Tulosta

Tutkimus:
SEKSIVÄLITTEISET MIKROBIT, NUKLEIINIHAPPO
näytä tutkimukset

Luokitus:
Molekyylibiologia

Käyttöönottopäivä:
6.12.2021

20957 • -STINhO

20957 • -STINhO

Johdanto

Menetelmä tunnistaa seuraavien 7 mikrobin nukleiinihappoa: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urelyticum, Ureaplasma parvum ja Trichomonas vaginalis.

Tiedustelut

Molekyylibiologia, puh. (03) 311 76151

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium ja Trichomonas vaginalis -infektioiden diagnostiikka. Opportunististen taudinaiheuttajien selvittely.

Huom! Chlamydia trachomatis ja Neisseria gonorrhoeae -seulontaan suositellaan ensisijaisesti tutkimuksia U-CtNgNhO (4816) tai -CtNgNhO  (1738).

Näyte

Naisten serviiteissä cervix-näyte on ensisijainen, koska sen herkkyys on virtsanäytettä parempi.

Virtsanäyte:
Ennen näytteen ottamista potilaan tulisi olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia. Alapesua ei tule suorittaa ennen näytteenottoa.
Näytteeksi otetaan n. 50 ml alkuvirtsaa puhtaaseen muoviastiaan. Alkuvirtsasta lähetetään n. 5-8 ml hyvin suljetussa 10 ml:n kierrekorkillisessa muoviputkessa laboratorioon.

Cervixnäyte:
Näytteenottovälineet: Copan ESwab Collection Kit (nukkatikku + näytteekuljetusputki).
Puhdista cervix limasta ennen näytteenottoa toisella pumpulipuikolla (ei pakkauksessa). Ota näyte endocervixistä nukkatikulla kiertämällä tikkua n. 5 sekunnin ajan cervix-kanavassa. Aseta tikku ESwab näytteenkuljetusputkeen huolellisesti varoen kontaminaatioita ja roiskeita. Tikku katkaistaan putkeen ja jätetään sinne. Merkitse putki huolella ja lähetä laboratorioon. 

Silmän sidekalvon klamydia- tai tippuri-infektiota epäiltäessä suositellaan käyttämään tätä tutkimusta -CtNgNho tutkimuksen sijaan. Näyte otetaan käyttämällä Copan ESwab Collection Kit (nukkatikku + näytteekuljetusputki) pakkausta siten, että nukkatikkua hangataan kevyesti muutaman sekunnin ajan sidekalvon pinnalla. Sen jälkeen tikku asetetaan ESwab näytteenkuljetusputkeen huolellisesti varoen kontaminaatioita ja roiskeita. Tikku katkaistaan putkeen ja jätetään sinne. Merkitse putki huolella ja lähetä laboratorioon. Huom. menetelmää ei ole virallisesti validoitu silmän sidekalvonäytteille.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan toimittaa saman päivän aikana huoneenlämmössä laboratorioon. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys jääkaappilämpötilassa, jossa näyte säilyy n. 3 vrk.

Menetelmä

Multiplex-polymeraasiketjureaktio (multiplex-PCR).

Tulos valmiina

1-3 arkipäivää näytteen saapumisesta laboratorioon.

Viiteväli

Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium ja Trichomonas vaginalis: normaalisti negatiivinen.

Tulkinta

Mikrobien, joiden asema taudinaiheuttajina on kiistatta osoitettu (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium Trichomonas vaginalis) kohdalla positiivista löydöstä voi pitää osoituksena infektiosta. Muiden mikrobien kohdalla kliinistä merkitystä arvioitaessa löydös on suhteutettava kliiniseen kokonaistilanteeseen. Ureaplasmat ovat varsin yleisiä löydöksiä ja katsotaan kuuluvaksi urogenitaalielinten normaaliflooraan, mutta niillä voi olla osuutta esimerkiksi raskauskomplikaatioissa.