Tulosta

Tutkimus:
HYDROKSIBUTYRAATTI, KOKOVERI

Luokitus:
Kemia

Käyttöönottopäivä:
8.10.2019

6400 • B -OHButyr

Johdanto

Ketoosissa syntyvistä hapoista ß-hydroksibutyraatti (ß-hydroksivoihappo) on kvantitatiivisesti tärkein, jonka pitoisuusmääritystä käytetään diabeettisen ketoasidoosin hoidon alussa sekä eri rasvahappoaineenvaihdunnan geneettisten sairauksien diagnostiikassa ja seurannassa.

Tiedustelut

Hämeenlinnan keskuslaboratorio, p. 03 629 2278

Indikaatiot

Ketoosin ja aineenvaihduntasairauksien selvittely.

Potilaan esivalmistelu

Laboratorio ottaa näytteen.

Näyteastia

Verikaasukapillaari tai mikroputki (EDTA/Li-hepariini)

Näyte

Kapillaarikokoveri

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Kapillaarinäyte säilytetään ja lähetetään kylmässä. Määritys tulee tehdä viimeistään tunnin sisällä näytteenotosta.

Menetelmä

Pikamittarilla analysoitava tutkimus.

Tulos valmiina

Päivystystutkimus

Viiteväli

Terveillä ruokailun jälkeen ja 2 – 6 tunnin paastossa alle 0.5 mmol/l, yön yli paastossa (8 – 12 h) usein yli 0.5 mmol/l.

Pitkässä paastokokeessa (20 – 24 h) normaalisti 1.0 – 5.0 mmol/l.

Tulkinta

Diabeettisessa ketoasidoosissa pitoisuudet ovat jopa yli 5 mmol/l. Rasvahappoaineenvaihdunnan geneettistä häiriötä epäiltäessä tulosta on tulkittava suhteessa vapaiden rasvahappojen ja glukoosin sekä mahdollisesti insuliinin pitoisuuksiin. Pitkässä paastossa ja hypoglykemiassa OHButyr/FFA -suhde on normaalisti yli 1.