Tulosta

Tutkimus:
CLOSTRIDIUM DIFFICILE, TOKSIINIGEENI, NUKLEIINIHAPPO
näytä tutkimukset

Luokitus:
Mikrobiologia, Molekyylibiologia

Käyttöönottopäivä:
27.5.2021

6141 • F -CldTNhO

6141 • F -CldTNhO

Tiedustelut

Pirkanmaa ja Kanta-Häme:
Ulosteviljelyt, puh. 311 76152
Erikoislääkäri, puh. 311 75358 tai 311 76012

Keski-Suomi:
Mikrobiologian laboratorio, puh. 014 269 5154

Päijät-Häme:
Mikrobiologian laboratorio, puh. 041 731 3778

Indikaatiot

Antibioottihoitoon liittyvän ripulin/koliitin tai pseudomembranoottisen koliitin kliinisen diagnoosin mikrobiologinen varmentaminen. Tämä tutkimus tulee pyytää vain potilaista, joilla on selvä ripuli (vesiripuli tai löysät ulosteet).

Kiinteitä ulostenäytteitä tai taudista parantuneiden näytteitä ei tutkita.

Näyteastia

Ulostepurkki tai fecalswab-putki

Näyte

Pieni määrä ulostetta kierrekorkilliseen ulostepurkkiin tai fecalswab-putkeen otettuna.

Mikäli käytössä on fecalswab-putkia, otetaan näyte kastamalla nukkatikun pää ripuliulosteeseen tai hieman kiinteämmästä ulosteesta pyöräyttämällä maksimissaan 1 cm nukkatikun kärkiosasta ulosteessa. Nukkatikku katkaistaan fecalswab-putkeen merkkiviivan kohdalta. Putki suljetaan huolellisesti.

Jos potilaalla epäillään rajuoireista CD-infektiota (paralyyttinen ileus, toksinen megacolon), ja potilaalta ei tule lainkaan ulostetta, voi näytteen ottaa sivelemällä fecalswab-putkeen tarkoitettua nukkatikkua peräsuolen limakalvolla.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan säilyttää ja kuljettaa huoneenlämmössä, mikäli se saadaan toimitettua laboratorioon tutkittavaksi saman päivän aikana. Pidempi säilytys jääkaappilämpötilassa.

Menetelmä

PCR-menetelmä. Positiivinen tulos perustuu C. difficile B-toksiinigeenin tunnistukseen.

Tulos valmiina

Toksiinigeenin osoitus tehdään arkipäivisin ma-pe. Tulos valmiina samana tai seuraavana arkipäivänä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Positiivinen tulos tukee vahvasti kliinistä C. difficile -infektiodiagnoosia. Negatiivinen tulos sulkee C. difficilen pois ripulin aiheuttajana.

Virhelähteet

Koska geenimonistustesti on hyvin herkkä, riittää näytteeksi vain pieni määrä ulostetta. Ulosteen ylimäärä aiheutta testissä inhibitiota.