Tulosta

Tutkimus:
TESTOSTERONI, VAPAA, LASKETTU

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
22.4.2021

6451 • S -TestoVL

Sisältää osatutkimukset S -Testo ja S -SHBG

Johdanto

Testosteronin tuotantoa säätelee aivolisäkkeen luteinisoiva hormoni (LH). Testosteronipitoisuuteen veressä vaikuttavat lisäksi erityksen vuorokausivaihtelu ja hormonin sitoutuminen sukupuolihormoneja sitovaan globuliiniin (SHBG). Kudostasolla proteiineihin sitoutumaton osuus on biologisesti aktiivinen, joten vapaan testosteronin laskennallisella määrityksellä saadaan parhaiten kuva vaikuttavan hormonin määrästä ja samalla voidaan arvioida SHBG:n sitomiskapasiteettia.

Indikaatiot

Naisilla vapaan testosteronin määritystä käytetään hyperandrogenismin, hirsutismin, virilismin, amenorrean, oligomenorrean, hiusten lähdön ja infertiliteetin selvittelyissä.
 
Miehillä vapaan testosteroni määritystä käytetään hypogonadismin tai andropaussin epäilyissä sekä gynekomastian, impotenssin tai spermatogeneesihäiriön selvittelyissä.
 
Menetelmä sopii myös lasten näytteiden tutkimiseen, mutta tulkintaa rajoittaa ikä- ja sukupuolikohtaisten viitearvojen puuttuminen.

Huom. Tutkimuksia 2735 S -Testo ja 2737 S -SHBG ei tule pyytää samanaikaisesti tutkimuksen 6451 S -TestoVL kanssa. SHBG sekä massaspektrometrinen kokonaistestosteronipitoisuus määritetään ja vastataan automaattisesti vapaan testosteronin lasketun osuuden yhteydessä.

Potilaan esivalmistelu

Naisilla suositeltu näytteenottoajankohta on perustasoa mitattaessa kuukautiskierron 5. – 8. vrk.

Testosteroni on luotettavinta määrittää aamupäivällä klo 7 – 10 otetusta näytteestä, sillä testosteronipitoisuus on illalla noin 30 % matalampi kuin aamulla. Viitearvot on laadittu aamunäytteiden perusteella.

Huom. Testosteronikorvaushoidon yhteydessä näyte on hyvä ottaa ennen testosteronigeelin laittamista iholle, jotta vältetään näytteen kontaminaatio, mikä voi aiheuttaa virheellisen korkean tuloksen.

Näyteastia

Seerumiputki 7/6 ml (ei geeliä)

Näyte

2 ml (vähintään 1 ml) seerumia.

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte lähetetään huoneenlämmössä, jos se saadaan perille 1 vrk:n kuluessa. Näyte säilyy jääkaapissa enintään 2 vrk. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

S -Testo: massaspektrometrinen
S -SHBG: immunokemiluminometrinen (CMIA)

Vapaan testosteronin %-osuus kokonaistestosteronista lasketaan SHBG:n avulla käyttäen logaritmista kaavaa.

Tulos valmiina

Kahden viikon kuluessa.

Viiteväli

Vapaan testosteronin laskettu osuus kokonaistestosteronista (S -TestoVL)

naiset      5 – 23 pmol/l
miehet 230 – 575 pmol/l

Kokonaistestosteronipitoisuus (S -Testo)

naiset  0.4 – 2.0 nmol/l
miehet 10 – 38 nmol/l
tytöt, ennen puberteettia 0.1 – 0.4 nmol/l
tytöt, puberteettivaihe 2-3      0.2 – 1.1 nmol/l
pojat, ennen puberteettia 0.1 – 1.1 nmol/l
pojat, puberteettivaihe 2-3 2.0 – 13   nmol/l

Sukupuolihormoneja sitova globuliini (S -SHBG)

naiset      20 – 155 nmol/l
miehet 14 -71 nmol/l

Tulkinta

Naisilla kohonnut vapaa testosteroni viittaa hyperadrogenismiin, joka useimmiten on munasarjaperäinen. Matala arvo viittaa alentuneeseen munasarjatoimintaan tai menopaussiin.

Miesten korkea arvo johtuu yleisimmin testosteronigeelin aiheuttamasta näytekontaminaatiosta tai eksogeenisen testosteronin liikakäytöstä. SHBG-pitoisuus kohoaa miehillä iän myötä, minkä vuoksi kokonaistestosteroni ei aina paljasta alkavaa hypogonadismia. Matala vapaan testosteronin laskettu osuus viittaa hypogonadismiin.