Tulosta

Tutkimus:
CLOSTRIDIOIDES DIFFICILE, TOKSIINIGEENI, NUKLEIINIHAPPO

Luokitus:
Mikrobiologia, Molekyylibiologia

Päivitetty:
11.4.2024

6141 • F -CldTNhO

Johdanto

HUOM! Tutkimus ei ole enää erikseen tilattavissa Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä, korvaava tutkimus 10.10.2023 alkaen 23458 F-BaktNhO. Katso erillinen ohje. Tiedustelut tarvittaessa Fimlabin asiakaspalvelusta (ammattilaisnumero 03-311 77800).

Indikaatiot

Antibioottihoitoon liittyvän ripulin/koliitin tai pseudomembranoottisen koliitin kliinisen diagnoosin mikrobiologinen varmentaminen. Tämä tutkimus tulee pyytää vain potilaista, joilla on selvä ripuli (vesiripuli tai löysät ulosteet).

Kiinteitä ulostenäytteitä tai taudista parantuneiden näytteitä ei tutkita.

Näyteastia

Ulostepurkki tai Fecal Swab-putki

Näyte

Pieni määrä ulostetta kierrekorkilliseen ulostepurkkiin tai Fecal Swab (Copan)-putkeen otettuna.

Mikäli käytössä on Fecal Swab-putkia, otetaan näyte kastamalla nukkatikun pää ripuliulosteeseen tai hieman kiinteämmästä ulosteesta pyöräyttämällä maksimissaan 1 cm nukkatikun kärkiosasta ulosteessa. Nukkatikku katkaistaan fecalswab-putkeen merkkiviivan kohdalta. Putki suljetaan huolellisesti.

Jos potilaalla epäillään rajuoireista CD-infektiota (paralyyttinen ileus, toksinen megacolon), ja potilaalta ei tule lainkaan ulostetta, voi näytteen ottaa sivelemällä Fecal Swab-putkeen tarkoitettua nukkatikkua peräsuolen limakalvolla.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan säilyttää ja kuljettaa huoneenlämmössä, mikäli se saadaan toimitettua laboratorioon tutkittavaksi saman päivän aikana. Näyte säilyy analyysikelpoisena 2 vrk:tta jääkaappilämpötilassa, pidempiaikainen säilytys ad 1kk pakastettuna (-20°C).

Menetelmä

PCR-menetelmä. Positiivinen tulos perustuu C. difficile B-toksiinigeenin tunnistukseen.

Tulos valmiina

Tutkimusta tehdään arkipäivisin ma-pe. Tulos valmiina samana tai seuraavana arkipäivänä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Positiivinen tulos tukee vahvasti kliinistä C. difficile -infektiodiagnoosia. Negatiivinen tulos sulkee C. difficilen pois ripulin aiheuttajana.

Virhelähteet

Koska geenimonistustesti on hyvin herkkä, riittää näytteeksi vain pieni määrä ulostetta. Ulosteen ylimäärä aiheutta testissä inhibitiota.