Tulosta

Tutkimus:
MGMT-GEENIN PROMOOTTORIALUEEN METYLAATIOTUTKIMUS, KUDOS

Luokitus:
Alihankittavat, Genetiikka

Käyttöönottopäivä:
25.3.2019

9849 • Ts-MGMTmet

Johdanto

Geenin promoottorialueen metylaatio liittyy geenin toiminnan säätelyyn. Metyloitu promoottori on inaktiivinen ja geenituotetta ilmentyy vähemmän kuin jos promoottorialue ei ole metyloitu. O6-Methylguanine-DNA Methyltransferase (MGMT) on DNA:n korjausentsyymi, joka huonontaa lääkkeenä käytettävän nukleotidianalogin vaikutusta. Metylaation seurauksena korjausaktiivisuus laskee, minkä seurauksena voidaan saavuttaa parempi lääkevaste.

Tiedustelut

Sairaalageneetikot puh. 03-311 75937, 050-347 6382

Indikaatiot

Ts-MGMTmet-tutkimusta käytetään gliooman ennusteen arvioinnissa ja glioblastooman (gliooman gradus 4) kemosädehoidon tehon ennustamiseen. Tuloksella on sekä ennusteellista että hoidollista merkitystä.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Atk-pyyntö. Mikäli atk-pyyntöä ei ole mahdollista tehdä, täytetään huolellisesti genetiikan lähete, joka löytyy ohjekirjan Lähetteet-kansiosta.

Näyte

Ensisijaisesti parafiinileikkeet tai parafiiniblokki ja HE-lasi.

Patologi valitsee kudosblokista edustavan kohdan ja ilmoittaa lähetteessä arvionsa kasvainsolujen määrästä. Näytteeksi tarvitaan 4-6 kpl 10 mikrometrin paksuista parafiinileikettä pieneen muovipurkkiin (esim. formaliinipurkkiin).

Menetelmä

Tutkimuksessa käytetään lähtömateriaalina kasvainnäytteestä eristettyä genomista DNA:ta, josta metylaatioaste tutkitaan syklisellä minisekvensointimenetelmällä kemiallisen käsittelyn ja geenimonistuksen jälkeen.

Tulos valmiina

Noin kuukauden kuluessa näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Glioblastoomassa kemosädehoidon ja sitä seuraavan temotsolomidin teho on merkitsevästi parempi, jos kasvaimen MGMT-geenin promoottorialue on metyloitu. Gradus 2-4 glioomissa MGMT-geenin promoottorin metylaatiostatus on ennusteellinen tekijä: korkea metyloitumisaste parantaa potilaan ennustetta. Lisäksi tiedetään, että MGMT-statuksesta on hyötyä, kun erotetaan progressio pseudoprogressiosta: metyloidussa kasvaimessa yleisemmin kyseessä on pseudoprogressio ja kemoterapiaa kannattaa jatkaa.

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
9849 | Ts-MGMTmet Ei