Johdanto
Korkeat kokonaiskolesteroli-, LDL-kolesteroli- ja triglyseridipitoisuudet sekä matala HDL-kolesterolipitoisuus lisäävät sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Vaaran arvioinnissa on otettava huomioon myös muita tekijöitä, kuten potilaan ikä, sukupuoli, lähisukulaisten taudit, tupakointi, verenpaine, glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt (erit. diabetes), liikapaino, liikunta ja psyykkinen terveys. Valtimonkovettumataudin eli ateroskleroosin tavallisimpia ilmenemismuotoja ovat sepelvaltimo- ja aivovaltimotauti sekä alaraajojen tukkiva valtimotauti, joiden kehittymistä ja päätetapahtumia pyritään estämään primaari- ja sekundaariprevention keinoin.
Indikaatiot
Hyperlipidemioiden diagnostiikka ja hoidon seuranta.
Potilaan esivalmistelu
fP-Lipidit otetaan 10 – 14 tunnin paaston jälkeen ja P -Lipidit ilman paastoa.
Näyteastia
Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml
Näyte
1 ml (vähintään 0.5 ml) plasmaa.
Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely
Näyte säilyy viikon jääkaappilämpötilassa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Entsymaattinen
Tulos valmiina
Arkipäivisin samana päivänä.
Viiteväli
Tavoitetasot (Dyslipidemiat: Käypä hoito -suositus, 2021):
fP-Kol / P -Kol | alle 5.0 mmol/l |
fP-Kol-HDL / P -Kol-HDL | naisilla yli 1.2 mmol/l ja miehillä yli 1.0 mmol/l |
fP-Kol-LDL / P -Kol-LDL | pienen riskin potilailla on alle 3.0 mmol/l, kohtalaisen riskin potilailla alle 2.6 mmol/l, suuren riskin potilailla alle 1.8 mmol/l ja erityisen suuren riskin potilailla alle 1.4 mmol/l |
fP-Trigly | alle 1.7 mmol/l |
P -Trigly | alle 2.0 mmol/l |
Ateriointi nostaa triglyseridipitoisuutta noin 0.3 mmol/l, kun P -Trigly on alle 5 mmol/l. Jos pitoisuus on suurempi kuin 4.5 mmol/l, suositellaan paastoarvon määrittämistä.
Tulkinta
Käypä hoito -suositus Dyslipidemiat.
Dyslipidemialla tarkoitetaan tilaa, jossa todetaan suurentunut veren LDL-kolesterolipitoisuus (yli 3.0 mmol/l), koholla oleva triglyseridipitoisuus (yli 1.7 mmol/l), pieni HDL-kolesterolipitoisuus (miehillä alle 1,0 mmol/l, naisilla alle 1,2 mmol/l) tai näiden yhdistelmä. Yksittäistä kolesterolimittausta tarkempi sepelvaltimotaudin vaaraa ennustava mittari on kokonaiskolesterolin suhde HDL-kolesteroliin, jonka tulisi olla korkeintaan 4. Tarkastelussa käytetään myös LDL-kolesterolin ja HDL-kolesterolin välistä suhdetta sekä non-HDL -kolesterolipitoisuutta (= kokonaiskolesteroli – HDL). Lisäksi samanaikaisesti koholla oleva triglyseridipitoisuus ja kohtalaisesti koholla oleva (5 – 6.5 mmol/l) kokonaiskolesterolipitoisuus aiheuttavat yhdessä huomattavasti lisääntyneen sepelvaltimotaudin vaaran verrattuna tilaan, jossa ainoastaan kokonaiskolesteroli on koholla.
Tarkemmat tiedot tulkinnasta ovat kunkin osatutkimuksen omalla ohjekirjasivulla.
Virhelähteet
Metamitsoli (kauppanimi Litalgin®), N-asetyylikysteiini (NAC) ja parasetamolin metaboliatuote N-asetyyli-p-bentsokinoni-imiini (NAPQI) voivat suurina pitoisuuksina häiritä määritysmenetelmää ja aiheuttaa virheellisen matalia tuloksia.