Suolistosyövän seulonta etenee Fimlabissa odotetusti
Fimlabin toteuttama suolistosyövän seulonta kunnissa on edennyt hyvin vuoden 2023 osalta. Syyskuun 4. päivään mennessä seulontakutsun oli saanut 192 491 henkilöä eli 82 prosenttia kaikista Fimlabissa seulottavista. Kutsuja lähtee tasaisesti viikoittain noin 7500, ja loputkin kutsuttavat saavat tällä tahdilla kutsunsa lokakuun loppuun mennessä.
Kaikkiaan kunnissa, joiden seulonnan kokonaispalvelu on Fimlabin hoidettavana, on tänä vuonna 234 249 seulottavaa henkilöä.
Näytteitä palautuu Fimlabin Tampereen keskuslaboratorioon päivässä 1000−1700 kappaletta. Vain alle puoli prosenttia näytteistä on epäonnistuneita niin, että asiakkaalta joudutaan pyytämään uusi näyte.
Naiset aktiivisempia osallistujia, miehillä enemmän positiivisia näytteitä
Osallistumisaste seulontaan on syyskuuhun mennessä ollut 59 prosenttia (113 006 henkilöä). Vuosittainen osallistumisaste on ollut 78−80 prosenttia, ja odotamme, että osallistumisprosentti nousee tänäkin vuonna vastaaviin lukemiin. Vuosi sitten olimme hyvin samalla tasolla kuin nyt syyskuussa.
Naiset osallistuvat miehiä aktiivisemmin seulontaan. Syyskuuhun mennessä naisten osallistumisprosentti on 63 prosenttia ja miesten 55 prosenttia kutsutuista.
Seulontaan osallistuneista tänä vuonna 4,9, prosenttia on saanut positiivisen seulontatuloksen ja ohjattu jatkotutkimuksiin. Miehistä 6,3 prosenttia ja naisista 3,9 prosenttia ovat olleet seulontapositiivisia. Miehet siis osallistuvat harvemmin seulontaan mutta saavat enemmän positiivisia tuloksia. Syöpärekisteri selvittää vaikuttavuusarvioinneilla ja taustatietotutkimuksilla, mistä erot tuloksissa johtuvat.
Ensi vuonna muutos seulontakutsuissa
Suolistosyövän seulonnassa käytetään immunokemiallista ulosteen veritestiä. Vuonna 2023 analysaattorimme vaihtuivat, minkä vuoksi seulonnassa käytettävä näyteputki vaihtui viimevuotisesta.
Vuonna 2024 on luvassa muutos siinä, keitä seulontaan kutsutaan: seulontaprotokollan mukaan kutsuja ei lähetetä niille, jotka ovat saaneet aiemmin seulonnan positiivisen tuloksen, sen takia päätyneet jatkoselvittelynä skopiatutkimukseen ja saaneet siitä normaalin tuloksen. Nähtäväksi jää, millainen vaikutus muutoksella on seulontapositiivisten määrään.
Fimlabilla ei ole käytössään tietoja siitä, millaisia tuloksia seulontapositiiviset henkilöt ovat jatkotutkimuksissa saaneet tai mikä on ollut löydösten määrä.
Lue lisää suolistosyövän seulonnasta
Satakunta: Virheellisiä seulontakutsuja kohdunkaulan syövän seulontaan
Fimlabista on lähtenyt 1.–3.1.2022 välisenä aikana virheellisiä seulontakutsuja kohdunkaulan syövän seulontaan satakuntalaisille seulottaville. Nämä seulontakutsut ovat aiheettomia eikä niihin tarvitse reagoida mitenkään.
Seulontakutsut lähtevät Fimlabin järjestelmästä automaattisesti. Järjestelmäasetuksiin jääneen virheen vuoksi järjestelmä lähetti aiheettomia seulontakutsuja useisiin Satakunnan kuntiin. Virhe seulontakutsujen lähetysasetuksissa havaittiin maanantaina 3.1.2022 ja saatiin viipymättä korjattua. Järjestelmä ei lähetä enää virheellisiä seulontakutsuja.
Fimlabista aikavälillä 1.–3.1.2022 satakuntalaisille tulleet seulontakutsut ovat aiheettomia eikä niihin tule reagoida mitenkään. Jatkossakin satakuntalaiset seulottavat toimivat oman kotikuntansa lähettämän seulontakutsun ohjeistuksen mukaisesti.
