Hedelmöityshoitolaboratoriossa kiirehditään rauhassa
Hedelmöityshoitolaboratoriossa Tampereella tehdään töitä rauhallisessa ilmapiirissä intensiivisellä tahdilla. Hoitojen myötä vauvoja syntyy keskimäärin yksi vuoden jokaiselle päivälle.
Hedelmöityshoitolaboratorion toiminta alkoi Fimlabissa vuonna 2016. Viisivuotiaaksi varttuneen laboratorion työn tuloksena Suomeen syntyy vuosittain pienen koulun verran lapsia.
Hedelmöityshoitolaboratorio tarjoaa laajan valikoiman laboratoriopalveluja Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan kautta lapsettomuushoitoihin tuleville potilaille ja ylläpitää lapsettomuuspoliklinikan lahjasukusolupankkia. Hedelmöityshoitolaboratoriossa tehdään lisäksi hedelmällisyyden säilyttämiseen tähtääviä laboratoriotoimenpiteitä. Siemennestelaboratorio palvelee myös yksityisasiakkaita.
Hedelmöityshoitolaboratorion ja lapsettomuuspoliklinikan muodostama kokonaisuus on kyseisen erikoisalan toiseksi suurin julkisen puolen toimija Suomessa.
Kiitollisuus vahvasti läsnä
Hedelmöityshoitolaboratoriossa työskentelee kolme biologia ja neljä laboratoriohoitajaa. Vakituinen tuuraaja siirtyy säännöllisesti osaksi tiimiä kantasolutoiminnan puolelta.
– Tätä alaa ei opeteta koulussa. Perehtyminen tehtäviimme vie uudelta tekijältä aikaa yhdestä kahteen vuotta. Osaamista on siis hyvin vaikea korvata tai sijaistaa, johtava hedelmöityshoitobiologi Tiina Mikkilä toteaa.
Hedelmöityshoitolaboratorion toiminta jakautuu siemenneste- ja alkiolaboratorioihin. Biologit työskentelevät pääsääntöisesti alkioiden parissa ja laboratoriohoitajat kiertävät molempien laboratorioiden ja toimistotyön välillä. Laboratoriohoitajat vastaavat myös kaikesta näytteenotosta hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan omassa näytteenottopisteessä.
– Työmme on konkreettista ja asiakaslähtöistä. Toisinaan asiakkaamme ovat meillä hyvinkin pitkissä hoitosuhteissa, ja osa palaa vielä takaisin uudelle kierrokselle sisarusta hakemaan. Kiitollisuus on leimaava osa asiakas- ja hoitosuhdetta, laboratoriohoitajat Taina Eskola ja Johanna Lauttanen kuvailevat.
Vaativa työ palkitsee
Laboratoriossa vallitseva seesteinen tunnelma luo vaikutelman rauhallisesta ja verkkaisesta työtahdista. Todellisuudessa työ on intensiivistä, tarkasti aikaan sidottua ja melko ennakoimatontakin.
– Tätä työtä ei voi keskeyttää eikä jälkikäteen korjata. Jos munasolu on hedelmöitysvalmiina, saatamme etsiä koko tiimin voimin siittiöitä kiveksestä otetusta kudosnäytteestä jopa useiden tuntien ajan, vanhempi hedelmöityshoitobiologi Kirsi Syrjäkoski kertoo.
– Siinä missä työmme on äärimmäisen palkitsevaa, vaatii se myös paljon tarkkuutta, joustavuutta ja perslihaksiakin. Liukuva työaika tuo joustoa, ja jokainen meistä venyy vuorollaan. Hyvällä tiimityöllä teemme parempaa tulosta, jatkaa Mikkilä.
Ennätyksellinen viime syksy
Viime vuonna koronapandemia pisti hedelmöityshoitolaboratorion toiminnan hetkeksi jäihin – kirjaimellisesti. Alkuvuodesta alkaneet hoidot vietiin siihen pisteeseen, että kaikki kerätyt sukusolut ja alulle saatetut alkiot saatiin pakastettua.
Nestetypen hyinen syleily on hormoni- ja lapsettomuushoidoissa ominainen tapa solujen, alkioiden ja kudosnäytteiden säilyttämiseen myös poikkeusaikojen ulkopuolella. Se, että alkio pakastetaan ja sulatetaan, ei laske raskaaksi tulemisen todennäköisyyttä. Joissakin tilanteissa pakastealkion siirto tuorealkion sijaan voi olla jopa eduksi hoidon onnistumiselle.
Koronasulun jälkeen laboratorion vauvatehdas puksutti Mikkilän mukaan kiivaammin kuin ikinä ennen.
– Syksyllä taoimme kolmessa kuukaudessa puolen vuoden työt. Syyskuu oli kaikkien aikojen ennätyskuukautemme. Teimme silloin 100 munasolunkeräystä, kun vuositasolla niitä tehdään noin 700.
Lue lisää hedelmöityshoitolaboratorion toiminnasta täältä.
Lahjoita ihme
Lapsettomuus koskettaa montaa suomalaista ja se aiheuttaa surua, huolta ja pelkoa siitä, jääkö oman lapsen saaminen ja vanhemmuus vain haaveeksi. Lahjoitettujen siittiöiden ja munasolujen avulla unelma omasta lapsesta voi toteutua, mutta lahjasoluista on jatkuva pula. Ryhtymällä sukusolujen lahjoittajaksi voit auttaa meitä luomaan pieniä ihmeitä niitä kipeästi kaipaaville.
Voisitko sinä antaa kallisarvoisen lahjan jollekin vanhemmuudesta haaveilevalle? Käy lukemassa, miten sukusolujen lahjoittaminen toimii. Älä anna elämää suuremman teon odottaa! www.lahjoitaihme.fi