Tulosta

Tutkimus:
DYSMORFISET PUNASOLUT, VIRTSA

Luokitus:
Hematologia

Päivitetty:
22.2.2024

4210 • U -ErytDys

Johdanto

Hematuriassa virtsan punasolujen morfologia vaihtelee sen mukaan, miltä tasolta ne ovat peräisin. Munuaistasoiset = glomerulaariset punasolut ovat ”dysmorfisia” (muodoltaan ja kooltaan muuttuneita) päinvastoin kuin alemmista virtsateistä peräisin olevat punasolut.

Tiedustelut

Eritelaboratorio, p. 03 311 76132 

Tutkimusta tehdään vain keskiviikkoisin, arkipäivinä. 

Kanta-Hämeessä tutkimusta ei tarvitse tilata, mutta näyte tulee olla Kanta-Hämeen keskussairaalan laboratorion postittajalla klo 10 ja näytteestä tulee soittaa etukäteen puh. 041 732 0865.

Forssan sairaalassa näyte otetaan klo 9 mennessä ja sen lähettämisestä ilmoitetaan Tampereen eritelaboratorioon p. 03 311 76132.

Keski-Suomessa tutkimusta ei tarvitse tilata, mutta näyte tulee ottaa ennen kello 10.

Pirkanmaalla hoitoyksikkö tilaa tutkimuksen eritelaboratoriosta p. 03 311 76132 ja siitä tehdään ajanvaraus Tays poliklinikkalaboratorioon. 

Pohjanmaalla hoitoyksikkö tilaa tutkimuksen etukäteen viimeistään edellisenä päivänä puh. 03 311 76132. Näyte tulee ottaa siten, että ehtii Vaasasta Tampereelle lähtevään näytekuljetukseen klo 12:50.

Päijät-Hämeessä hoitoyksikkö tilaa tutkimuksen etukäteen, viimeistään edellisenä päivänä, puhelimitse p. 03 311 76132. Näyte tulee ottaa ennen kello 9 keskiviikkoaamuna keskussairaalan polikliinisessä näytteenotossa. Näytteestä tulee ilmoittaa myös näytteiden lajittelu ja lähetys -työpisteseen p. 041 731 3775.

Indikaatiot

Hematurian tason selvittely

Potilaan esivalmistelu

Ks. potilasohje Dysmorfiset punasolut, virtsa.

Potilas tyhjentää rakkonsa aamulla. Mahdollisimman pian (1 – 2 h) tämän jälkeen otetaan virtsanäyte (keskisuihku). Huolellinen ulkoisten sukuelinten vesipesu on ainakin aikuisilla tarpeen. Lapsilla taas liiallinen pesu voi aiheuttaa limakalvoverenvuotoja. Yöpaastoa ei tarvita, ellei paasto ole muiden kokeiden takia tarpeen.

Näyteastia

10 ml:n säilöntäaineellinen virtsanäyteputki. Lapsilla tarvittaessa 4 ml:n säilöntäaineellinen virtsanäyteputki.

Näyte

Keskisuihkunäyte.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näytteenoton jälkeen virtsa tuodaan/toimitetaan heti eritelaboratorioon. Näytteen on oltava FM Deltassa, analysointityöpisteessä viimeistään klo 12 mennessä.

Päijät-Hämeen näytteet on otettava klo 9 mennessä, jotta ne ehtivät FM Deltan reittikuljetukseen.

Keski-Suomen näytteet on otettava klo 10 mennessä, jotta ne ehtivät FM Deltan reittikuljetukseen.

Kanta-Hämeen näytteet on otettava klo 10 mennessä, jotta ne ehtivät FM Deltan reittikuljetukseen.

Forssan sairaalan näytteet otettava klo 9 mennessä, jotta ne ehtivät FM Deltan reittikuljetukseen.

Menetelmä

Faasikontrastimikroskopia

Tulos valmiina

Arkipäivisin samana päivänä

Viiteväli

Tulos ilmoitetaan dysmorfisten punasolujen prosenttiosuutena. Dysmorfisten solujen erittelyä ei tehdä jos punasoluja on alle 5 kpl/nk. Tällöin vastataan huomautuksella ”erytrosyyttejä alle 5 kpl/näkökenttä, dysmorfisia erytrosyyttejä ei ole eritelty”.

Terveellä henkilöllä ei ole hematuriaa (paitsi kuukautisten aikana).

Tulkinta

Mikäli yli 80 % punasoluista on dysmorfisia, on hematuria yleensä glomerulaarista. Dysmorfisista punasoluista akantosyytit ovat selkeimmin erotettavia. Niiden yli 5 % osuus kaikista punasoluista viittaa munuaisvaurioon. Jos taas alle 20 % punasoluista on morfologialtaan poikkeavia, vuoto on yleensä peräisin alemmista virtsateistä. Myös sekamuotoisia hematurioita tavataan joko kahden taudin tai munuaistasoisen taudin niukkojen löydösten takia.