Johdanto
Kreatiinikinaasi on lähinnä lihaksissa esiintyvä, elimistön energia-aineenvaihduntaan osallistuva entsyymi. Entsyymi koostuu kahdesta alayksiköstä, joita on kahta tyyppiä: M (muscle) ja B (brain). Lihaksiston kreatiinikinaasi on lähinnä tyyppiä MM ja aivoissa tavattava kreatiinikinaasi on tyyppiä BB. Sydänlihaksen CK:sta suurin osa on myös tyyppiä MM, mutta siinä tavataan varsin runsaasti tyyppiä MB (20 – 40 %).
Indikaatiot
Sydäninfarktin diagnostiikka, etenkin uusintaepäily.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
Päijät-Häme: Mikäli kyseessä on elinluovutusnäyte, on asiasta ilmoitettava virka-aikana näytteiden lajittelu ja lähetys (PHKS), p. 041 731 3775 ja päivystysaikana p. 041 731 6292.
Näyteastia
Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml
Näyte
1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte säilyy 5 tuntia huoneenlämmössä ja 12 tuntia jääkaappilämpötilassa. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)
Tekotiheys
Päivittäin
Tulos valmiina
Päivystystutkimus
Viiteväli
≤ 5 µg/l
Tulkinta
Sydäninfarktissa CK-MB:n pitoisuus nousee 3 – 8 tunnin kuluessa rintakivun alusta. Huippupitoisuus saavutetaan 12 – 24 tunnin kuluessa ja pitoisuus normalisoituu 24 – 48 tunnin kuluessa. Epäselvissä tapauksissa kannattaa ottaa peräkkäisiä näytteitä muutaman tunnin välein, jolloin paljastuu infarktille tyypillinen pitoisuuden nopea nousu ja lasku.
Sydäninfarktidiagnostiikassa sydänperäiset troponiinit ovat ensisijaisia paremman herkkyytensä ja spesifisyytensä vuoksi. CK-MB -määrityksiä on perinteisesti käytetty erityisesti uusintainfarktin osoittamiseen CK-MB:n troponiinia lyhyemmän eliminaatioajan vuoksi, mutta saatu lisähyöty suhteessa troponiinimäärityksiin on vaatimaton, mm. CK-MB -määritystä häiritsevien tekijöiden ja epäherkkyyden vuoksi (Jaffe AS, et al).
Sydämen operointi saattaa kohottaa veren CK-MB-pitoisuutta, samoin eräät harvinaiset lihassairaudet ja alkoholimyrkytys. CK-MBm -määrityksessä käytetään kahta monoklonaalista vasta-ainetta, joten se on spesifisempi kuin aiemmin käytetty immunoinhibitioon perustunut CK-MB:n aktiivisuusmääritys. Myös luurankolihakset sisältävät pieniä määriä CK-MB-isoentsyymiä. Mikäli CK-MBm:n nousu johtuu lihasvauriosta, on totaali-CK:n aktiivisuus erittäin korkea.
Lisätiedot
Lähdeviite: Jaffe AS, Lindahl B, Giannitsis E, et al. ESC Study Group on Cardiac Biomarkers of the Association for Acute CardioVascular Care: A fond farewell at the retirement of CKMB. Eur Heart J. 2021;42(23):2260-2264. doi:10.1093/eurheartj/ehaa1079