Pahoittelemme tilanteesta aiheutunutta vaivaa.
Seulonta ehkäisee kohdunkaulan syöpää
Suomessa kaikki 30–60-vuotiaat naiset saavat kutsun kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein. Myös Suvi Poikkeus osallistui seulontaan täytettyään 35 vuotta.
Tänä vuonna 37 vuotta täyttävä Suvi ei vielä pari vuotta sitten osannut arvata, että hänelläkin voisi olla syövän esiaste. Ilman seulontaa hän ei välttämättä olisi edes hakeutunut gynekologiseen irtosolu- eli PAPA-kokeeseen, sillä hän oli täysin oireeton.
Pian seulontaan osallistumisen jälkeen Suvi sai kotiinsa kirjeen, jossa kerrottiin havaituista muutoksista. Kutsu kontrollitestiin tuli vuotta myöhemmin ja Suvi kävi jälleen antamassa näytteen. Sen jälkeen kotiin saapui uusi kirje, jossa kerrottiin, etteivät muutokset olleet kadonneet.
– Joskus muutokset saattavat kadota itsestään, mutta minun tapauksessani niin ei ollut käynyt. Sain nopealla aikataululla ajan naistentautien poliklinikalle jatkotutkimuksiin, Suvi kertoo.
Fimlab lähettää tutkituille kirjallisen tiedon tutkimustuloksesta kahden kuukauden sisällä näytteenotosta. Mikäli löydös edellyttää jatkotutkimuksia, Fimlab tekee automaattisesti lähetteen jatkotutkimuksiin erikoissairaanhoitoon ja ilmoittaa tästä kirjeessä tutkittavalle.
Sähkösilmukkahoito on nopea hoitomenetelmä
Jatkotutkimuksissa Suville kerrottiin tarkemmin muutoksen syistä. Kohdunkaulan syövän tärkeimpiä riskitekijöitä on HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama pitkittynyt infektio. Arvioiden mukaan 80 prosenttia ihmisistä altistuu elämänsä aikana papilloomavirukselle, mutta valtaosalla infektio paranee itsekseen parissa vuodessa.
Naistentautien poliklinikalla Suvilta otettiin kolme koepalaa, jotka lähetettiin patologin tutkittavaksi. Noin kuukauden päästä saapui tulos, jossa selvisi, että Suvilla oli syövän esiastemuutos.
– Tuloksen selvittyä sain kutsun sähkösilmukkahoitoon, eli loop-hoitoon, jossa kohdunsuulta poistettiin kudospala, jossa muutosta oli havaittavissa. Toimenpide oli nopea ja paikallispuudutuksen ansiosta myös kivuton, Suvi kuvailee.
Poistettu alue lähetettiin vielä patologin tutkittavaksi. Aivan äskettäin Suvi sai jälleen kotiinsa kirjeen. Tällä kertaa uutiset olivat positiivisia: muutosalue oli saatu poistettua ja kaikki oli nyt kunnossa. Puolen vuoden kuluttua edessä on vielä kontrollitutkimus.
Ajoissa löydetty on helpommin hoidettu
Ensimmäisen kirjeen saatuaan Suvi ehti jo hieman hätääntyä, sillä terveenä nuorena naisena hänen mieleensä ei ollut juolahtanut, että hänkin voisi sairastua syöpään. Moni jättääkin osallistumatta seulontoihin, koska ajattelee olevansa vielä niin nuori. Suvin viesti muille naisille on kuitenkin selvä.
– Seulontaan kannattaa ehdottomasti osallistua. Olin itsekin oireeton, mutta jos en olisi osallistunut seulontaan, muutokset olisivat voineet edetä ajan myötä syöväksi. Seulonta on pieni vaiva oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, Suvi muistuttaa.
Seulonnalla on saatu Suomessa vähennettyä kohdunkaulan syövän esiintymistä 80 prosentilla. Fimlab saa tiedon seulontaan kutsuttavista Suomen Syöpäjärjestöjen Joukkotarkastusrekisteristä ja kutsuu nämä maksuttomaan tutkimukseen henkilökohtaisella kutsukirjeellä.