Tulosta

Tutkimus:
SITRAATTI, vuorokausivirtsa

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Päivitetty:
18.11.2021

4166 • dU-Sitraat

Johdanto

Sitraatti on sitruunahapon anioni, suola tai esteri. Sitraatti muodostaa kalsiumin kanssa komplekseja virtsassa, mikä vähentää kalsiumin ionista aktiivisuutta ja täten ehkäisee virtsatiekivien syntyä. Sitraatti estää myös kalsiumoksalaattikiteiden kasvamista. Virtsan alhaisia sitraattipitoisuuksia (hypositraturia) on todettu noin neljäsosalla idiopaattista kalsiumkivitautia sairastavista pohjoismaalaisista.

Indikaatiot

Virtsatiekivien etiologian selvittely toistuvasti kiviä muodostavilla potilailla.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Pyynnön lähetetietoihin ja näyteputkitarraan merkitään vuorokausivirtsan määrä.

Näyteastia

Tehdaspuhdas muoviputki 10 ml

Näyte

5 ml, minimimäärä 2 ml, hyvin sekoitettua vuorokausivirtsaa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Keräyksen aikana keräysastia säilytetään kylmässä. Virtsan pH on oltava alle 3, siihen on lisättävä 10 ml 6 mol/l suolahappoa (HCl). Puolet suolahaposta lisätään heti ensimmäisen virtsamäärän jälkeen keräysastiaan ja sekoitetaan virtsaan. Loput HCl:stä lisätään noin puolessa välissä keräystä. Virtsamäärä mitataan ja kirjoitetaan käsin näytetarralle.
Näytteen lähetys huoneenlämmössä, mikäli näyte on perillä alihankintalaboratoriossa vuorokauden kuluttua näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Entsymaattinen

Tulos valmiina

Noin viikon kuluessa.

Viiteväli

382 – 764 mg/vrk

dU-Sitraat muunnoskerroin mg → mmol on 0.0052
dU-Sitraat muunnoskerroin mmol → mg on 192

Tulkinta

Sitraatti inhiboi kalsiumsuolojen kiteytymistä ja sen määritys voi olla aiheellinen virtsakivitaudin tutkimisessa. Munuaiskalsiumkiviltä suojaava suositeltu dU-Sitraat -taso on yli 481 mg/vrk. Alle 326 mg/vrk viittaa alentuneeseen sitraattipitoisuuteen.

Lisätiedot

18.11.2021 asti vanhat viitearvot: 1.6 – 4.5 mmol/vrk