

Viiteväli

Negatiivinen

Tulkinta

Vastaukseen liitetään lausunto. Tutkimus ei erottele HSV1- ja HSV2-infektioita toisistaan.

Virhelähteet

Valmistaja on testannut seuraavien mahdollisten häiriötekijöiden vaikutusta testiin: ANA, AMA, koholla oleva totaali IgG ja IgM; syöpäpotilaiden, dialyysipotilaiden ja elinsiirtopotilaiden näytteet; vasta-aineet mm. Varicella zoster -virusta, Epstein-Barr -virusta, Cytomegalovirusta, Toxoplasma gondiita ja hepatiitti B -virusta kohtaan ja lisäksi IgM-testin osalta vasta-aineet Epstein-Barr -virusta, vihurirokkovirusta, sikotautivirusta ja tuhkarokkovirusta kohtaan. Minkään näistä tekijöistä ei todettu vaikuttavan testin tulokseen. Kuitenkin, mahdollinen ristireaktiivisuus Varicella zoster -viruksen kanssa on huomioitava.

Joissakin yksittäisissä HSV2 positiivisissa tapauksissa testi on antanut väärän negatiivisen tuloksen. IgG-testin sensitiivisyys on tutkimuksissa osoittautunut olevan 93.3-100% ja spesifisyys 98.3-100%; IgM-testin sensitiivisyys 92% ja spesifisyys 95.8%.