Tulosta

Tutkimus:
HYDROKSI-INDOLYYLIASETAATTI (5-), SEERUMISTA

Luokitus:
Alihankittavat, Kemia

Käyttöönottopäivä:
1.6.2016

6262 • S -5HIAA

Johdanto

Hydroksi-indolyyliasetaatti (5-) (5HIAA) on serotoniinin (5- HT) pääasiallinen aineenvaihduntatuote, joten sen määrä kuvastaa serotoniinivaikutusta elimistössä. Serotoniinia on runsaasti suoliston ja keuhkoputkien seinämien kromaffiinisoluissa sekä trombosyyteissä.

Indikaatiot

Neuroendokriinisten kasvainten diagnostiikka ja seuranta. Karsinoidioireyhtymän diagnostiikka.

Potilaan esivalmistelu

Potilas ei saa nauttia serotoniinia tai sen esiasteita sisältäviä ravintoaineita vähintään yksi (1) vuorokausi ennen näytteenottoa. Tänä aikana ei saa syödä avokadoa, banaania, luumua, kiiviä, ananasta, greippiä, meloneita, taatelia, munakoisoa, tomaattia, tomaattivalmisteita, homejuustoa tai pähkinöitä.

Näyteastia

Seerumiputki 5/4 ml, ei geeliä

Näyte

1 ml seerumia

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Näyte voidaan säilyttää ja lähettää huoneenlämmössä, mikäli se on perillä analysoivassa laboratoriossa 2 vuorokauden kuluessa. Muutoin kylmäsäilytys ja lähetys huoneenlämmössä. Näyte säilyy jääkaapissa 7 vrk näytteenotosta. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä

Nestekromatografia-tandemmassaspektrometria (LC-MS/MS), spesifinen.

Tulos valmiina

Noin kahden viikon kuluessa.

Viiteväli

alle 123 nmol/l

Tulkinta

Seerumin 5HIAA– pitoisuus ja sen eritys virtsaan on kohonnut serotoniinia erittävien kasvainten (neuroendokriiniset tuumorit) yhteydessä, erityisesti potilailla joilla tavataan karsinoidioireyhtymää (kasvain, punoitus- ja hikoilukohtaukset, sydänoireet ja maksan suurentuminen).