Tulosta

Tutkimus:
SCHISTOSOMA (KVAL), virtsasta

Luokitus:
Alihankittavat, Mikrobiologia

Käyttöönottopäivä:
14.3.2018

1936 • U -Schi-O

Johdanto

Skistosomiaasin aiheuttajia ovat Schistosoma-imumadot. Näistä Schistosoma haematobium on bilhartsioosin aiheuttaja. Sen madot ovat virtsarakkoa ympäröivissä laskimoissa, ja sen munat erittyvät virtsaan.

Schistosoma mansoni ja S. japonicum -lajeilla munat erittyvät ulosteeseen. Infektio saadaan madon cercariavaiheen tunkeutuessa ihon läpi kahlattaessa tai uitaessa makeassa vedessä endeemisellä alueella (S. haematobium: Afrikka ja Lähi-itä; S. mansoni: Afrikka, Lähi-itä, Keski- ja Etelä-Amerikka; S. japonicum: Itä- ja Kaakkois-Aasia). Tutkimusta käytetään S. haematobium -infektiota epäiltäessä.

Indikaatiot

Schistosoma-infektion epäily.

Potilaan esivalmistelu

Ruumiillinen rasitus, esim. rappusissa juokseminen tai kyykistyminen parikymmentä kertaa kiihdyttää munien erittymistä virtsaan.

Potilaan tulisi olla virtsaamatta vähintään 4 tuntia ennen näytteenottoa.

Näyteastia

Tehdaspuhdas virtsankeräysastia

Näyte

Näytteenä käytetään päivävirtsanäytettä (klo 10:00-14:00 aikaan otettu), joka on ollut rakossa vähintään neljä tuntia. Näytteen ei tarvitse olla puhtaasti laskettua virtsaa.

Näytteeksi otetaan 100 -200 ml loppuvirtsaa (etenkin viimeiset virtsapisarat, joissa munien tiheys on suurin).

Näytteen säilytys, kuljetus ja esikäsittely

Virtsamäärä jaetaan kahteen tai useampaan esim. 50 ml:n Falcon-putkeen. Putket sentrifugoidaan (10 min, 700 x g, huoneenlämmössä). Sentrifugoinnin jälkeen kaadetaan varovasti päällimmäinen virtsa putkista pois ja jätetään pohjalla olevaa virtsaa ja sakkaa n. 10 ml verran. Putkiin lisätään 10% formaliinia suhteessa 1:1 (esim. 10 ml virtsaa + 10 ml formaliinia).
Käsitelty näyte säilytetään jääkaapissa ja voidaan lähettää huoneenlämpöisenä alihankintalaboratorioon. Näyte ei saa jäätyä.

Alueen toimipisteistä (Pirkanmaa) koko näytteen voi lähettää Tampereen keskuslaboratorion Logistiikkapalveluun sentrifugoitavaksi. 

Menetelmä

Mikroskopointi konsentroidusta näytteestä.

Tulos valmiina

3 työpäivän kuluessa

Viiteväli

Negatiivinen

Tulkinta

Löydöksistä annetaan lausunto. Munia löytyy virtsasta vasta n. 3 kk:n kuluttua altistuksesta.