Johdanto
Potilaan ensimmäisen näytteen tutkimusten yhteydessä tutkitaan mahdollisten sukulaisluovuttajaehdokkaiden näytteet. Kun kantasolusiirto hoitomuotona on aktiivisessa harkinnassa, potilaan kudostyyppi tutkitaan tarkennetusti toisesta kudostyypitysnäytteestä riippumatta siitä, onko harkinnassa kantasolusiirto HLA-identtiseltä sisarukselta, HLA-epäsopivalta (haploidenttiseltä) sukulaiselta tai rekisteriluovuttajalta. Jos tutkimus tehdään siksi, että harkinnassa on haploidenttinen kantasolusiirto, pyydetään tästä mainitsemaan lähetteessä, koska se vaikuttaa kudossopeutuvuuden arviointiin. Tutkimuksista on koottu valmiit tutkimuspaketit, joiden tarkoituksena on helpottaa ja selventää tutkimuspyyntöjä. Järjestelyllä haluamme varmistaa, että potilaista ja luovuttajaehdokkaista tehdään siirtoyksiköiden kanssa sovitut tutkimukset ennen lopullista siirtopäätöstä. Tutkimuspaketit sisältävät laboratoriotutkimusten lisäksi tarvittavat konsultaatiot sekä tiedonsiirrot siirtoyksikön kanssa. Rekisterisiirtotoiminta vaatii, että tutkimukset ovat European Federation for Immunogenetics:n (EFI) akkreditoimia.
Tiedustelut
Asiakaspalvelu ja neuvonta p.03 311 77800
Indikaatiot
Kantasolujensiirtoa odottava potilas.
Tutkimuksen tilaaminen
Kantasolusiirtotoiminnassa laadukas preanalytiikka on yhtä tärkeää kuin verensiirroissa. Yksilön tunnistamisen varmistamiseksi sekä näytesekaannusriskin poistamiseksi siirtokeskukset edellyttävät kantasolusiirtoon liittyvissä tutkimuksissa, että HLA1- ja HLA2-näytteet otetaan eri näytteenottokerroilla, kohtalokkaiden erehdysten välttämiseksi. HLA1- ja HLA2-näytteet tulisi siten ensisijaisesti ottaa eri päivinä.
Lähete
Vastaa pyyntöä tehdessä seuraaviin esitietokysymyksiin:
- Yhteyshenkilö:
- Yhteyshenkilön puhelinnumero:
- Diagnoosi:
- Veriryhmätiedot, ABO:
- Veriryhmätiedot, RhD:
- Kysymyksen asettelu:
Erillinen paperilähete tarvitaan vain mikäli sähköinen pyyntö ei onnistu.
Potilaan esivalmistelu
Kiireellisestä näytteestä hoitoyksikön tulee ehdottomasti ilmoittaa etukäteen Veripalveluun 24/7-kudossopeutuvuuspäivystäjälle, p. 029 300 1796. Laboratorio varmistaa hoitoyksiköltä, että ilmoitus on tehty.
Näyteastia
Geelitön eerumiputki 10/9 ml x 1
EDTA-putki (K2) 7/6 ml x 3
Lapset:
Geelitön seerumiputki 5/4 ml x 1
EDTA-putki (K2) 7/6 ml x 2
Näyte
Jos HLA1 ja HLA2 -näytteiden ottaminen eri näytteenottokerroilla ei jostain syystä ole mahdollista, näytteenotossa noudatetaan samoja periaatteita kuin verensiirtoa edeltävissä veriryhmä- ja sopivuustutkimusnäytteissä: HLA1- ja HLA2-näytteet otetaan toisistaan riippumatta, eri henkilöiden toimesta, eikä toista näytettä ottava henkilö ole paikalla ensimmäistä näytettä otettaessa. Näytteenottoaika ja näytteenottaja merkitään näyteputkessa olevaan tarraan.
9 ml verta geelittömään seerumiputkeen
18 ml EDTA-verta
Lapset:
4 ml verta geelittömään seerumiputkeen
12 ml EDTA-verta
Ehdoton miniminäytteenottomäärä erityisissä näytteenottoon liittyvissä ongelmatilanteissa 2 ml verta geelittömään seerumiputkeen tai 0,5 ml seerumia ja 6 ml EDTA-verta
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näytteet säilytetään ja lähetetään huoneenlämmössä.
Menetelmä
HLA-geenien määritys NGS (next generation sequencing)-menetelmällä.
Tulos valmiina
2‐3 viikon kuluessa
Lisätiedot
keripalvelu Kudossopeutuvuustutkimukset p. 029 300 1796
Huomautus
Tulos raportoidaan tarvittaessa potilaan kotisairaalan lisäksi siirtoyksikköön. Tutkimuksen tilaaja vastaa siitä, että tutkittavalta on saatu lupa tulosten siirtoon.