Tulosta

Tutkimus:
DYSMORFISET PUNASOLUT, VIRTSA

Luokitus:
Hematologia

Käyttöönottopäivä:
30.9.2019

4210 • U -ErytDys

Johdanto

Hematuriassa virtsan punasolujen morfologia vaihtelee sen mukaan, miltä tasolta ne ovat peräisin. Munuaistasoiset = glomerulaariset punasolut ovat ”dysmorfisia” (muodoltaan ja kooltaan muuttuneita) päinvastoin kuin alemmista virtsateistä peräisin olevat punasolut.

Tiedustelut

Eritelaboratorio, p. 03 311 76132 

Tutkimusta tehdään vain keskiviikkoisin, arkipäivinä. 

Pirkanmaalla hoitoyksikkö tilaa tutkimuksen eritelaboratoriosta p. 03 311 76132 ja siitä tehdään ajanvaraus Tays poliklinikkalaboratorioon. 

Päijät-Hämeessä hoitoyksikkö tilaa tutkimuksen etukäteen, viimeistään edellisenä päivänä, puhelimitse p. 03 311 76132. Näyte tulee ottaa ennen kello 9 keskiviikkoaamuna keskussairaalan polikliinisessä näytteenotossa. Näytteestä tulee ilmoittaa myös näytteiden lajittelu ja lähetys -työpisteseen p. (044 440) 6123. 

Keski-Suomessa tutkimusta ei tarvitse tilata, mutta näyte tulee ottaa ennen kello 10.

Kanta-Hämeessä tutkimusta ei tarvitse tilata, mutta näyte tulee ottaa ennen klo 10 ja näytteestä tulee soittaa postittajalle puh. 03-6292256.

Indikaatiot

Hematurian tason selvittely

Potilaan esivalmistelu

Ks. potilasohje Dysmorfiset punasolut, virtsa.

Potilas tyhjentää rakkonsa aamulla. Mahdollisimman pian (1 – 2 h) tämän jälkeen otetaan virtsanäyte (keskisuihku). Huolellinen ulkoisten sukuelinten vesipesu on ainakin aikuisilla tarpeen. Lapsilla taas liiallinen pesu voi aiheuttaa limakalvoverenvuotoja. Yöpaastoa ei tarvita, ellei paasto ole muiden kokeiden takia tarpeen.

Näyteastia

BD:n 10 ml:n säilöntäaineellinen virtsanäyteputki. Lapsilla tarvittaessa BD:n 4 ml:n säilöntäaineellinen virtsanäyteputki.

Näyte

Keskisuihkunäyte.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteenoton jälkeen virtsa tuodaan/toimitetaan heti eritelaboratorioon. Näytteen on oltava FM Deltassa, analysointityöpisteessä viimeistään klo 12 mennessä.

Päijät-Hämeen näytteet on otettava klo 9 mennessä, jotta ne ehtivät FM Deltan reittikuljetukseen.

Keski-Suomen näytteet on otettava klo 10 mennessä, jotta ne ehtivät FM Deltan reittikuljetukseen.

Kanta-Hämeen näytteet on otettava klo 10 mennessä, jotta ne ehtivät FM Deltan reittikuljetukseen.

Menetelmä

Faasikontrastimikroskopia

Tulos valmiina

Arkipäivisin samana päivänä

Viiteväli

Tulos ilmoitetaan dysmorfisten punasolujen prosenttiosuutena. Dysmorfisten solujen erittelyä ei tehdä jos punasoluja on alle 5 kpl/nk. Tällöin vastataan huomautuksella ”erytrosyyttejä alle 5 kpl/näkökenttä, dysmorfisia erytrosyyttejä ei ole eritelty”.

Terveellä henkilöllä ei ole hematuriaa (paitsi kuukautisten aikana).

Tulkinta

Mikäli yli 80 % punasoluista on dysmorfisia, on hematuria yleensä glomerulaarista. Dysmorfisista punasoluista akantosyytit ovat selkeimmin erotettavia. Niiden yli 5 % osuus kaikista punasoluista viittaa munuaisvaurioon. Jos taas alle 20 % punasoluista on morfologialtaan poikkeavia, vuoto on yleensä peräisin alemmista virtsateistä. Myös sekamuotoisia hematurioita tavataan joko kahden taudin tai munuaistasoisen taudin niukkojen löydösten takia.