Tulosta

Tutkimus:
Immunofenotyypitys, fetaalihemoglobiini

Luokitus:
Hematologia

Päivitetty:
25.5.2021

6335 • B -HbF-Fc

Johdanto

Fetaalihemoglobiini (HbF) on sikiökaudella pääasiallinen hemoglobiinimuoto. Sen määrä alkaa vähentyä lähellä täysiaikaisuutta ja aikuisella HbF positiivisia soluja on normaalisti vain alle 4.5% punasoluista (ns. F-solut). Sikiön punasolujen HbF-ilmentymä on vahvempi kuin aikuisen F-soluissa. Sikiön punasoluja voi joutua äidin verenkiertoon riskiraskauksissa ja esimerkikisi trauman seurauksena. Virtaussytometrisessä menetelmässä äidin verinäytteen punasolut leimataan HbF-vasta-aineella. Mikäli sikiön punasoluja on joutunut äidin verenkiertoon ne erottuvat korkean HbF ilmentymän vuoksi äidin punasoluista. Menetelmällä sikiön punasolujen osuus pystytään määrittämään tarkasti. Prosenttiosuuden perustella voidaan myös arvioida vuodon määrä käyttämällä ns. Mollisonin kaavaa.

Tiedustelut

Virtaussytometria, puh. 311 76535

Näytteenotosta ja lähettämisestä on sovittava etukäteen virtaussytometrialaboratorion kanssa. Kiireellisissä tapauksissa on otettava yhteys myös laboratoriohematologiin.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Lääkärin lähete joko suoraan ATK-järjestelmään tai paperilähetteenä. Kiinnitettävä huomio riittäviin esitietoihin. Mikäli epäillään raskaudenaikaista RhD-immunisaatiota, on siitä syytä mainita lähetteessä.

Näyteastia

EDTA-putki (K2) 3/5ml

Näyte

EDTA-verta (3 ml)

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte tulee toimittaa laboratorioon huoneenlämmössä mahdollisimman nopeasti samana päivänä. Mikäli näyte lähetetään TAYS:n ulkopuolelta, näyte säilytetään +4 ºC lähetyshetkeen asti ja voidaan lähettää sitten huoneenlämmössä. Mikäli näytettä ei heti pystytä analysoimaan, se säilytetään +4 ºC. Näyte säilyy jääkaapissa kolme vuorokautta.

Perjantaisin tai aattopäivinä näyte tulee olla laboratoriossa aamupäivällä.

Menetelmä

Virtaussytometria. Näytteen punasolut värjätään HbF vasta-aineella fiksoinnin ja permeabilisoinnin jälkeen. Sikiön punasolut erottuvat voimakkaan HbF-ilmentymisen ansiosta aikuisen punasoluista.

Tulos valmiina

Arkipäivisin maanantaista perjantaihin.

Viiteväli

Aikuisella ei käytännössä tulisi löytyä lainkaan sikiön punasoluja (fRBC alle 0.06%). Ns aikuisen F-solujen määrä voi olla lisääntynyt mm. hemoglobinopatioissa, talassemioissa, sirppisoluanemiassa (hydroksiurealääkitys)  tai vakavassa anemiassa.

Tulkinta

Tutkimuksesta vastataan sikiön punasolujen osuus (%) sekä laskennallinen vuodon määrä (packed RBC). F-solujen osuutta ei rutiinisti vastata.