Tulosta

Tutkimus:
SIKIÖN RH-GENOTYYPITYS, ÄIDIN NÄYTE

Luokitus:
Alihankittavat, Hematologia

Päivitetty:
24.10.2022

6254 • B -RH-fD

Johdanto

Anti-D on merkittävin vastasyntyneen hemolyyttistä tautia aiheuttava vasta-aine. Raskaudenaikainen RhD-immunisaatio on mahdollinen, jos sikiö on RhD-positiivinen ja äiti RhD-negatiivinen. Kun äidin vasta-ainepitoisuus on korkea, sikiöllä on vaara sairastua vastasyntyneen hemolyyttiseen tautiin.Sikiön RhD-määritys on mahdollista tehdä myös äidin verinäytteestä perinteisen lapsivesinäytteen sijaan. Raskauden edetessä äidin verenkiertoon vapautuu sikiöperäistä DNA:ta, josta voidaan määrittää sikiön RhD-veriryhmä reaaliaikaisen kvantitatiivisen PCR-menetelmän avulla. Plasmasta tehtävällä tutkimuksella vältetään diagnostinen lapsivesipunktio. Tulos mahdollistaa raskaana olevan RhD-negatiivisen äidin seurannan ja hoidon suunnittelun ennakkoon.

 

Indikaatiot

Raskaudenaikainen immunisaatio, kun äidillä on todettu anti-D vasta-aineita ja lapsen isä on heterotsygootti D-antigeenin suhteen tai isän näytettä ei ole saatavissa.

Äidin plasmasta tehtävä tutkimus ei sovellu monisikiöraskauteen.

Huom! Mikäli indikaationa on sikiön RhD-veriryhmän määritys rutiininomaista raskauden aikaista anti-D suojausta (RAADP) varten, käytetään tutkimuspyyntönä tutkimusta 5250 B-SikiöRH (katso ohjekirjan kappale Äitiysneuvolatutkimukset).

 

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Sähköisen pyynnön lisäksi tarvitaan huolellisesti täytetty lähete. Linkki ohessa:  Neuvolanayte_sikion_veriryhmatutkimus_lahetelomake_

Lähetteeseen tulee kirjata tarkka näytteenottoaika ja päivämäärä, koska näyte on esikäsiteltävä määrätyn ajan kuluessa näytteenotosta.

Näyteastia

EDTA-putki (K2) 7/6 ml

 

Näyte

2 x 7 ml EDTA-verta. Näyte otetaan aikaisintaan raskausviikolla 16+.

Tutkimuksesta on aina sovittava SPR Veripalvelun kanssa viimeistään kolme päivää ennen näytteenottoa p. 050 374 2736.
Lisäksi tulee ilmoittaa aina näytteenottoajankohta Fimlabin Lähteviin näytteisiin p. (03) 311 76487.

Näytteen on oltava Helsingissä SPR:n Veripalvelussa 30 tunnin kuluessa näytteenotosta ja perjantaisin viimeistään klo 14:00.

 

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys, kuljetus ja lähetys  huoneenlämmössä. Näyte toimitettava mahdollisimman pian SPR:n Veripalveluun.

Menetelmä

Reaaliaikainen PCR-menetelmä

Tulos valmiina

Tulos valmistuu viikon kuluessa. Jos sikiön veriryhmämääritystulos on RHD-negatiivinen, suositellaan varmistusnäytettä 2 – 3 viikon kuluttua.

Tulkinta

 Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Lisätiedot

Veripalvelun näyteinfo p. 029 300 1414