Tulosta

Tutkimus:
CLOSTRIDIOIDES DIFFICILE, TOKSIINIGEENI, NUKLEIINIHAPPO
näytä tutkimukset

Luokitus:
Mikrobiologia, Molekyylibiologia

Käyttöönottopäivä:
21.12.2022

6141 • F -CldTNhO

6141 • F -CldTNhO

Indikaatiot

Antibioottihoitoon liittyvän ripulin/koliitin tai pseudomembranoottisen koliitin kliinisen diagnoosin mikrobiologinen varmentaminen. Tämä tutkimus tulee pyytää vain potilaista, joilla on selvä ripuli (vesiripuli tai löysät ulosteet).

Kiinteitä ulostenäytteitä tai taudista parantuneiden näytteitä ei tutkita.

Näyteastia

Ulostepurkki tai Fecal Swab-putki

Näyte

Pieni määrä ulostetta kierrekorkilliseen ulostepurkkiin tai Fecal Swab (Copan)-putkeen otettuna.

Mikäli käytössä on Fecal Swab-putkia, otetaan näyte kastamalla nukkatikun pää ripuliulosteeseen tai hieman kiinteämmästä ulosteesta pyöräyttämällä maksimissaan 1 cm nukkatikun kärkiosasta ulosteessa. Nukkatikku katkaistaan fecalswab-putkeen merkkiviivan kohdalta. Putki suljetaan huolellisesti.

Jos potilaalla epäillään rajuoireista CD-infektiota (paralyyttinen ileus, toksinen megacolon), ja potilaalta ei tule lainkaan ulostetta, voi näytteen ottaa sivelemällä Fecal Swab-putkeen tarkoitettua nukkatikkua peräsuolen limakalvolla.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan säilyttää ja kuljettaa huoneenlämmössä, mikäli se saadaan toimitettua laboratorioon tutkittavaksi saman päivän aikana. Näyte säilyy analyysikelpoisena 2 vrk:tta jääkaappilämpötilassa, pidempiaikainen säilytys ad 1kk pakastettuna (-20°C).

Menetelmä

PCR-menetelmä. Positiivinen tulos perustuu C. difficile B-toksiinigeenin tunnistukseen.

Tulos valmiina

Tutkimusta tehdään arkipäivisin ma-pe. Tulos valmiina samana tai seuraavana arkipäivänä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Positiivinen tulos tukee vahvasti kliinistä C. difficile -infektiodiagnoosia. Negatiivinen tulos sulkee C. difficilen pois ripulin aiheuttajana.

Virhelähteet

Koska geenimonistustesti on hyvin herkkä, riittää näytteeksi vain pieni määrä ulostetta. Ulosteen ylimäärä aiheutta testissä inhibitiota. 

Tutkimuslyhenne Toimipisteet akkreditoinnin pätevyysalueella Akkreditoitu
6141 | F -CldTNhO Keski-Suomen keskuslaboratorio, Jyväskylä
Pirkanmaan keskuslaboratorio, Tampere FM4
Päijät-Hämeen keskuslaboratorio, Lahti
Kyllä
6141 | F -CldTNhO Ei