Nestetasapainotutkimukset soveltuvat erilaisten tulehdustautien diagnosointiin. Tutustu nyt tarkemmin osatutkimuksiin ja lue, mihin kalium ja natrium arvot viittaavat.

Tutkimuksen nimi ja lyhenne: KALIUM P -K

Kalium on natriumin ohella tärkeä veren suola. Tietyt nesteenpoistolääkkeet, oksennustaudit ja ripuli saattavat vaikuttaa kaliumtason laskemiseen. Liian suuri kalium arvo voi liittyä munuaisten vajaatoimintaan. On myös tiedossa, että tietyt nesteenpoistolääkkeet aiheuttavat kalium arvon kohoamista. Kalium viitearvot ovat tutkimuksessa 3.3 – 4.8 mmol/l.

Tutkimuksen nimi ja lyhenne: NATRIUM P -Na

Natrium on tärkeimpiä elimistön nesteiden suoloja. Sopiva veren ja muiden nesteiden natriumpitoisuus on välttämätön aineenvaihdunnan toiminnalle. Natrium arvo voi muuttua myös joidenkin sairauksien tai lääkkeiden vaikutuksesta. Pitkään jatkunut oksentelu ja ripuli voivat myös aiheuttaa natriumin menetystä. Natrium viitearvot ovat tutkimuksessa 137 – 144 mmol/l.

Tutkimustulokset

 • Viitearvot
  P -K KALIUM

  3.3 – 4.8 mmol/l

  P -Na NATRIUM

  137 – 144 mmol/l

Tutkimuksesta

 • Yleistä

  Tutkimus tehdään verinäytteestä. Nestetasapainotutkimukset eivät vaadi paastoa tai aamunäytteenottoa.

 • Kuka tulkitsee tutkimustulokseni?

  Huomaathan, että tulosten tulkinnasta vastaa aina hoitava lääkäri. Käännythän siis lääkärisi puoleen, mikäli sinulla on tutkimustuloksiin liittyviä kysymyksiä.