Tulosta

Tutkimus:
DENGUE- JA ZIKAVIRUS, PAKETTITUTKIMUS, SEERUMISTA

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Päivitetty:
12.11.2020

21554 • S -DeZAgAb

osatutkimukset: S -DengAbG, S -DengAbM, S -DengAg, S -ZikaAbM

Tiedustelut

Asiakaspalvelu ja neuvonta, p. 03 311 77800

Indikaatiot

Matkailijoiden dengue- ja zikavirus-infektioiden osoittaminen. Ryhmätutkimus, joka sisältää sekä akuutin infektion toteamisen että erotusdiagnostiikan kannalta välttämättömän tutkimuskokonaisuuden.

Lähete/tutkimuksen tilaaminen

Pyynnön yhteydessä on tärkeää ilmoittaa sairastumispäivä, matkustus- ja rokotusanamneesi (onko saanut JE-, keltakuume- tai TBE-rokotuksen), sekä tieto mahdollisesta raskaudesta.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4 ml

Näyte

1 – 2 ml seerumia

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Säilytys jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä.

Menetelmä

Immunokromatografia. Immunofluoresenssi. Entsyymi-immunomenetelmä (EIA).

Denguevirus-NS1-antigeeni tutkitaan immunokromatografia-menetelmällä.
Flavivirus-IgG-luokan vasta-aineet tutkitaan immunofluoresenssimenetelmällä, jossa antigeenina denguevirus 3.
Dengue- ja zikavirus-IgM-luokan vasta-aineet tutkitaan EIA-tekniikalla.

Tulos valmiina

Analysointi tarpeen mukaan

Tulkinta

Nelinkertainen IgG-titterin nousu I- ja II-näytteen välillä on merkki tuoreesta flavivirusinfektiosta. Samoin positiivinen IgM-vasta-ainelöydös yhdessä IgG-positiivisuuden kanssa. Korkea IgG-titteri on vahvasti viitteellinen löydös. Zikavirus-IgM-testi on spesifi zikavirukselle.

Denguevirus-infektiossa vasta-aineita on todettavissa viimeistään n.viikon kuluttua sairastumisesta. Positiivinen NS1-antigeenitulos on akuutille denguekuumeelle viitteellinen. Dengueviruksia on neljää tyyppiä (DENV 1-4) ja sekundaariseen, toisen denguevirustyypin aiheuttamaan infektioon voi liittyä vakavampia verenvuoto- ja shokkioireita. Sekundaari-infektioissa IgM-vaste voi jäädä heikoksi, IgG-vasta-ainetason ollessa korkea mahdollisesti jo I-näytteessä.

Akuutille zikavirus-infektiolle diagnostinen serologinen löydös on IgG-positiivisuus dengue-IFA:lla yhdistettynä IgM-positiivisuuteen zikavirus-IgM-EIA:lla. Alkuvaiheen infektioissa seerumi- ja tai virtsanäytteestä tehtävä zikavirus-nukleiinihappo-osoitustesti (-ZikaNhO 21552) saattaa olla positiivinen jo ennen vasta-aineiden ilmaantumista. Nukleiinihappo-osoitus on positiivinen seeruminäytteestä yleisimmin muutaman vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, virtsanäytteestä hieman pidempään. Vasta-aineet ilmaantuvat yleensä viimeistään toisella sairausviikolla.