Tulosta

Tutkimus:
MYCOBACTERIUM TUBERCULOSIS, NUKLEIINIHAPON OSOITUS
näytä tutkimukset

Luokitus:
Molekyylibiologia

Käyttöönottopäivä:
14.6.2021

4490 • -TbNhO

4490 • -TbNhO

Indikaatiot

Tuberkuloosibakteerien nopea osoittaminen suoraan näytteistä (yskös, likvori, nivelneste, yms.). Tutkimus ei korvaa mykobakteeriviljelyä, joka on ensisijainen tutkimus ja joka tulee pyytää yhdessä TbNhO- tutkimuksen kanssa.

Näyteastia

50 ml:n Falcon- putki (tehdaspuhdas)
Tehdaspuhdas purkki tai -putki

Näyte

YSKÖS: Näyte 50 ml:n Falcon- putkeen (näytteitä suositellaan otettavaksi 2-3 eri aamuina tuberkuloosibakteerin epäsäännöllisen erityksen takia).

MUUT NÄYTTEET: (bronkuslima, BAL-neste, pleuraneste, kudospala, likvori, aspiraatti) lähetetään tehdaspuhtaassa putkessa.
Veri- ja luuydinnäytteiden ensisijainen tutkimus on mykobakteeriviljely (4438 B – TbEVi) näytteessä oletetun vähäisen bakteerimäärän vuoksi.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyteastiat pakataan sulkupussiin, erilleen lähetteistä. Tutkimuspyyntöön on merkittävä näytteen laatu. Näytteenkuljetus huoneenlämmössä, mutta kuljetuksen viivästyessä näyte tulee säilyttää jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

Reaaliaikainen PCR-menetelmä (Xpert MTB/RIF, Cepheid, USA). Testi määrittää samanaikaisesti myös mahdollisen rifampisiiniresistenssin.
Menetelmä validoitu vain yskösnäytteelle.

Tulos valmiina

Näytteen saapumista seuraavana arkipäivänä. Positiivisista tuloksista soitetaan.

Viiteväli

Negatiivinen.

Tulkinta

Positiivinen tulos merkitsee, että näytteessä on M. tuberculosis -kompleksiin kuuluvan bakteerin DNA:ta, tavallisimmin M. tuberculosis DNA:ta. Myös M. bovis BCG (Calmette-kanta) antaa testissä positiivisen tuloksen. Lisäksi testi määrittää rifampisiiniresistenssiä koodaavan geenin mutaation, mikä 95%:ssa tapauksista liittyy MDR-tuberkuloosikantaa.

Lisätiedot

Tutkimus ei korvaa mykobakteeriviljelyä, koska mykobakteeriviljelystä saadaan antimikrobilääkeherkkyys, sekä voidaan osoittaa/tunnistaa myös muut haponkestävät sauvat kuin M. tuberculosis -kompleksiin kuuluvat.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
4490 | -TbNhO Ei
4490 | -TbNhO Ei