Tulosta

Tutkimus:
BAKTEERI, NUKLEIINIHAPPO (KVAL)

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Päivitetty:
28.5.2021

4381 • -BaktNhO

Indikaatiot

Epäily steriilin alueen bakteeri-infektiosta, erityisesti jos bakteeriviljely on negatiivinen esimerkiksi antibioottihoidon tai näytteessä mahdollisesti esiintyvän bakteerin vaikean viljeltävyyden vuoksi.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Näytteen laatu tai ottokohta merkittävä pyynnön lähete-kohtaan.

Näyteastia

Steriili tai tehdaspuhdas putki tai purkki.

Näyte

Steriilin alueen näytteet (kudospala tai aspiraatti): steriilissä tai tehdaspuhtaassa purkissa tai putkessa. Kudospalaan voidaan lisätä hieman steriiliä keittosuolaliuosta kuivumisen estämiseksi.

Likvor, lapsivesi tai luuydin: n. 1 ml steriilissä tai tehdaspuhtaassa putkessa.

Nivelneste ja pleuraneste: EDTA- tai sitraattiputkeen

Tutkimusta ei ole tarkoitettu tehtäväksi verinäytteestä eikä näytteistä, joissa oletettavasti esiintyy normaaliflooran bakteereita. 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä

Menetelmä

Bakteerin osoitus DNA-monistusmenetelmällä (PCR). Positiivisessa tapauksessa bakteeri tunnistetaan määrittämällä ribosomaalista RNA:ta koodaavan geenin emäsjärjestys ja vertaamalla sitä tunnettu­jen bakteerien sekvensseihin.

Tulos valmiina

Noin viikon kuluessa

Tulkinta

Positiivinen PCR-tulos viittaa yhden tai useamman bakteerin läsnä­oloon näytteessä. Yhden bakteerin aiheuttamissa infektioissa pysty­tään aiheuttaja yleensä tunnistamaan ainakin sukutasolle. PCR-tuotteen sekvensointi ei onnis­tu jos bakteeria on näytteessä hyvin vähän.