Tulosta

Tutkimus:
TRICHOMONAS VAGINALIS, ANTIGEENINOSOITUS

Luokitus:
Mikrobiologia

Päivitetty:
27.5.2021

6308 • -TrvaAg

Tiedustelut

Hygieniaviljelyt, puh. 311 75661

Indikaatiot

Vaginiitin diagnostiikka.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Mikrobiologian tutkimuspyyntö tai yleislähete.

Näyte

Välineet:
Muovivartinen viskoositikku
Kuiva muoviputki

Tikkua ja putkea (Trichomonas- näytteenottopaketti) tilataan materiaalipalvelusta (materiaalit@fimlab.fi). Huom. Dacron- tai pumpulitikku ei sovellu näytteen ottoon.

Näytteen otto:
Vaginan pohjasta otetaan eritettä näytetikkua pyörittämällä. Näytetikun varsi katkaistaan sopivan mittaiseksi ja tikku suljetaan kuivaan muoviputkeen. 
Näyte voidaan ottaa ma-to, jotta varmistetaan sen ehtiminen ajoissa laboratorioon.

Haluttaessa tutkia myös hiiva, käytetään pyyntönumeroa 1628- CandVi. Näyte hiivaviljelyyn otetaan dacron- tai pumpulitikulla ja toimitetaan kylmäkuljetuksena laboratorioon geelikuljetusputkessa.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte lähetetään huoneen lämmössä ja sen tulee olla perillä laboratoriossa 1 vrk kuluessa näytteen otosta. Mikäli näyte säilytetään jääkaappilämpötilassa  ja lähetetään kylmäkuljetuksena, sen tulee olla perillä laboratoriossa 36 h kuluessa näytteen otosta.

Menetelmä

OSOM® Trichomonas Rapid Test on testi Trichomas vaginaliksen antigeenien osoittamiseen vaginan tikkunäytteestä. Testi on suunnattu vaginiitti / vaginoosi- oireiselle potilaalle epäiltäessä että oireiden taustalla voisi olla Trichomonas vaginalis. Testi on immunonokromatografinen, värireaktion muodostumiseen perustuva kapillaariflow- tekniikkaa käyttävä menetelmä.

Tulos valmiina

Tulos on valmiina 1 vrk:n kuluessa näytteen saapumisesta. Tutkimusta tehdään arkipäivisin ma-pe.

Viiteväli

Normaalilöydös on negatiivinen.

Tulkinta

Trichomonas vaginalis ei kuulu ihmisen normaaliflooraan. Positiivinen tulos viittaa Trichomonas– tulehdukseen.

Virhelähteet

Väärä näytteenottotikku. Vain muovivartinen viskoositikku soveltuu näytteen ottoon. Väärä näytteen säilytys- ja kuljetuslämpötila.