Tulosta

Tutkimus:
KREATIINIKINAASI, MB-ALAYKSIKKÖ, MASSA

Luokitus:
Kemia

Päivitetty:
10.8.2022

4525 • P -CK-MBm

Johdanto

Kreatiinikinaasi on lähinnä lihaksissa esiintyvä, elimistön energia-aineenvaihduntaan osallistuva entsyymi. Entsyymi koostuu kahdesta alayksiköstä, joita on kahta tyyppiä: M (muscle) ja B (brain). Lihaksiston kreatiinikinaasi on lähinnä tyyppiä MM ja aivoissa tavattava kreatiinikinaasi on tyyppiä BB. Sydänlihaksen CK:sta suurin osa on myös tyyppiä MM, mutta siinä tavataan varsin runsaasti tyyppiä MB (20 – 40 %).

Indikaatiot

Sydäninfarktin diagnostiikka, etenkin uusintaepäily.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Päijät-Häme: Mikäli kyseessä on elinluovutusnäyte, on asiasta ilmoitettava virka-aikana näytteiden lajittelu ja lähetys (PHKS), p. 041 731 3775 ja päivystysaikana p. 044 719 5428.

Näyteastia

Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml

Näyte

1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte säilyy noin 4 tuntia huoneenlämmössä ja 8 tuntia jääkappilämpötilassa. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi (ECLIA)

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

≤ 5 µg/l

Tulkinta

Sydäninfarktissa CK-MB:n pitoisuus nousee 3 – 8 tunnin kuluessa rintakivun alusta. Huippupitoisuus saavutetaan 12 – 24 tunnin kuluessa ja pitoisuus normalisoituu 24 – 48 tunnin kuluessa. Epäselvissä tapauksissa kannattaa ottaa peräkkäisiä näytteitä muutaman tunnin välein, jolloin paljastuu infarktille tyypillinen pitoisuuden nopea nousu ja lasku.

Sydämen operointi saattaa kohottaa veren CK-MB-pitoisuutta, samoin eräät harvinaiset lihassairaudet ja alkoholimyrkytys. CK-MBm -määrityksessä käytetään kahta monoklonaalista vasta-ainetta, joten se on spesifisempi kuin aiemmin käytetty immunoinhibitioon perustunut CK-MB:n aktiivisuusmääritys. Myös luurankolihakset sisältävät pieniä määriä CK-MB-isoentsyymiä. Mikäli CK-MBm:n nousu johtuu lihasvauriosta, on totaali-CK:n aktiivisuus erittäin korkea.