Johdanto
Trombiiniaikatestillä mitataan hyytymistapahtuman viimeistä vaihetta, jossa fibrinogeeni muuttuu fibriiniksi. Hepariinista johtuva pitkä trombiiniaika normalisoituu hepariinin neutraloinnin jälkeen. Trombiiniaikatutkimus kuuluu osana Tromboositaipumuksen selvittelyä (B-Trombot) dysfibrinogenemian seulontatutkimuksena. Trombiiniaika tutkitaan tarvittaessa joskus myös muiden hyytymistekijätutkimusten yhteydessä hepariinivaikutuksen poissulkemiseksi.
Reptilaasi on entsyymi, jolla on trombiinin kaltainen vaikutus. Se ei ole herkkä hepariinin, hirudiinin eikä suorien oraalisten antikoagulanttien vaikutukselle. Tutkimusta tehdään jatkotutkimuksena vain Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorion asiantuntijalääkärin pyynnöstä selvitettäessä poikkeavan trombiiniajan syytä.
Tiedustelut
Kiireetön diagnostinen tutkimus: Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio p. 044 472 8393, avoinna arkisin 8 – 18; hemostaasilaboratorio@fimlab.fi
Akuutit ja päivystykselliset asiat: p. (03) 311 76536 (Fimlab Tampere 24/7)
Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800
Indikaatiot
Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio: Dysfibrinogenemian seulonta tromboositaipumuksen selvittelyssä. Hepariinin ja dabigatraanin vaikutuksen poissulkeminen plasmasta. (Mikäli trombiiniaika on pidentynyt, tehdään jatkotutkimuksena trombiiniaika hepariinineutraloinnin jälkeen.)
Tampereella, Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä tehtävä päivystystutkimus: DIC:n diagnostiikka ja dabigatraanivaikutuksen osoittaminen.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
Sähköinen pyyntö tai hemostaasitutkimukset-lähete.
2782 P -Trombai, kun trombiiniaika halutaan päivystystutkimuksena.
23086 P -HyyErik -pyyntö, kun P -Trombai halutaan pyytää erikseen kiireettömänä diagnostisena tutkimuksena. Haluttu tutkimus tulee ilmoittaa lähetteen kysymyksenasettelukentässä. Lähetteellä pyydetään ilmoittamaan kuukauden sisällä ennen näytteenottoa käytössä ollut hyytymistekijäkorvaushoito (myös OctaplasLG ja muut hyytymistä edistävät lääkkeet) ja antikoagulaatiohoito (esim. hepariini, varfariini, suora trombiini- tai FXa -estäjä).
Näyteastia
24/7 -tuotanto:
Hukkaputki: Lisäaineeton putki (5/4 ml)
Hyytymistekijäputki: 9NC /natriumsitraatti 3,2% / 0,109 M, 5/2,7 ml tai vastaava putkikoko
Näyte
24/7 -tuotanto:
Poisheitettävä hukkaputki: lisäaineeton hukkaputki tai sitraattiputki
Varsinainen näyte: 2,7 ml verta sitraattiputkeen.
Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio: Katso tutkimus 23086 P -HyyErik. (Lisätietoa: fimlab.fi -> Ohjekirja -> Yleisohjeet -> Hemostaasitutkimusten näytteenotto-ohje)
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
24/7 -tuotanto:
Näyte säilyy kokoverenä tai plasmana 8 h huoneenlämmössä. Dabigatraanihoitopotilaan näyte tulisi sentrifugoida (+20 °C, 2000 x g 10 minuuttia manuaalisentrifuugilla) ja analysoida mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen, mielellään 2 h kuluessa näytteenotosta. Lähetys huoneenlämmössä kokoverenä ja tarvittaessa pakastettuna.
Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio: Katso tutkimus 23086 P -HyyErik. (Lisätietoa: fimlab.fi -> Ohjekirja -> Yleisohjeet -> Hemostaasinäytteiden käsittely- ja lähetysohje)
Menetelmä
Hyytymisaikamääritys trombiinin läsnäollessa.
Tulos valmiina
24/7 -tuotanto: Päivystystutkimus
Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio: Vastaus on valmis 2 viikossa näytteen saapumisesta Hemostaasilaboratorioon.
Viiteväli
24/7 -tuotanto: P-Trombai: alle 21 s
Hemostaasi- ja trombosyyttilaboratorio: tuloksista annetaan lausunto.
Tulkinta
Trombiiniaika pitenee, jos näytteessä on hepariinia, näytteen fibrinogeenimäärä on pieni, näytteessä on runsaasti fibriinin hajoamistuotteita tai jos fibrinogeenin rakenne on poikkeava. Trombiiniaika pitenee myös dabigatraanin (suora trombiininestäjä) vaikutuksesta. Dabigatraanipitoisuutta ei voi kuitenkaan arvioida tämän tutkimustuloksen perusteella. Jo pieni (n. 70 µg/l) dabigatraanipitoisuus aiheuttaa mittaamattoman pitkän trombiiniajan.