Johdanto
Kreatiinikinaasi on lähinnä lihaksissa esiintyvä, elimistön energia-aineenvaihduntaan osallistuva entsyymi. Entsyymi koostuu kahdesta alayksiköstä, joita on kahta tyyppiä: M (muscle) ja B (brain). Lihaksiston kreatiinikinaasi on lähinnä tyyppiä MM ja aivoissa tavattava kreatiinikinaasi on tyyppiä BB. Sydänlihaksen CK:sta suurin osa on myös tyyppiä MM, mutta siinä tavataan varsin runsaasti tyyppiä MB (20 – 40 %).
Indikaatiot
Sydäninfarktin diagnostiikka, etenkin uusintaepäily.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
Päijät-Häme: Mikäli kyseessä on elinluovutusnäyte, on asiasta ilmoitettava virka-aikana näytteiden lajittelu ja lähetys (PHKS), p. 041 731 3775 ja päivystysaikana p. 041 731 6292.
Näyteastia
Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml
Näyte
1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte säilyy noin 4 tuntia huoneenlämmössä ja 8 tuntia jääkappilämpötilassa. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)
Tulos valmiina
Päivystystutkimus
Viiteväli
≤ 5 µg/l
Tulkinta
Sydäninfarktissa CK-MB:n pitoisuus nousee 3 – 8 tunnin kuluessa rintakivun alusta. Huippupitoisuus saavutetaan 12 – 24 tunnin kuluessa ja pitoisuus normalisoituu 24 – 48 tunnin kuluessa. Epäselvissä tapauksissa kannattaa ottaa peräkkäisiä näytteitä muutaman tunnin välein, jolloin paljastuu infarktille tyypillinen pitoisuuden nopea nousu ja lasku.
Sydämen operointi saattaa kohottaa veren CK-MB-pitoisuutta, samoin eräät harvinaiset lihassairaudet ja alkoholimyrkytys. CK-MBm -määrityksessä käytetään kahta monoklonaalista vasta-ainetta, joten se on spesifisempi kuin aiemmin käytetty immunoinhibitioon perustunut CK-MB:n aktiivisuusmääritys. Myös luurankolihakset sisältävät pieniä määriä CK-MB-isoentsyymiä. Mikäli CK-MBm:n nousu johtuu lihasvauriosta, on totaali-CK:n aktiivisuus erittäin korkea.