Tulosta

Tutkimus:
TRYPTAASI

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Päivitetty:
26.10.2022

23113 • S -Trypt

Johdanto

Tryptaasi on seriiniproteaaseihin kuuluva entsyymi, jota esiintyy syöttösoluissa eli mastosyyteissä. Syöttösolujen esiasteet vapautuvat verenkiertoon luuytimestä, mutta solujen erilaistuminen ja kypsyminen tapahtuvat vasta kudoksissa. Syöttösoluja on erityisen paljon ihossa, ruoansulatuskanavan ja hengitysteiden limakalvoissa sekä silmän sidekalvoissa.

Syöttösolujen sytoplasmassa on metakromaattisesti värjäytyviä jyväsrakkuloita, joissa on varastoituneina histamiinia, hepariinia sekä seriiniproteaaseja (tryptaasi, kymaasi, katepsiini G, karboksipeptidaasi A). Syöttösolut osallistuvat immuunipuolustukseen ja ne suojaavat elimistöä bakteeri-, virus- ja parasiitti-infektioilta. Allergisissa reaktioissa, erityisesti anafylaksiassa, suuri määrä syöttösoluja vapauttaa jyväsrakkuloistaan edellä mainittuja biologisesti aktiivisia välittäjäaineita soluvälitilaan ja verenkiertoon, mistä aiheutuu voimakkaita paikallisia ja systeemisiä oireita.

Indikaatiot

Anafylaktisen reaktion osoittaminen.

Potilaan esivalmistelu

Näyte tulisi ottaa 15 min – 3 t kuluessa oireiden ilmaantumisesta.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 ml seerumia

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Erotetun seeruminäytteen voi lähettää alihankintalaboratorioon huoneenlämmössä, mikäli se on varmasti perillä kahden vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Seeruminäytettä voi säilyttää jääkaappilämpötilassa enintään 5 vrk, pitempiaikaista säilytystä varten näyte pakastetaan. Pakastettuna säilytetty näyte lähetetään tutkittavaksi pakastelähetyksenä.

Menetelmä

Immunofluorometria.

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa. Kiirelliset näytteet sopimuksen mukaan.

Viiteväli

alle 13.5 µg/l

Tulkinta

Tryptaasia vapautuu anafylaktisissa reaktiossa, joka voi olla esim. lääkkeiden, ampiais ja mehiläismyrkkyjen tai ruoka-aineiden aiheuttama. Anafylaktisessa reaktiossa tryptaasi saavuttaa huippupitoisuuden tunnin kuluessa oireiden alkamisesta. Pitoisuus voi olla koholla vielä kuuden tunnin kuluttua reaktion alkamisesta. Normaalitaso saavutetaan noin 12 tunnin kuluessa.