Omamittauspalvelu ja -sovellus tukevat ammattilaista diabeteksen hoidossa
Fimlabin Diabetes Omamittauspalvelu on diabeteksen hoidon tiedonhallintapalvelukokonaisuus, jota Fimlab tuottaa asiakasorganisaatioilleen. Palvelun myötä diabeteksen hoitoa tukevien laitteiden tuottamia omamittaustietoja on huomattavasti helpompaa hyödyntää potilaan hoidossa. Palvelun piirissä ovat Fimlabin asiakasorganisaatiot Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Keski-Suomessa.
Omamittauspalvelussa Fimlab vastaa diabeteksen hoitoa tukevien laitteiden, tarvikkeiden ja pilvipalveluiden kilpailutuksesta ja sopimushallinnasta sekä kehittää yhteistyössä logistiikkatoimijoiden kanssa tarvikkeiden tilauskäytäntöjä yhtenäisemmiksi. Fimlab huolehtii myös pilvipalveluihin liittyvien tietosuojasopimusten koordinoinnista. Omamittauspalvelun keskiössä on asiakasorganisaatioiden käyttöön kehitetty Omamittaussovellus.
– Palvelun rakentaminen sekä Omamittaussovelluksen kehittäminen on ollut valtaisa ponnistus. Omamittaussovelluksesta on pyritty tekemään mahdollisimman helppokäyttöinen ja käyttäjäystävällinen. Kehitämme tätä palvelukokonaisuutta jatkuvasti, jotta sovellus palvelisi käytännön tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla, palvelujohtaja Anu Mustila sanoo.
Omamittaussovellus palvelee hyvinvointialueen laajuisesti potilastietojärjestelmästä riippumatta
Jokaisella terveydenhuollon toimintayksiköllä on velvollisuus ylläpitää laiterekisteriä potilaille luovuttamistaan lääkinnällisistä laitteista. WebFimlab-alustalla toimivaan Omamittaussovellukseen laitteiden rekisteröinti käy ketterästi. Kattavan ja yhtenäisen laiterekisterin myötä laitteiden hallinta ja jäljitys on jatkossa helppoa.
– Laadukkaan hoidon toteuttamiseksi ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi on tärkeää, että potilaita hoitavilla ammattilaisilla on tarkkaan tiedossa, mitä laitteita potilailla on käytössä, toteaa palvelukoordinaattori Kaisa Lehtonen.
Omamittauslaitteille ei ole aiemmin ollut laajasti tarjolla helppokäyttöistä laiterekisteriä. Omamittaussovelluksen käyttöönoton myötä laitteiden rekisteröinti on helpottunut.
– Laitteita onkin jo hyvin saatu rekisteriin. Omamittaussovellusta on hyödynnetty jo kahdessa laitteisiin liittyvässä takaisinvetotilanteessa. Viallisia laitteita käyttävät potilaat pystyttiin Omamittaussovelluksen avulla jäljittämään hyvin nopeasti, Lehtonen kertoo.
Ajantasainen tieto potilaan käytössä olevista laitteista on jatkossa Omamittaussovelluksessa kaikkien potilasta hoitavien ammattilaisten saatavilla – myös koko hyvinvointialueen laajuisesti potilastietojärjestelmästä riippumatta. Kattava tieto yksikön hankkimista ja potilailleen luovuttamista laitteista helpottaa myös eri hoitomuotojen kustannusten ja vaikuttavuuden arviointia.
Omamittaustiedot diabetesta hoitavien ammattilaisten saataville
Diabeteslaitteet ovat kehittyneet viime vuosina paljon. Kaikki valmistajat tarjoavat laitteiden käyttäjille laitekohtaisen pilvipalvelun omamittausdatan seurantaa varten. Potilaan itse mittaama tieto on tärkeä osa hoitoa ja sen optimointia. Jotta tämä tieto olisi mahdollisimman ketterästi myös hoitajien ja lääkäreiden saatavilla, on Fimlab kehittämässä yhdessä laitetoimittajien kanssa integraatioita laitekohtaisista pilvipalveluista Omamittaussovellukseen.
– Omamittaussovellus toimii ensisijaisesti laiterekisterinä, mutta sen kautta on mahdollista päästä kirjautumaan myös laitekohtaisiin pilvipalveluihin. Sovelluksen kautta voidaan siirtyä logistiikkatoimijoiden järjestelmiin tilaamaan laitteita sekä tarkastelemaan jatkossa myös potilaan omamittausdataa, tietohallinnon projektipäällikkö Markku Lipponen kuvailee.
Omamittaussovelluksen tavoitteena on koota omamittaustiedot laitekohtaisista pilvipalveluista mahdollisimman pitkälle Fimlabin Omamittaussovellukseen ammattilaisia varten. Tämän myötä ammattilaiset voivat katsoa potilaan omamittaustiedot Omamittaussovelluksesta yhtenäisellä tavalla riippumatta siitä, mitä laitemallia potilas käyttää. Diabeteksen omamittaustiedot voidaan tuoda jatkossa yhteen osaksi muita potilaan laboratoriotuloksia. Tällä tavoin saadaan kattava kokonaiskuva potilaan tilasta hoidon tueksi ja mahdollistetaan omamittaustietojen näkyvyys kaikille potilasta hoitaville ammattilaisille myös päivystyskäynneillä.
– Fimlab ei siis ainoastaan välitä diabeteksen seurannan ja hoidon laitteita ja tarvikkeita asiakkailleen, vaan kyseessä on diabeteksen hoitoa tukeva tiedonhallintapalvelukokonaisuus, summaa Lipponen.
– Omamittaussovellus on kehitetty helpottamaan terveydenhuollon ammattilaisia lukuisten pilvipalveluiden käytössä. Potilaat käyttävät jatkossakin laitetoimittajien omia pilvipalveluja, Lehtonen lisää.
Diabetes Omamittauspalveluun kuuluvat laitteet, kattavat koulutusmateriaalit ja ajankohtaiset tiedotteet löytyvät verkkosivuiltamme Diabetes Omamittauspalvelu -sivustoilta: ammattilaispalvelut ja kuluttajapalvelut.
Tätä on Diabeteksen Omamittauspalvelu
- Diabeteksen hoitoa tukevien laitteiden ja tarvikkeiden kilpailutus sekä sopimushallinta toimittajien kanssa.
- Tietosuojasopimusten koordinointi.
- Omamittaussovellus asiakasorganisaatioiden käyttöön.
- Palvelukoordinaattori asiakasorganisaatioiden kanssa käytävään yhteydenpitoon.
- Tuki ja koulutus Omamittaussovelluksen käyttöön ja pilvipalveluiden käyttöönottoon.