Johdanto
Fetaalihemoglobiini (HbF) on sikiökaudella pääasiallinen hemoglobiinimuoto. Sen määrä alkaa vähentyä lähellä täysiaikaisuutta ja aikuisella HbF positiivisia soluja on normaalisti vain alle 4.5% punasoluista (ns. F-solut). Sikiön punasolujen HbF-ilmentymä on vahvempi kuin aikuisen F-soluissa. Sikiön punasoluja voi joutua äidin verenkiertoon riskiraskauksissa ja esimerkikisi trauman seurauksena. Virtaussytometrisessä menetelmässä äidin verinäytteen punasolut leimataan HbF-vasta-aineella. Mikäli sikiön punasoluja on joutunut äidin verenkiertoon ne erottuvat korkean HbF ilmentymän vuoksi äidin punasoluista. Menetelmällä sikiön punasolujen osuus pystytään määrittämään tarkasti. Prosenttiosuuden perustella voidaan myös arvioida vuodon määrä käyttämällä ns. Mollisonin kaavaa.
Tiedustelut
Virtaussytometria, puh. 311 76535
Näytteenotosta ja lähettämisestä on sovittava etukäteen virtaussytometrialaboratorion kanssa. Kiireellisissä tapauksissa on otettava yhteys myös laboratoriohematologiin.
Lähete/tutkimuksen tilaaminen
Lääkärin lähete joko suoraan ATK-järjestelmään tai paperilähetteenä. Kiinnitettävä huomio riittäviin esitietoihin. Mikäli epäillään raskaudenaikaista RhD-immunisaatiota, on siitä syytä mainita lähetteessä.
Näyteastia
EDTA-putki (K2) 3/5ml
Näyte
EDTA-verta (3 ml)
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte tulee toimittaa laboratorioon huoneenlämmössä mahdollisimman nopeasti samana päivänä. Mikäli näyte lähetetään TAYS:n ulkopuolelta, näyte säilytetään +4 ºC lähetyshetkeen asti ja voidaan lähettää sitten huoneenlämmössä. Mikäli näytettä ei heti pystytä analysoimaan, se säilytetään +4 ºC. Näyte säilyy jääkaapissa kolme vuorokautta.
Perjantaisin tai aattopäivinä näyte tulee olla laboratoriossa aamupäivällä.
Menetelmä
Virtaussytometria. Näytteen punasolut värjätään HbF vasta-aineella fiksoinnin ja permeabilisoinnin jälkeen. Sikiön punasolut erottuvat voimakkaan HbF-ilmentymisen ansiosta aikuisen punasoluista.
Tulos valmiina
Arkipäivisin maanantaista perjantaihin.
Viiteväli
Aikuisella ei käytännössä tulisi löytyä lainkaan sikiön punasoluja (fRBC alle 0.06%). Ns aikuisen F-solujen määrä voi olla lisääntynyt mm. hemoglobinopatioissa, talassemioissa, sirppisoluanemiassa (hydroksiurealääkitys) tai vakavassa anemiassa.
Tulkinta
Tutkimuksesta vastataan sikiön punasolujen osuus (%) sekä laskennallinen vuodon määrä (packed RBC). F-solujen osuutta ei rutiinisti vastata.